images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця, 13 серпня 2021, 10:02

П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця 13-те - день, якому багато людей надають міфічності. Багато хто відміняє поїздки та важливі справи, які мали б зробити. Звідки ж з'явилась така нелюбов та пересторога до цього дня?

Згідно з переказами, саме в такий день Єва скуштувала заборонений плід, пригостивши і Адама. Також у п'ятницю 13-те Каїн убив Авеля.
Також вважається, що Страсна П'ятниця, коли був розп'ятий Ісус Христос, була саме 13-го числа.
Деякі міфи свідчать, то в п'ятницю 13-го нечиста сила і відьми влаштовують шабаші.
Про містичне значення цієї дати в сучасній культурі заговорили після того, як в 1980-му в США вийшов фільм "П'ятниця, 13-те" з подальшими франшизами.

Величезна кількість прикмет та заборон пов'язаних із цим днем придумали люди. Вважається, що в цей день не можна:
Давати чи брати гроші в борг. Вважається, що через гроші може передатися негатив.
Планувати або здійснювати поїздки.
Виходити на нову роботу.
Влаштовувати весілля.
Починати нові справи.

Але варто пам'ятати, що ніяких підтверджень того, що в разі порушення цих заборон станеться щось погане, немає.

 

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

П'ятниця, 13 серпня 2021, 09:55

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

 

Цілий ряд змагань із санного спорту на санкороликах приймав нещодавно Кременець. Відбувались заїзди на єдиній в Україні санній трасі навчально-спортивної бази «Колос». Першими на старт вийшли учасники чемпіонату України серед юніорів та юніорок – представники Львівської та Тернопільської областей. У заїздах на одномісних санях серед юніорів перемогли львів’яни, а серед дівчат уся палітра нагород дісталася спортсменкам із Кременця.

Так, титул чемпіонки виборола Юліанна Туницька (учениця Тернопільської обласної ШВСМ), віцечемпіонкою стала Вікторія Коваль, третє місце здобула Наташа Хитренко (обидві спортсменки – вихованки Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту). У командній гонці перемогу теж завоювали спортсмени з Тернопілля – команда, у складі якої виступали Юліанна Туницька, Олександр Сохацький та Антон Шевчук.

Щодо подальших виступів кременецьких санкарів, то на чемпіонаті України серед молоді U-23 Вікторія Коваль виборола бронзову нагороду. У змаганнях всеукраїнської першості серед чоловіків та жінок в одномісних екіпажах багаторазовий учасник Олімпійських ігор Андрій Мандзій та Юліанна Туницька здобули золоті медалі. Разом з Ігорем Гоєм вони також стали чемпіонами України і в командній гонці.

А завершили серію спортивних випробувань для санкарів у Кременці Міжнародні літні змагання із санного спорту на санкороликах «Кубок Бони». Цьогоріч вони були ювілейними, оскільки проводились двадцятий раз поспіль. На урочистостях з нагоди відкриття учасників – спортсменів Тернопільської, Львівської областей, Польщі та Грузії – вітали заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко, голова Кременецької райдержадміністрації Віталій Кудлак, міський голова Кременця Андрій Смаглюк, головний тренер збірної із санного спорту України Тарас Гарцула, президент Федерації санного спорту України Анатолій Малищик. Під час заходу відбулось також вручення посвідчень майстрів спорту міжнародного класу із санного спорту лідерам збірної України, і зокрема, Андрію Мандзію.

До речі, саме Андрій Мандзій здобув «Кубок Бони-2021» серед чоловіків. А серед жінок високий титул переможниці виборола Юліанна Туницька. Переможцями і призерами в своїх вікових групах також стали кременчани Вікторія Коваль, Наташа Хитренко, Дмитро Остапчук, Антон Шевчук, Денис Позняк, Ольга Гурник, Іван Шевчук, Богдан Дідик, Ірина Скрипник, Яна Карпенко, Олександр Швед, Микита Запольський, Олександра Радчук, Дарія Коваль, Ангеліна Нагребельська та Єлизавета Олейникова.

У командній гонці дорослих перше місце здобула збірна України в складі Андрія Мандзія, Антона Дукача, Олени Смаги та Юліанни Туницької, другий результат показала об’єднана збірна Грузії та України, третіми були польські та українські санкарі.

Тренери кременецьких спортсменів – Світлана Кравчук, Василь Казмірук, Надія Казмірук та Аліна Заряда.

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

Четвер, 12 серпня 2021, 08:25

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

У курортній Кирилівці зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію.

Про це повідомили в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

З 16 по 30 липня в Кирилівці COVID-19 виявили у 20 місцевих мешканців. З 30 липня по 5 серпня зареєстрували ще 11 випадків захворюваності. Плюс з 6 по 11 серпня у місцевих виявили ще п'ять лабораторно підтверджених випадків інфікування.

“На території Кирилівської ОТГ станом на 11 серпня проведено 1168 щеплень від COVID-19 на пунктах щеплення. З них 485 щеплень повторно. Зараз вакцинацію роблять вакцинами Coronavac, AstraZeneca та Moderna. Вакцина AstraZeneca використовується для повторного щеплення”, — розповіли в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

Нагадаємо, що в Україні станом на ранок 12 серпня зафіксовано 1247 нових випадки коронавірусу. Протягом доби від COVID-19 померли 24 людини.

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

Четвер, 12 серпня 2021, 08:23

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

Виставку «Символи державності України» презентували у фойє музею з нагоди 30-ої річниці Незалежності України.
0Відвідувачі музею мають змогу ознайомитися з історичними моментами затвердження української державної символіки.
«Після проголошення Незалежності в Україні розпочалися державотворчі процеси, зокрема, утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенної держави. Згідно зі ст. 20 Конституції України державними символами є: Державний прапор України, Державний герб України, Державний гімн України. Кожний з цих символів має свою давню і цікаву історію», — зазначають у музеї.
Доповнюють виставку друковані матеріали про здобутки у процесі державотворення за періоди президенства М. Грушевського, Л. Кравчука, Л. Кучми (підбірка плакатів перших президентів з їхніми фотографіями, біографічними довідками та цитатами).
«Велику увагу привертають декоративна тарілка з гербом (автор — С. Сембрат), Конституція України, булава, тематичні листівки із зображенням народних українських символів, розміщених на фоні синьо-жовтого прапора», — наголошують організатори виставки.

Сьогодні у Києві відбудеться церемонія проводів паралімпійської збірної України на XVI літні Паралімпійські ігри до Японії

Четвер, 12 серпня 2021, 08:21

24 серпня 2021 року, у День 30-тої річниці Незалежності України, у японському Токіо розпочинаються XVІ літні Паралімпійські ігри. Для національної паралімпійської збірної команди України це вже сьома за рахунком Паралімпіада. А 12 серпня о 19 годині на телеканалі UA: ПЕРШИЙ транслюватиметься церемонія проводів паралімпійської збірної України на XVI літні Паралімпійські ігри. Загалом, як інформує Національний комітет спорту інвалідів України, можна буде щодня з 24 серпня до 5 вересня стежити разом із Суспільним за найважливішими змаганнями Паралімпіади. Окрім трансляцій, будуть підготовлені підсумки кожного змагального дня: о 16:30 — у програмі «Студія Паралімпійські ігри»; о 21:30 — у щоденниках «Доба Паралімпійських ігор».


Перші спортивні старти Паралімпіади-2020 розпочнуться 25 серпня. Національна паралімпійсьа збірна команда України планує виступати у 15 видах спорту: бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках.

Загалом на Паралімпійських іграх буде представлено 22 види спорту. Україна дебютуватиме у трьох видах спорту: голбол (чоловіча команда), бадмінтон, тхеквондо (бадмінтон та тхеквондо вперше увійшли до програми Паралімпійських ігор).
Як повідомляє Національний комітет спорту інвалідів України, наразі у доробку національної збірної 132 ліцензії (а це - 143 спортсмени) у 15 видах спорту: 2 - стрільба із лука, 7 – стрільба кульова, 4 – веслування академічне, 4 – параканое, 40 – плавання, 32 - легка атлетика, 3 – паратхеквондо, 8 – настільний теніс, 2 – велоспорт, 1 – голбол (чоловіча команда),9 – фехтування на візках, 3 – паратриатлон, 8 – дзюдо, 8 - пауерліфтинг, 1 – бадмінтон.

Національна паралімпійська збірна команда України на Паралімпійських іграх матиме значимі ознаки саме національної команди, що зумовлено широким представництвом спортсменів практично з усіх областей України. Найчисленніше представництво спортсменів у складі збірної команди України з Дніпропетровської області – 13,5%, Рівненської області – 8,7% та Харківської області– 8,1%.

Девіз цієї Паралімпіади – «United by emotion» – «Об’єднані емоцією»; девіз національної паралімпійської збірної команди України: «Ваша підтримка – наша перемога!»

Віримо у перемоги національної паралімпійської збірної команди та сподіваємось на підтримку всієї України!

 

Сторінка 839 з 1456

«ПочатокПопередня831832833834835836837838839840НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер