images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Вчора у Тернополі розпочав свою роботу форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою»

Вівторок, 25 вересня 2018, 06:24

У Тернополі стартував XIV Український муніципальний форум «День Діалогу з владою» – щорічний захід, що проводиться Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Цьогорічний День Діалогу присвячений обговоренню результатів та викликів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, а також законодавчого забезпечення житлово-комунального господарства та містобудування.

Серед учасників форуму, яких близько 400 чоловік, сьогоді присутні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, голови громад-членів АМУ, народні депутати України, міністри, представники урядових структур та парламенту, а також міжнародні експерти. З вітальним словом до учасників форуму місцевого самоврядування звернувся очільник Тернополя Сергій Надал.

«Від імені усієї громади міста щиро вітаю вельмишановних гостей та учасників форуму у Тернополі. Для нас є великою честю проводити цей важливий захід у нашому місті, - наголошує Сергій Надал. - Приємно, коли обговорення проблем місцевого самоврядування та пошук рішень відбувається на такому високому рівні, адже самоврядність, самоорганізація, які завжди були сильними рисами українців, - це дороговказ у краще майбутнє нашої держави. Тому наша спільна мета сьогодні — це самодостатні і сильні громади, здатні забезпечувати високий рівень життя українців. Тож щиро дякую виконавчому директору Асоціації міст України Олександру Слобожану, нашим колегам з USAID, а також Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману за значний вклад у розвиток місцевого самоврядування».

В свою чергу, під час виступу перед учасниками форуму, Володимир Гройсман зазначив, що такі діалоги є дуже корисними, адже в їх основі є сильне, ефективне та відповідальне місцеве самоврядування. А основними фундаментами, на яких базується місцеве самоврядування повинні бути: зміцнення повноважень, передача фінансових ресурсів та відповідальність.

 

Як можуть повернути кошти батьки, які оплатили за групи продовженого дня?

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:07

Групи продовженого дня у школах Тернополя будуть безкоштовні. Відповідно, батьки, які  вже перерахували гроші за надані освітні послуги, можуть їх повернути.

Для цього необхідно:

  • Подати заяву на ім’я керівника закладу про повернення коштів;
  • В заяві обов’язково вказати реквізити банку (МФО та розрахунковий рахунок) заявника, на який повернути кошти;
  • До заяви додати копію ідентифікаційного коду, квитанцію про оплату.

Відповідно до поданих заяв бухгалтерія закладу повертає кошти на вказані рахунки.

Тернопіль на освіту виділив понад 440 мільйонів гривень

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:06

Станом на 1 січня, на відмінно від інших населених пунктів області, Тернопіль не мав жодних боргів перед освітянами чи будь-якими іншими працівниками бюджетної сфери.

Фінансування освіти у будь-якому населеному пункті відбувається двома шляхами: з державного бюджету (з якого виплачується зарплата педагогічним працівникам), і з міського бюджету (який забезпечує всі інші потреби – від комунальних послуг до ремонтів та виплати заробітної плати непедагогічним працівникам).

На 2018 рік з державного бюджету Тернополю виділили 266 млн.грн, а ось міський бюджет на освіту передбачив 443,9 млн грн.

Сьогодні складна ситуація склалася саме з виплатою зарплати вчителям (педпрацівникам), виплату якої має гарантувати держава. Адже ще при прийнятті бюджету було пораховано, що тернопільським вчителям до кінця року на зарплати не вистачає 62 млн грн. Проте кошти, які мали б бути виділені з державного бюджету у зв’язку з підняттям заробітної плати вчителям, з початку року так і не були ні з обласного, ні з державного бюджетів.

Для того, щоб не залишити тернопільських вчителів без зарплати, з міського бюджету вже було додатково спрямовано 33,2 млн грн. На сьогодні потреба в коштах на зарплати вчителям ще становить 28,8 млн грн.  З метою уникнення кризової ситуації, у Тернополі припинені капітальні ремонти, відміняється закупівлі нового громадського транспорту тощо.

Варто наголосити, що минулого року Тернопільська область отримала від Тернополя по податку з доходів фізичних осіб надходжень у сумі 154,3 млн грн. При  цьому жодної копійки від обласного бюджету місто не отримало ні на зарплати освітянам, ні медикам, ні на будь-які інші видатки, пов’язані з благоустроєм міста.

 

На вулиці Кульчицької завершується ремонт дорожнього та пішохідного покриття

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:05

Днями міський голова Тернополя Сергій Надал відвідав вул. Олени Кульчицької, де завершується капітальний ремонт території.

«На вул. Олени Кульчицької підрядники завершують ремонтні роботи дорожнього покриття, зокрема відтепер одна із старовинних вулиць Тернополя буде влаштована гранітною бруківкою. Окрім того, тут проведено заміну труб тепломережі, водопроводу та облаштовано додаткові місця для паркування приватного транспорту, - наголошує Сергій Надал. – Також тут заплановано частково обмежити рух транспорту та паркування приватного транспорту, щоб залишити частину вулиці пішохідною. При сприятливих погодних умовах, капітальний ремонт дорожнього покриття заплановано завершити до кінця тижня. Після цього на вул. О. Кульчицької облаштують декоративне освітлення та мобільне озеленення».

Нагадаємо, капітальний ремонт дорожнього покриття у Тернополі наразі триває також на вулицях В. Чорновола, Тролейбусній та на перехресті вул. Бригадна - вул. Глибока Долина - вул. Хліборобна.

Митці повертають життя у забутий тернопільський довгобуд

Четвер, 20 вересня 2018, 12:56

Митці, об’єднані в Мистецький кластер Тернополя, започатковують нову мистецьку локацію.

За підтримки міського голови Тернополя Сергія Надала та голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни забутий довгобуд обласної бібліотеки, що на площі Героїв Євромайдану, отримає нове мистецьке життя.

“Локація стане своєрідним мистецьким кампусом, прихистком не тільки для талановитих людей,  а й інкубатором нових ідей, мистецькою родзинкою Західного регіону”, - зазначає ініціатор проекту, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Мистецька ревіталізація об’єкту стартує із кіноподії. Уже 23 вересня о 19.00  тернопільські кіномани зможуть насолодитись стрічками відомого українського режисера, кіносценариста, активного учасника об’єднання “Сучасного українського кіно”,  переможця Національного конкурсу короткометражних фільмів  “Молодість. Пролог – 47”,   Павла Острікова. “Випуск’97”, “Голден Лав”, “Зупинка”, “Одкровення”, “Mia Donna” презентуватиме сам Павло.

Кінопоказ — то перша мистецька ластівка. Восени нова мистецька локація стане місцем зустрічі письменників, музикантів, акторів, художників, модельєрів... Тут відбуватимуться  “Ternopil Fashion Day”, літературні читання, виставки, фестиваль авторського кіно “GoArt”, обговорення й презентації, експериментальний театр.

У перекладі з латинської ревіталізація означає “повернення до життя”, - зазначає Леонід Олексійович. - Україна вже має чимало успішних прикладів ревіталізації закинутих промислових об’єктів. Приміром, столичний Дарницький  шовковий комбінат  трансформувався в Арт-завод “Платформа”, Харківський паровозобудівний завод перетворився в арт-завод “Механік”, львівське тролейбусне депо стало Lem station, львівський завод “Галичскло” - креативний простір “!FESTrepublic”. Упевнений, що мистецька локація у стінах Тернопільської обласної бібліотеки  поповнить  список цих успішних арт-проектів і змінить погляди на майбутнє багатьох довгобудів у країні”.

topnews.in.ua

 

Сторінка 895 з 1451

«ПочатокПопередня891892893894895896897898899900НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер