images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Оперативники Тернополя впіймали викрадача електросамокату

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:45

21-річному мешканцю Петриків загрожує позбавлення волі строком до п’яти років. Парубок спокусився на чужий електросамокат й тепер йому доведеться відповісти за скоєне.

Подія трапилася в вечірю пору доби в обласному центрі. Заявник припаркував транспорт поблизу торгового закладу. Коли чоловік повернувся, то виявив його відсутність. Факт крадіжки задокументувала камера відеоспостереження.

У ході розшукових заходів поліцейські вийшла на слід підозрюваного. У скоєному він зізнався.

За даним фактом слідчі Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.


Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-ternopolya-vpijmali-vikradacha-elektrosamokatu/

 

Волейболістки ОДЮСШ виграли чемпіонат області серед дівчат 2007 року народження

П'ятниця, 05 листопада 2021, 08:32

Волейболістки ОДЮСШ виграли чемпіонат області серед дівчат 2007 року народження

Чемпіонат області з волейболу серед дівчат 2007 року народження і молодших відбувся в Тернополі. Змагання були проведені за сприяння Федерації волейболу Тернопільської області та управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОДА. Участь у турнірі взяло сім команд. Ігри проводились за змішаною ігровою системою.

За підсумками двох днів учасники змагань у турнірній таблиці розмістились таким чином: 7 місце посіла команда Чортківської ДЮСШ, 6 місце - команда Великодеркальської ДЮСШ, 5 місце – команда ОДЮСШ під керівництвом тренера Козубської Н., 4 місце - Теребовлянська ДЮСШ, 3 місце - Монастириська ДЮСШ (тренер Дронь І.М.), 2 місце - Хоростківська ДЮСШ (тренер Здоровцова А.Є.). А перемогу у чемпіонаті здобули волейболістки ОДЮСШ, які займаються під керівництвом тренера Гереги О.Г. Переможці та призери змагань були нагороджені кубками, медалями та грамотами.

Псевдобанкір спустошив електронний гаманець тернополянки

Четвер, 04 листопада 2021, 11:04

1200 гривень зникло з карткового рахунку жительки обласного центру спілкування з телефонним шахраєм. За даним фактом працівники Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження.

За слова потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився співробітником служби безпеки фінансової установи.  Чоловік запевнив, що кошти краянки в небезпеці й аби їх убезпечити необхідно повідомити персональні дані. Тернополянка зробила все, що її попросили, а вже згодом збагнула, що її ошукали. Їй надійшло сповіщення про списання грошей.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 «шахрайство» ККУ.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Не повідомляйте, пін-коди від електронних гаманців. Не виконуйте за вказівками злочинців дії з терміналами та банкоматами. Ви самі того не розуміючи, замість отримати, переведете кошти на інші рахунки, які потім зникають безслідно. У шахраїв на меті лише одне, легко збагатитися за ваш рахунок.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/psevdobankir-spustoshiv-elektronnij-gamanecz-ternopolyanki/

 

Мандруємо Тернопіллям: Кудринецький замок

Четвер, 04 листопада 2021, 10:39

Мандруємо Тернопіллям: Кудринецький замок

Фортеця у селі Кудринці, що розкинулось по обидва береги Збруча і поділене між Тернопільською та Хмельницькою областями, стоїть на тернопільському боці.

0На початку XVIІ ст. власники містечка Кудринці — шляхтичі Гербурти взялися за спорудження фортеці. Місцем нового будівництва обрали гору Стрілка, що виступає видовженим хребтом над долиною річки Збруч. Мури заклали міцні — товщиною півтора метра. Замок мав вигляд неправильного чотиригранника з трьома кутовими вежами. Найбільш неприступною була східна стіна, надійно захищена обривистим схилом гори та річкою біля її підніжжя. У більшій квадратній башті була вʼїзна брама. Великі розміри та форми вежі були максимально пристосовані до ведення фронтального й флангового вогню.

Історичні хронічки свідчать, що влітку 1648 року козацькі загони під керівництвом Максима Кривоноса та повсталі селяни вигнали з фортеці польський гарнізон. Двічі замок захоплювали турки. І хоча турецьке панування у Кудринцях було нетривалим, воно запам’яталося людям. Існує легенда про дух дівчини, яку піддані султана замурували в одній зі стін. Відтоді, йдеться у оповіді, привид нещасної не знаходить спокою і його бліді обриси можна побачити в ясні місячні ночі.

У XVIІІ ст. нові власники твердині — магнати Гуменицькі перебудували частину замку під палац. У ньому розмістили приватний музей із археологічною та нумізматичною колекціями і картинною галереєю. Подільський воєвода Стефан Гуменицький був великим прихильником старовини та любив влаштовувати у замку виставки колекцій золотих, срібних і бронзових прикрас, зброї посуду, знайдених у навколишніх поселеннях. Після його смерті значну частину експонатів було втрачено.

Згодом Кудринці удостоїлися герба графів Козібродських. Вони перетворили замок на справжній музей.1

Нині замок знаходиться в напівзруйнованому стані. Найбільших руйнувань він зазнав на початку ХХ ст. Цікаво, що від однієї стіни руїни залишилися у формі тризуба. Нині частково збереглися південна, західна та північна стіни, а також п’ятигранна вежа на висоту трьох ярусів, шестигранна триярусна башта й частина надбрамної вежі. В одній із стін замку видно аркоподібний проріз. Дослідники твердять, що це неглибока хвіртка, яку використовували для несподіваного нападу на ворога. Неглибока западина в землі біля однієї з башт вказує, що тут колись була криниця. Багато ходить легенд про тутешні підземелля, дехто навіть каже, що вони простягнулися аж до Камʼянця-Подільського, а це — 25 кілометрів.

Сьогодні до Кудринецького замку приїжджають чимало як українських, так польських і німецьких туристів, аби доторкнутися до історії, до минувшини. Біля Стрілки у видолинку Збруча вони розкладають табір, запрошуючи тутешній фольклорний колектив познайомити їх з місцевими звичаями й піснями. Гора Стрілка, замок, інші природні та рукотворні багатства села — все це багатий матеріал для вивчення історії, народознавства, краєзнавства. Одним словом, для пізнання світу, України.

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді

У Тернопільській обласній філармонії запрошують переглянути дитячу оперу

Четвер, 04 листопада 2021, 10:38

У Тернопільській обласній філармонії запрошують переглянути дитячу оперу

9 листопада о 13:00 год. у Тернопільській обласній філармонії покажуть дитячу оперу «Коза-Дереза» Миколи Лисенка.

0

Концерт відбудеться за участю академічного камерного хору «Бревіс».

Головний диригент — заслужений артист України Святослав Дунець.

Концертмейстер — Олег Кирилюк.

Головний режисер — Світлана Умриш.

Ведуча — заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук.

Довідки за тел.: (0352) 25 – 07 – 48; (097) 942 – 02 – 88.

 

 

Сторінка 807 з 1459

«ПочатокПопередня801802803804805806807808809810НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер