images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Адвокат добилася від відповідача виплати аліментів на утримання малолітньої дитини та дружини

Вівторок, 21 лютого 2017, 14:44

Ternopil Sup

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька одного із сіл району – гр. Г. щодо стягнення аліментів на своє утримання та утримання трьохмісячної малолітньої дитини. Жінка перебуває в офіційному шлюбі, але її чоловік проживає окремо і повністю ухиляється від утримання сім'ї, не бере участі у вихованні дитини, матеріально не допомагає. 

Адвокат, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Мар’яна Суп добилася, щоб відповідач сплачував аліменти не лише на утримання малолітньої дитини, а й на утримання своєї дружини.

Адвокатка представляла інтереси клієнтки Г. згідно з дорученням Чортківського місцевого центру з надання БВПД № 277 від 03.11.2016 року.

Мар’яна Суп у своїх доводах посилалася на ч. 1 ст. 75 Сімейного кодексу України, у якій вказується, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати одне одного. Як ішлося в позовній заяві, право на утримання, на відміну від права дружини і чоловіка на матеріальну підтримку, виникає за наявності спеціально передбачених законом підстав. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є  непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу (ч. 2 ст. 75 CК України).

Правозахисник аргументувала у захист прав та інтересів заявниці, що, відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 СК України утримання одному із подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою. За рішенням суду аліменти присуджуються одному з подружжя, як правило, у грошовій формі. Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.

Право дружини на утримання у разі проживання з нею дитини передбачається ст. 84 Сімейного кодексу України. Зокрема, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Мар’яна Суп довела: якщо батько дитини (будучи працездатною особою) не працює, це не є підставою вважати, що він не спроможний надавати матеріальну допомогу на утримання матері своєї дитини. Згідно із ст. 85 Сімейного кодексу України право дружини на утримання, передбачене ст. 84 цього кодексу, припиняється в разі припинення вагітності, народження дитини мертвою, або якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини. Право дружини на утримання припиняється, якщо за рішенням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини. Отже, з цього випливає, що немає жодних підстав, відповідно до яких чоловік міг би не утримувати дружину.

Як підсумок, Чортківський районний суд Тернопільської області рішенням від 13.12.2016 року позовні вимоги гр. Г. задовольнив у повному обсязі та зобов’язав відповідача сплачувати аліменти на користь своєї дружини та дитини.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2-09-50.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

 

Правозахисник, який надає безоплатну правову допомогу, захистив право пенсіонерки на більший розмір пенсії за віком

Понеділок, 20 лютого 2017, 10:17

Ternopil Juzvak

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька міста Тернополя – гр. Я. та повідомила, що в жовтні 2016 року Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області відмовило їй у перерахунку пенсії. Управління ПФ пояснило відмову тим, що загальний страховий стаж особи є недостатнім для виплати пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»). І, саме тому, зі слів пані Я., орган ПФ нараховує їй пенсію у меншому розмірі, аніж вона на це заслуговує згідно із законом.

Тернопільський місцевий центр з надання БВПД, для захисту та поновлення порушених прав заявниці, призначив їй адвоката Ігоря Юзьвака (доручення № 264 від 03.10.2016 року). Так, адвокат підготував та надіслав у місцевий суд адміністративний позов до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про визнання неправомірною відмови гр. Я. у перерахунку пенсії. Адвокат також просив суд зобов'язати, щоб орган ПФ здійснив особі перерахунок та виплату пенсії з 1 вересня 2015 року, враховуючи під час обчислення розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Адвокат доводив у суді законність права особи на більшу пенсію тим, що відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України № 265 від 26 березня 2008 року «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» передбачається: у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, крім осіб, зазначених у п. 1 цієї постанови (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Для того, аби вибороти для особи більший розмір пенсії, Ігор Юзьвак обґрунтовував свої вимоги ст. 46 Конституції України, згідно з якою громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на пенсійне забезпечення. Відповідно до ч. 3 цієї статті пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Як зазначив адвокат, згідно із ст. 2 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум застосовується, зокрема, для: встановлення розмірів мінімальної  пенсії  за  віком,  визначення  розмірів соціальної допомоги,  а також інших  соціальних  виплат  виходячи  з  вимог Конституції України та законів України.

Що важливо: Європейський cуд з прав людини в рішенні від 12 липня 2016 року в справі «Петриченко проти України» дійшов аналогічних висновків.

Важливим аргументом у захист прав гр. Я. було те, що з довідки № 3721/02 від 14 вересня 2016 року, виданої органом ПФ, стає очевидним, що розмір пенсії, яка виплачується позивачу, є меншим, аніж встановлений законом розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Окрім того, аналіз ч. 3 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вказує на те, що підставою для перерахунку пенсії є встановлення нового розміру прожиткового мінімуму, а перерахунок проводиться з дня встановлення цього мінімуму.

Пункт 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» № 9 від 01.11.1996 р. декларує: оскільки Конституція України, як зазначено в її статті 8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають ґрунтуватись на Конституції України, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

Оцінивши обставини справи та проаналізувавши викладені норми чинного законодавства, суд дійшов висновку, що права позивача таки порушено і що вони підлягають захисту шляхом визнання дій управління ПФ протиправними.

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області своєю постановою від 12 грудня 2016 року позовні вимоги заявниці задовольнив повністю, зобов'язав орган ПФ перерахувати з 3 травня 2016 року заявниці пенсію у розмірі, не нижчому, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»), з урахуванням виплачених сум.

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

У квітні Тернопільщина візьметься за створення власного бренду

Неділя, 19 лютого 2017, 11:38

В Україні набирає обертів національна програма «Бізнес.Місто.Бренд», але от проектів зі створення бренду області ще не було. Тернопільщина, очевидно стане першою в цьому.
Міжнародний журнал «Community» виступив з такою ініціативою,і за підтримки Тернопільської облдержадміністрації 17 лютого відбулася дискусійна панель. Вона є підготовчим етапом.
Раніше на Тернопільщині вже робили певні кроки до пошуку інвестиційно привабливих особливостей краю. Додаткові ж консультації експертів стануть у великій нагоді, зазначає Галина Воляник, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА.
В рамках дискусійної панелі було презентовано кейс про успішний досвід стратегічних сесійз пошуку сенсу, які вже відбулися у Білій Церкві, Хмельницькому, Шостці та Черкасах.
Учасники мали можливість обговорити найбільш оптимальні шляхи взаємодії бізнесу та влади області. Ну. І безумовно, йшлося про підготовку до проведення наступного етапу - стратегічної сесії «Бізнес.Область.Бренд».
Адміністрація Тернопільської області вважає, що створення бренду території – це європейський підхід, який допоможе Тернопільщині закріпити свої лідерські позиції. При цьому важливо відійти від рудиментної практики «нав’язування зверху» - потрібно, щоб до стратегії брендуванняобласті долучилося максимально широке коло різних цільових груп. А з допомогою експертів-практиків –вдасться виробити якісний інноваційний продукт. Адже Тернопільщина на це поправу заслуговує.

 

Старшокласники обговорили тему “Проектний менеджмент”

Субота, 18 лютого 2017, 00:00

Засідання “Клубу бізнес-подій”, що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, цього разу відбулось у місцевій ЗОШ № 28. Старшокласники обговорили тему: “Проектний менеджмент”.

У клуб була запрошена гостя - практикуючий психолог Катерина Подтабачна, яка є співавтором проекту, що виграв грант від Тернопільської міської ради.

«Ідеї є навколо нас, і саме від нас залежить їх розвиток», - звернулась до школярів психолог. Вона розповіла присутнім про поняття проектного менеджмету, його етапи, ресурси тощо.

Вона провела з дітьми гру «Асоціації», під час якої діти шукали цікаві асоціації до слова «екскурсія». Школярі запропонували свої асоціації: подорож, емоції, відпочинок, пригоди, задоволення, знайомства, пізнання нових місцевостей. Потім Катерина розповіла про ланцюжок опису цієї ідеї, а далі й проекту: яку проблему вирішує цей проект, його мета, завдання, цільова аудиторія, необхідні ресурси (матеріальні та не матеріальні) для втілення проекту, які очікуються результати, пошук грантодавців, які захочуть долучитись до реалізації проекту.

Психолог наголосила, що варто розпочинати з маленьких проектів, які, наприклад, можна реалізовувати у школі.

Тернополян запрошують на другу лекцію клубу щасливих батьків

П'ятниця, 17 лютого 2017, 08:02

Тернополян запрошують на другу лекцію клубу щасливих батьків.

#Medialab спільно з «Центром психологічних консультацій Марини Орап» започатковує Клуб щасливих батьків «Діти - квіти».

Оскільки Medialab відвідують творчі та креативні тернополяни, ми розпочинаємо актуальний курс, присвячений вихованню дітей, який буде проводити доктор психологічних наук Марина Орап, - кажуть організатори. -  Клуб щасливих батьків 'Діти-квіти' відкриє багато таємниць пов'язаних з вихованням дітей, особливу увагу ми приділимо темі таланту та творчих задатків.

Заняття відбуваються щоп'янтиці на 18:00 у прес-центрі УД "Перемога". Вхід вільний. Довідки за тел. 096 467 03 52.

 

Сторінка 1077 з 1451

«ПочатокПопередня1071107210731074107510761077107810791080НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер