Приготувати вареники в США коштує утричі дорожче, ніж у Києві
П'ятниця, 16 листопада 2012, 15:32
Приготувати вітчизняне національне блюдо у Сполучених Штатах коштує втричі дорожче, ніж на батьківщині.
Українські журналісти вирішили дати відповідь знаменитому "індексу бігмака" і склали "Індекс вареника". Для цього вони вивчили, скільки буде коштувати приготування їх у різних країнах світу.
За основу взяли один з рецептів вареники з картоплею і шкварками. Ціни на продукти брали середні, виходячи з даних онлайн-супермаркетів та форумів у Києві, Москві, Мінську, Празі, Варшаві і Чикаго. Правда, без деяких труднощів не обійшлося. Наприклад, щоб знайти в США сало, необхідне для приготування шкварок, довелося "піти" в "російські магазини".
Вартість розраховували в національній валюті кожної країни, а потім, щоб отримати вартість однієї порції, отриманий результат ділили на 4 і переводили в гривні за курсом.
Найдешевшими вийшли вареники, приготовлені в Києві - 3,87 грн. за порцію. Трохи дорожче вийшли "варшавські" і "празькі" вареники, а "американські" виявилися майже втричі дорожче українських.
Дорожнечу заокеанських вареників експерти пояснюють високими цінами на цілий ряд продуктів - свинячий жир (так сало називають в США), борошно і кефір, який зустріти на Заході майже нереально.
ТСН