images/stories/logosait_new.jpg

 

Влітку наістися ягід на весь рік не вдасться.

Ягоди, по праву вважаються їжею довгожителів. Адже при низькій калорійності містять величезну кількість вітамінів, мінералів та поліфенолів. Поліфеноли - це кольорові пігменти, які мають виражену біологічну дію.
Точніше дія в них не одна, а цілий комплекс.
Щоб отримати максимум користі, їжте ягоди свіжими.Поживних речовин засвоїться стільки, скільки ваш організм потребує, а решта виведеться із сечею. Тому вживати щодня по 200 грам чорниці краще, ніж одноразово з'їсти цілий кілограм. Надлишок ягід рекомендую заморозити і споживати щодня, незалежно від пори року.

Існує кілька  способів заготівлі ягід на зиму.
.
1️⃣Заморожування. Заморожування не руйнує вітамінів, мінералів та поліфенолів, а також це хороша можливість  зменшити вживання доданого цукру.  Потім цілі розморожені ягоди можна буде їсти як десерт, додавати до каш, кисломолочного сиру, а з пюре - готувати желе, додавши агар-агар або желатин.
❗ А от  варити компот із заморожених ягід-  просто абсурдно.
.

2️⃣ Сушіння.
Сушені за допомогою спеціального приладу  суниці, малина, вишні, шовковиця, журавлина - ароматний вітамінний смаколик, а також додаток до каш і кисломолочних продуктів.

3️⃣ Варення.
Не найкращий варіант, але можливий. Головне знати міру. Споживайте не більше  1-2 чайних ложки на добу.

Як же ж впливають ягоди на наш організм?
Протидіабетична дія. Ягоди покращують засвоєння глюкози клітинами і тим самим знижують вміст глюкози у крові та інсулінорезистентність.

Протиракова дія. Поліфеноли ягід стимулюють апоптоз- загибель ракових клітин. Думаю, ви вже знаєте, що ракові клітини у нас утворюються щодня , але організм має інструменти, щоб їх виявити і вчасно знешкодити. Одним з помічників у цьому ж поліфеноли.  Вони також є антиоксидантами та проявляють протизапальну дію.

Кардіопротекція.  Ягоди здатні відновлюють цілісність ендотелію судин, тобто заживлюють судини зсередини, підвищують її еластичність, знижують запалення у судинах,  знижують ризик утворення тромбів, знижують вироблення "поганого" холестерину(ЛПНЩ) і підвищують вироблення "хорошого" холестерину (ЛПВЩ), тим самим сповільнюють прогресування атеросклерозу і появу інфарктів та інсультів. А ще  ягоди знижують артеріальний тиск за рахунок оксиду азоту, який розширює судини, у тому числі коронарні. Їсти темні ягоди щодня- це хороша звичка, яка здатна подовжити життя.

Нейропротекція. Проникають у тканини мозку і захищають нейрони від ішемічного стресу, а, отже, покращують пам'ять, увагу та нейропластичність мозку.

Антистрес. Ягоди допомагають нашому організму виробляти мелатонін- гормон сну. Гарний сон- запорука психофізичної рівноваги. З цим не посперечаєшся.

Сповільнюють процес старіння організму. Стимулюють вироблення деяких ферментів, які відповідають за відновлення і оновлення клітин, тобто протидіють старінню. Зокрема, це стосується синтезу гіалуронової кислоти.

Детоксикація. Ягоди нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, є джерелом клітковини, яка з однієї сторони,  зв'язує у кишківнику токсини, радіонукліди, солі сечової кислоти  і виводить їх з організму, а з іншої, є їжею для корисної мікробіоти кишківника. Запобігають розмноженню грибкової флори.

Легка сечогінна дія: зменшують набряки та санують сечовидільні шляхи.

Тепер ви розумієте, що склянка   ягід щодня- це профілактика багатьох небезпечних недуг і вагомий внесок  у ваше здоров'я і активне довголіття. Не так принципово які саме ягоди ви їсте, як те що варто робити це щодня!

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер