images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі відкрили меморіальну дошку учасникам молодіжного товариства

Меморіальну дошку членам молодіжного товариства української учнівської молоді «Громада» відкрили у Тернополі 4 листопада 2014 року. Її встановили на стіні будинку по вулиці Листопадовій з нагоди 150-річчя з часу заснування організації, яка в умовах тотального іноземного панування підпільно проводила навчання, зустрічі й збирала навколо себе національно свідому молодь. 

Засновником Тернопільської «Громади», співзасновником Віденської «Громади» та академічного товариства «Січ», що стало прообразом Наукового товариства ім. Т. Шевченка, а потім і академії наук України був фізик, електротехнік, винахідник «X-променів» Іван Пулюй. Також до Тернопільського таємного товариства учнівської української молоді «Громада» належали педагог, історик, автор підручників з історії Олександр Барвінський, лікар-окуліст, хірург Михайло Борисякевич, голова Просвіти у Львові Володимир Федорович, біохімік, гігієніст, ректор Карлового в Чехії та Українського вільного університетів, Міністр охорони здоров’я Австро-Угорщини Іван Горбачевський та інші відомі особистості.

Участь в урочистій події взяли представники влади, обласного осередку Наукового товариства ім. Т.Шевченка, громадські, культурні діячі та молодь Тернополя.

За словами професора Ольги Збожної, метою Тернопільської «Громади» було життя в моральній чистоті, пильне навчання у школі, вивчення історії та літератури свого народу. «Молодь прагнула боронити рідне слово, говорити рідною мовою. Жоден з громадівців не порушив цих установ - вивчали історію України, декламували твори Тараса Шевченка, мали свою бібліотеку, запровадили стипендію ім. Григорія Яхимовича, яку надавали бідним здібним учням. Відколи я довідалася про життя та діяльність цих молодих людей, не перестаю дивуватися їх вірі в себе, бажанню жити і працювати для добра українського народу. Цю віру і працю вони пронесли через усе своє життя».

www.osvita.te.gov.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер