images/stories/logosait_new.jpg

 


Репортаж

Публікаціі

Новини економіки

Спортивні новини

Корисні поради

Новини Тернополя

Пряма мова

Україна та світ

Здоров`я

Культура

Халява закінчилась...

Зібралися якось динозаври обговорити Концепцію свого виживання на 65-25 мільйонні роки до нової ери.

– Панове, ми вимираємо! – йшлося в преамбулі, і в якості найперших заходів пропонувалося:

стати теплокровними,

зменшитися в розмірах,

і ще кілька цілком розумних ідей.

– Хіба це концепція? – обурилися одні. – Де аналіз причин, що привели нас до такого плачевного результату? Де поетапна стратегія зменшення наших розмірів?

– Хто автори цієї концепції? – запитували інші. – Чи не підступи це дядечка Тиранозавра? Чому нас не включили до експертної групи? Втім, все одно до нашої думки не прислухаються, тому й обговорювати тут нічого.

Найгарячіша дискусія розгорнулася з питання теплокровності, а саме – яку температуру вважати прийнятною. Деякі відстоювали 37 градусів, деякі – 35, але більшість сходилася на тому, що все одно коштів на обігрів тіл катастрофічно не вистачає, тому буде достатнім підняти температуру на два градуси вище навколишнього середовища.

На жаль, через 2 мільйони років на Землю впав великий метеорит і перервав обговорення Концепції на найцікавішому місці.

Щось подібне відбувається і зараз в українському суспільстві. Маємо нового президента, новий парламент і новий (відносно новий) уряд. Але все одно звідусіль чути критику на адресу влади, мовляв, нічого не змінюється, ніхто і нічого не робить, «всьо пропало» і т. ін. По суті, українці займаються тим, чим займалися динозаври з вищезгаданої історії. Дозаймалися… Так і ми, поки не усвідомимо, що зараз – наш останній шанс, – а тому владу потрібно критикувати, але й потрібно також дослухатися до того, про що вона говорить і що робить, – доти нічого всередині країни не зміниться. Адже зміни мусять починатися не лише з Києва, але й з наших розсудливих голів.


Що обіцяє парламент?

Створення поліції, вступ до НАТО, приватизація шахт, реформування «Укрзалізниці», скорочення податків та зміна виборчої системи – все це передбачено у проекті коаліційної угоди парламентських сил.

Узгоджений текст угоди містить перелік планів та реформ у сімнадцяти сферах.

Багато положень проекту є деклараціями намірів без певних критеріїв виконання, але частина реформ виписана достатньо чітко.


Медицина і скорочення податків

Коаліція планує медичну реформу. Прописаний план змін у системі закупівлі ліків та устаткування.

Міністерство охорони здоров’я хочуть позбавити цих функцій.

Саме до цієї сфери були нарікання з боку експертів щодо корупції.

Систему закупівель хочуть реформувати за європейським зразком – купувати тільки напряму у виробника, без посередників.

Коаліція зобов’язується заборонити рекламу медичних препаратів.

В економічній сфері майбутні депутати домовились скоротити кількість податків з більш ніж 20 до дев’яти.

Після податкової реформи залишаться податок на прибуток, на додану вартість, з доходів фізичних осіб, акцизний, рентний платіж, на нерухомість, екологічний, єдиний податок та мито.

До 2016 року депутати планують провести приватизацію усіх вугледобувних підприємств.

Шахти, які приватизувати не вдасться, ліквідують або законсервують до 2019 року.

Коаліція планує реформу залізничного транспорту.

За державою збережеться монополія на залізничне полотно, локомотиви, а також диспетчерські пункти.

У першому кварталі 2015 року планується ліквідувати субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних.

Визначити ворога України

У безпековому секторі коаліція зобов’язується скасувати позаблоковий статус України й законодавчо закріпити прагнення вступу у НАТО.

До 2019 року українська армія має повністю перейти на стандарти блоку, а вже найближчим часом витрати на оборону мають зрости щонайменше до 3% ВВП.

У військовій доктрині мають ввести термін «вірогідний противник» і чітко прописати критерії, за якими визначатимуться такі держави.

Коаліція зобов’язалась працювати над новим військово-адміністративним поділом країни й зміною постійної дислокації частин збройних сил «з метою постійної присутності на Сході держави».

До кінця 2014 року на базі військових містечок планують сформувати автономні військові бази.

В угоді передбачені механізми юридичного захисту інтересів кримських татар та інших громадян на тимчасово окупованих територіях - щоправда, не вказано, як саме.

Корупція та суди

В антикорупційній сфері коаліція планує втілити пакет законів, за які в останні дні роботи проголосувала ще стара Верховна Рада. Зокрема, забезпечити створення Антикорупційного бюро.

Серед новацій, які депутати зобов’язуються додати до антикорупційного пакету, є питання прозорості власності на землю.

В ухвалених законах зник пункт про оприлюднення інформації про всіх власників земельних ділянок України.

Тому коаліція планує вже у першому кварталі 2015 року поправити закон про земельний кадастр, аби кожен охочий зміг отримувати в Інтернеті інформацію про власників усіх земельних ділянок.

Розділ про судову реформу виписаний досить умовно, переважно - деклараціями про наміри без конкретних інструментів та готових рішень.

Одне з небагатьох чітких рішень у судовій системі – залежність кар’єри судді від оцінки його вироків Європейським судом з прав людини.

Зараз, навіть коли ЄСПЛ у своїх рішеннях визнає незаконність ухвали українського суду, це не впливає на долю конкретного судді.

Ще одна задумана новація – повне декларування доходів та витрати суддів, членів Вищої ради юстиції та їх сімей.

Задекларовано повернення ширших повноважень Верховному Суду, які в нього забрали в часи президента Віктора Януковича.

Коаліція зобов’язується у майбутньому забрати у президента та Верховної Ради повноваження призначати та звільняти суддів, передавши їх новому органу.

Гроші – на місця

У межах децентралізації влади депутати погодились у 2015 році наділити районні та обласні ради власними виконавчими органами.

Протягом першої сесії Рада має змінити бюджетний та податковий кодекси і надати місцевим органам влади «належне ресурсне забезпечення», без уточнення конкретних цифр.

Серед загальних намірів реформувати органи влади записали стару ідею про повернення у кожне міністерство «державних секретарів» - неполітичних чиновників у ранзі заступника міністра.

У фінансовому розділі заслуговує на увагу зобов’язання коаліції створити єдиний орган для розслідування економічних злочинів – Службу фінансових розслідувань.

Податкову після цього позбавлять правоохоронних функцій.

Майбутні депутати також домовились боротися з корупцією у сфері державних закупівель.

Серед конкретних новацій – всі фірми-учасники тендерів зобов’яжуть називати кінцевих власників, частка яких у компанії перевищує 10%.

Детективи та поліція

Українську міліцію з часом перетворять на поліцію, при цьому суттєво реформують її структуру.

Найперше, після об’єднання функції слідчих та оперативних працівників, буде створена служба детективів. Ця новація запланована на початок 2017 року.

Національна поліція, яку створять у межах МВС, поділятиметься на поліцію громадської безпеки, кримінальну поліцію, поліцію спеціального призначення й судову поліцію.

Також буде ліквідована Державна автомобільна інспекція, а її функції передадуть єдиній патрульній службі.

Планується створення муніципальної міліції, яку, за бажання, будуть утримувати органи місцевого самоврядування.

На всі посади у поліції планується запровадити прозорий конкурсний відбір.

Коаліція планує втілювати в життя вже ухвалену реформу прокуратури.

Депутати зобов’язуються утворити Державне бюро розслідувань, якому передадуть слідчі функції прокуратури та СБУ.

Вибори і Конституція

Учасники коаліційних перемовин зобов’язалися змінити систему виборів до парламенту та запровадити пропорційну систему з відкритими списками.

Таку ж систему запровадять на місцевих виборах, а мажоритарку збережуть тільки у сільських та селищних радах.

Коаліція також змінить систему виборів мерів великих міст – вони відбуватимуться у два тури, якщо в першому жоден кандидат не набрав 50%.

За такої ситуації мером міста не зможуть стати люди, які отримують перевагу над опонентами на кілька сотень голосів, як це часто трапляється зараз.

Також частково нівелюватиметься вплив адміністративного ресурсу.

У коаліційній угоді названі напрямки реформування Конституції, а конкретний проект змін розробить парламентська тимчасова комісія.

У цій комісії передбачається пропорційне представництво фракцій парламенту, але більшість має бути за коаліцією.


Що обіцяє уряд?

11 грудня Верховна Рада прийняла програму діяльності уряду. Програма сама по собі декларативна, але от її додатки – справді революційні. Ось деякі витяги з того, що планує зробити уряд вже наступного року за рекомендацією одного лишень Міністерства фінансів, яке очолює американка українського походження Наталія Яресько:


– скорочення кількості народних депутатів з 450 до 150 осіб через внесення відповідних змін до Конституції (потенційна економія – 424 млн. грн.);


– зменшення термінів обов’язкового навчання у загальноосвітніх школах до 9 років (на даний час обов’язковим є навчання протягом 11 років, в той час як у країнах Європи і США – 9);


– вилучення норм про безоплатність освітніх і медичних послуг з метою розширення джерел фінансування галузей освіти і охорони здоров’я і запровадження плати;


– встановлення плати за харчування під час перебування громадян на лікуванні у закладах охорони здоров’я в умовах стаціонару (реальна економія – 956 млн. грн.);


– запровадження часткової плати за навчання у дитячо-юнацьких спортивних школах (додаткові доходи – 568,9 млн. грн.);


– відміна виплат стипендій у навчальних закладах, крім виплат дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених сімей (реальна економія – 1255,3 млн. грн.);


– вилучення норми щодо забезпечення безкоштовного харчування учнів 1-4 класів, крім учнів з числа дітей-сиріт і малозабезпечених, дітей-інвалідів (реальна економія – 715,5 млн. грн.);


– вилучення норми про можливість безкоштовного проїзду у транспорті учнів, студентів та педагогічних працівників та запровадження адресної грошової допомоги пенсіонерам замість пільгового проїзду громадським транспортом загального користування, надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива, скрапленого газу та послуг зв’язку з урахуванням доходів (відповідно до Меморандуму з МВФ);


– підвищення педагогічного навантаження педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів та позашкільних навчальних закладів (з 18 годин у 2014 році до 20 годин з 1 липня 2015 року, з 20 годин до 22 з 1 липня 2016 року) (відповідно до Меморандуму з МВФ) (реальна економія – 853,5 млн. грн.);


– встановлення сукупного терміну навчання на молодшого бакалавра та бакалавра не більше 3-4 років, на магістра – не більше 1 року (потенційна економія – 5358млн. грн.). Прирівняння працівників коледжів за умовами оплати праці до працівників професійно-технічних навчальних закладів (як було до прийняття Закону України «Про вищу освіту» у новій редакції);


– скорочення чисельності працівників бюджетної сфери на 3% (передбачено в Меморандумі з МВФ) (потенційна економія – 6338,6 млн. грн.);


– підвищення пенсійного віку чоловікам та жінкам до 65 років та обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 90% призначеної пенсії, але не нижче розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність (відповідно до Меморандуму з МВФ) (реальна економія 4348,9 млн. грн,);


– запровадження європейських стандартів щодо кількості міліціонерів – 300 працівників міліції на 100 тис. населення із скороченням загальної чисельності МВС з 245,0 тис. орієнтовно до 135,0 тис. осіб (потенційна економія – 1996,6 млн. грн.);


Загалом, як зазначено в опублікованому документі, його прийняття дозволить у бюджеті 2015 року не шукати майже 497 мільярдів гривень видатків, джерел для вишукання яких немає, і забезпечить економію державних коштів в обсязі близько 27,1 мільярда гривень, а також збільшить дохідну частину держбюджету на суму близько 0,9 млрд гривень.

Якщо всі ці рекомендації Мінфіну будуть втілені в життя, уже в 2016 році Україну чекає економічне зростання.

А наразі мусимо затягнути паски. Кардинально затягнути. «Халява» закінчилася.


Підготував Адам Стрижнюк


Банер
Банер

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1288
mod_vvisit_counterВчора1342
mod_vvisit_counterЦього тижня5307
mod_vvisit_counterМинулого тижня11064
mod_vvisit_counterЦього місяця27690
mod_vvisit_counterМинулого місяця42119
mod_vvisit_counterЗагальна53229366

Online (20 хв. тому): 22
Ваш IP: 172.70.178.184
MOZILLA 5.0,
Сьогодні: 2024-04-19
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер