images/stories/logosait_new.jpg

 

«Країна-наркоман» та «мертвий пацієнт»: відомий реформатор про українські реалії

Архітектор грузинських реформ Каха Бендукідзе досить часто давав жорсткі, але справедливі поради українському уряду про те, як слід використовувати «ніж реформ».

Ще на початку «постсімейної» епохи, коли українські політики-євромайданівці стали міністрами, Каха їм не раз вказував на те, що або вони зроблять реформи зараз, або країна продовжить падати в економічну прірву.

Часто реформам заважали фактори, які нібито не залежать від України. То у нас проблеми з анексією Криму, то з російським ембарго, то з війною. На це Каха постійно вказував, що для реформ не буває зручного часу, і нагадував, які труднощі, в тому числі і війна, спіткали Грузію на реформаторському шляху.

Ми зібрали найвідоміші висловлювання Кахи Бендукідзе про українські реформи і про те, що буде з країною без них.

В уряді реформаторів мають бути три людини, яких усі зневажатимуть. Один має садити всіх хто краде. Другий - знищувати перепони. Третій - прикривати всіх політично.

- Ви або не розумієте, що вам хана, або розумієте, але вас усе влаштовує.

- Сьогодні така ситуація: хворий у дуже важкому стані. З цими симптомами довго не живуть, ці симптоми різні, стосуються різних систем - це стосується і економіки, регіональних проблем, немає армії, поліції, корупція. Питання таке, що якщо не оперувати Україну, вона не виживе, але операція складна і є небезпека, що вона теж не виживе.

Україна встановила кілька світових рекордів по ідіотизму. Вона була на п'ятому місці в СРСР за рівнем ВВП на душу населення, за багатством середнього громадянина. Потім в багатьох частинах колишнього Радянського Союзу були війни, в Україні не було, але в 1994 році вона успішно сповзла на сьоме місце. А сьогодні знаходиться на дев'ятому. Азербайджан зростає, тому що у них є нафта. Грузія пережила окупацію і війну. Молдова і Таджикистан пережили війну і росли краще. І навіть Росія, де жахлива корупція, як і в багатьох країнах, росла краще.

Польща і Україна були на одному рівні економічного розвитку всього лише 24 роки тому. Ось де Польща, і де ви. Чи не соромно?

- Якщо Україна проведе радикальні реформи, то через 10 років, можливо, наздожене Болгарію.

Україна потребує реформ більше, ніж будь-яка інша колишня частина СРСР. Війна могла б виправдати дуже радикальні реформи, і всі б зрозуміли.

Дефіцит бюджету України - це наслідок злодійської політики, яку вів попередній уряд України. Це результат того популізму, який був в Україні, це ніякого відношення до Євросоюзу не має.

Ваша економіка несумісна з життям, з існуванням держави. Не може бути злиденної країни з 48% держвидатків.

- Якщо ви будете рости зі швидкістю 2-3% на рік, вас обжене Молдова і українські гастарбайтери будуть їздити туди працювати.

Україна схожа на наркомана, якого барига підсадив на товар, і весь час з нього видоює гроші

- Ваше завдання - розірвати порочне коло. Ви всі повинні зненавидіти корупцію. Якщо цього не відбудеться, то цей цикл повторюватиметься. І ви будете злиденною країною.

Я не бачив жодної країни в такому важкому стані, як зараз в України. Залишити все як і раніше не вийде. Ще раз розікрасти «Нафтогаз», повторити ще один популістський цикл не вдасться.

Ви весь час вибираєте популістів, людей, які будуть вам обіцяти якнайбільше. Це означає, що вибираються не найкращі громадяни, а гірші - це те, що я називаю збоченим політичним відбором.

Нагадаємо, що рівно місяць тому помер автор грузинських економічних реформ, колишній міністр економіки Грузії Каха Бендукідзе. За попередніми даними, причиною смерті стала серцева недостатність. Кажуть, саме він мав стати міністром економіки в новому уряді Арсенія Яценюка…

ЄС може призначити спецпредставника для нагляду за реформами в Україні

У Європейському парламенті радять ЄС призначити спеціального постійного представника для нагляду за реформами в Україні та координації відносин між Києвом та Брюсселем.

Таку пропозицію в рамках конференції «Україна як тест європейської солідарності озвучив депутат Європарламенту Пятрас Аушрявічюс.

Відзначивши важливість угоди про асоціацію України та ЄС, Аушрявічюс сказав: «Для того, щоб гарантувати трансформацію економіки та соціальної структури, необхідно покращити природу координації у відносинах Україна-ЄС. Для цього я раджу ЄС призначити спеціального постійного представника, який буде відповідати за нагляд за реформами, які проводяться, та за надання різного роду допомоги».

За словами євродепутата, така допомога буде включати «фінансову допомогу, побудову адміністративних спроможностей та ряд секторальних реформ». «Роль цього спеціального представника може бути виконана досвідченим європейським політиком. Я думаю про таку постать, як Карл Більдт (колишній міністр закордонних справ Швеції) чи Бернар Кушнер (колишній міністр закордонних справ Франціі)», – запропонував Аушрявічюс.



Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер