images/stories/logosait_new.jpg

 

Подарунок власними руками у тернопільській гончарні

Школа народних ремесел, що розташована на вулиці Новий Світ, 19, існує не перший десяток років. У закладі навчають ремеслу кераміки, різьблення по дереву, гончарства, ткацтва, народної вишивки, бісероплетіння, макраме, декоративного розпису та іншого рукоділля. Освоїти народне ремесло тут можуть діти і дорослі, пише сайт Культурно.

Щодня у школі майстри Національної спілки народного мистецтва України навчають техніки гончарства усіх бажаючих. Творча сім’я Руслана Друка та Уляни Джигринюк професійно займається народним рукоділлям уже декілька років.

big_druk_LkGVR

Пригадую, у 2010 році записали до Школи народних ремесел своїх дітей, – розповідає Руслан Друк –  Пройшовши у них декілька майстер-класів , сімейне хобі переросло у професію. Тепер усі знання передаємо нашим учням. Як запевняють майстри, володіти технікою рукоділля може кожен.

IMG_8711

Не маючи особливих навичок у прикладному мистецтві пробуємо перевірити припущення на практиці.  З допомогою майстра, виготовляємо глечика.

DSC_0237

Виготовлення найпростішого глиняного виробу – завдання не з простих. Адже перед тим, як сісти за гончарне коло, глину потрібно підготувати. Наші майстри привозять глину з Миколаєва Львівської області, яку перед використанням потрібно просіяти та очистити від сторонніх домішок. Мабуть, вже на цьому етапі бажання ліпити зникне в багатьох. Але нам пощастило, адже працювати ми почали уже з підготовленим матеріалом. Глина неймовірний матеріал – в поєднанні з водою вона стає дуже пластичною, а від дотику рук — теплою і м`якою.

00020

Виготовити звичайний горщик за одне заняття без допомоги майстра вам не вдасться. Для цього потрібно хоча б місяць навчань.

  • Часто вже на першому занятті люди хочуть виготовити якийсь виріб, а коли дізнаються, що для цього потрібно володіти хоча б мінімальною практикою, залишають навчання – зауважує пан Руслан. — Гончарство – це ремесло, яке гартує характер та силу волі, воно потребує не лише бажання, а й терпіння.

Набираючись терпіння, пробуємо зліпити глечик зі звичайного шматка глини.

З допомогою майстра виготовити невеличкий глечик нам вдалось практично за 10 хвилин. Та це лише початок. Далі виріб протягом декількох днів сохне та проходить процес запікання. Якщо ж ви плануєте нанести  орнамент, вам знадобиться близько десяти днів клопіткої праці.

  • Гончарні кола ми з жінкою придбали за власні кошти, — розповідає Руслан – Кожен з них вартує близько 2.500 гривень. Деталі привозили зі всієї України. Сьогодні у школі можна працювати на двох колах.

DSC04375

Тернополянка Уляна, за освітою архітектор, відвідує уроки гончарства лише три тижні. Проте, за досить короткий термін уже виготовила декілька виробів.

  • Подібні майстер-класи неодноразово відвідувала за кордоном. Про тернопільську гончарню дізналась через інтернет, — каже дівчина, — Присвячую цій справі по три години в день. Гончарство допомагає мені відволіктись від буденності та віднайти внутрішню рівновагу.

До речі, якщо ви являєтесь прихильницею манікюру, то з ним прийдеться на певний час попрощатись.

DSC04401

У майстерні Уляни та Руслана можна пройти не лише майстер-клас, але й креативно відсвяткувати свій день народження.

  • Незвичайним ваше свято зробить робота за гончарним колом, — додає пані Уляна. — Адже ви зможете виготовити сувенір власними руками. Готові вироби обробляються бджолиним воском, тому мають гарний вигляд. До того ж, в такому посуді можна готувати.

Сьогодні у творчій майстерні рукоділів більше сотні ужиткових та художніх глиняних виробів. З творчими напрацюваннями майстри неодноразово приймали участь у фестивалях та виставках.

44

Від себе хочеться додати, що це заняття точно сподобається і дітям і батькам, бо жодних протипоказань, аби посидіти за гончарним колом немає. Спробувавши себе у цьому мистецтві, можете впевнено рекомендувати зробити це усім іншим.

Враження — величезні, емоції — неповторні. І як результат – виріб власними руками. Головне – бажання творити.

Записатись на уроки гончарства, пройти майстер-клас, чи відсвяткувати свій день народження можна за тел. 067-208-07-37 (Руслан), 097-66-00-362 (Уляна).

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер