images/stories/logosait_new.jpg

 

Транспортний податок повертається!

Передноворічними змінами до Податкового кодексу України до складу майнових податків введено транспортний податок.

Зазначено, що його платниками є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Ставка податку встановлена з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль.

Обчислення суми податку з фізичних осіб здійснюється податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку, а податкові повідомлення-рішення про сплату сум платежу та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) таким особам до 1 липня.

За автомобілі, придбані протягом року, податок сплачується фізичною особою починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий автомобіль. Податкова інспекція надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до податкової інспекції за місцем реєстрації транспортного засобу декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо автомобілів, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації;

Слід зазначити, що органи внутрішніх справ зобов’язані до 1 квітня 2015 року подати контролюючим органам за місцем реєстрації таких транспортних засобів відомості, необхідні для розрахунку податку.

А з 1 квітня 2015 року вони повинні подавати такі відомості щомісячно, у 10-денний строк після закінчення календарного місяця, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця.

Отримати детальну інформацію можна у Центрі обслуговування платників, за адресою Білецька 1 або за телефонами 43-46-10 та 15-07.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер