images/stories/logosait_new.jpg

 

Що потрібно знати про четверту хвилю мобілізації

Російські спецслужби впевнено проводять інформаційну спецоперацію, спрямовану на зрив четвертої хвилі мобілізації в Україні. Якщо минулого року з цією метою були задіяні комплексні групи під виглядом членів сімей військовослужбовців, які призиваються з мобілізації, під виглядом самих військовослужбовців були спроби розхитати військові колективи, застосовувати широке поширення, в тому числі спиртних напоїв, наркотичних речовин з метою підірвати готовність громадян виконувати свій військовий обов’язок, то зараз все це піднялося на набагато вищий рівень. Тому що ставки зросли.

Так, минулого тижня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив про можливість продовження строку перебування на території Росії українських громадян, особливо тих, хто підлягає мобілізації.

«До речі, багато людей вже ухиляються від мобілізації, намагаються до нас переїхати, пересидіти тут якийсь час. І правильно роблять, тому що їх просто штовхають туди, як гарматне м’ясо, під кулі», – заявив Путін.

В даний час строк перебування громадян України на території Росії обмежений. Але Путін заявив, що може «дещо» змінити.

«Громадяни України не можуть перебувати на території РФ більше 30 діб. Вони повертаються і їх «цап», і знову туди, під кулі висилають. Тому ми, напевно, дещо тут змінимо», – сказав президент РФ.

Для його співгромадян така «доброта» гаранта – це щось само собою зрозуміле, адже ж хіба може «лучшій в мірє прєзідєнт» та й не потурбуватися про долю молодих українців, яких клята фашистська влада відправляє воювати на Донбасі? Але для нас ця турбота Путіна – черговий доказ того, як російські спецслужби намагаються зірвати мобілізацію в Україні, посилити негатив на адресу президента й уряду і, врешті, вивести нас на третій Майдан.

Однак цей політичний рівень зриву мобілізації аж ніяк не означає, що минулорічні потуги ФСБ відійдуть в небуття. Аж ніяк. Ось побачите: вже дуже скоро знайдуться в Україні «тітоньки», котрі називатимуть себе дружинами, доньками, нареченими майбутніх призовників і почнуть нестямно голосити під Адміністрацією Президента, під Верховною Радою, та навіть під стінами Тернопільської мерії.

Одночасно із цим посилюватиметься негатив на адресу уряду, Генштабу, міністра оборони. Знову добре навчені люди завиють: «Нас зливають», «Все пропало». І тисячі «ботів» підігріватимуть ці настрої в соціальних мережах.

До речі, ця спецоперація ще не встигла початися, як вже з’явилися перші її плоди. І не де-небудь, а на патріотичній Західній Україні!

Про це зокрема повідомив радник президента Порошенка Юрій Бірюков.

Так, згідно з його інформацією, 57% оповіщених військовозобов’язаних Івано-Франківської області не прибули на проходження медичної комісії.

Крім того, 37% оповіщених військовозобов’язаних Івано-Франківської області залишили територію України.

Також, за даними Бірюкова, голови сільських рад Тернопільської області відкрито саботують заходи щодо оповіщення, а у разі появи в районі представників РВК (районного військкомісаріату – авт.) – інформують жителів своїх та навколишніх сіл.

Так, голова сільради села Конюхи Козівського району повідомила про те, що напередодні місцеве населення найняло 2 автобуси і виїхало на них на… територію Російської Федерації (!).

За словами Бірюкова, в селищі міського типу Кольчино Мукачівського району Закарпатської області з 105 осіб повістки вручені тільки трьом: 9 осіб не проживають за адресами реєстрації, а 93 людини протягом січня вибули на сезонні сільгоспроботи закордон.

«Протягом останніх 30 діб державний кордон у Чернівецькій області перетнуло 17% від загального числа військовозобов’язаних області. З неофіційних джерел відомо, що хостели та мотелі в прикордонній області сусідньої Румунії повністю заповнені тими, хто ухиляються від призову», – повідомив радник президента.

«19% оповіщених військовозобов’язаних Волинської області відмовилися від проходження військової служби за релігійними мотивами, хоча в попередні роки відсоток відмови з таким формулюванням не перевищував 0,7%», – додав він.

Водночас Бірюков назвав «нормальним» виконання планів мобілізації в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Черкаській, Житомирській, Кіровоградській областях.

Виникає резонне запитання: як «бухати» кожних вихідних по сільських клубах, то вони – перші герої на селі, а як тільки з’явитися з повісткою до військкомату, то зразу всі ховаються за мамині спідниці і притьмом закордон.

Зрештою, може воно й на краще. Уявіть, як би цей «псевдогромадянин», який в таку скрутну для країни хвилину втікає закордон, воював на Сході? Та він би першим залишив поле бою , здався сам у полон і поздавав би своїх побратимів. То ліпше вже дійсно втікай звідси! Ми вже якось без тебе. Ти головне не забудь повернутися після перемоги. І далі насолоджуватися життям в країні, врятованій кров’ю тисяч твоїх побратимів, які не були боягузами.

Словом, ФСБ ще не почала працювати в цьому напрямі, як деякі українці самі взяли ініціативу в свої руки. Так тримати, «патріоти»!

Але чому так відбувається? Ні, не тільки тому, що серед нас багато боягузів. І не тільки тому, що ФСБ вміє переконувати. Річ у тім, що наша влада не завжди дбає про обізнаність громадян. І в першу чергу немає цієї обізнаності щодо мобілізації.

Отож ми вирішили проаналізувати інтернет-ресурси на предмет адекватного висвітлення проблеми мобілізації. І ось що «накопали».

1. Мобілізація є законною

Адже закон «Про оборону України» у 4-й статті допускає оголошення мобілізації не лише у разі війни, а й у разі загрози нападу на Україну.

2. Як вручається повістка

Повістку ви можете отримати лише двома способами – або за місцем проживання, або за місцем роботи. В обох випадках – під ваш особистий підпис. Повістки в двері, родичам, дзвінок по телефону – не можуть вважатись належним повідомленням про факт призову за мобілізацією.

У 22-й статті закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлено, що військовозобов’язаний з’являється до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ним документах. Тобто:

1) військовозобов’язаний спочатку отримує особисто один із наступних документів – мобілізаційне розпорядження, повістку або розпорядження військового комісара;

2) а вже потім з’являється до військкомату.

Призов громадян під час мобілізації здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Тож повістку вручають працівники районного військового комісаріату або представники сільських чи селищних рад.

У повістці повинні зазначатись час та адреса, куди має прибути військовозобов’язаний. Також на ній має бути прізвище та ім’я особи, яка підлягає мобілізації, підпис районного військового комісара, гербова печатка.

3. Чи зберігається місце роботи та заробіток?

За мобілізованою особою зберігається місце роботи на період до року.

Після особистого отримання повістки особа повідомляє відділ кадрів за місцем роботи про мобілізацію. Після чого видається наказ про звільнення від виконання посадових обов’язків у зв’язку із призовом за мобілізацією зі збереженням робочого місця на строк до року.

Незалежно від форми власності підприємства, за мобілізованою особою зберігається середній заробіток на період до року. Тож бухгалтерія повинна нараховувати щомісяця середню заробітну плату, яку отримувала особа до мобілізації.

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

4. Відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією

Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зобов’язані з’явитися на збірні пункти в строки, зазначені в отриманих ними документах – мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів. У разі ухилення від призову за мобілізацією та неприбуття до військкомату законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт визнаються:

– хвороба, яка позбавляє можливості з’явитись;

– смерть чи важка хвороба близького родича;

– перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавляють можливості з’явитись на збірний пункт.

Причини неявки повинні підтверджуватись документально.

Запам’ятайте: відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією може наставати, якщо особа була належним чином повідомлена про те, що вона підлягає мобілізації. Тобто було особисто вручено повістку або, принаймні, була спроба вручити, але особа відмовилась її приймати.

5. Пільги учасникам бойових дій

Військовослужбовці Збройних сил, які брали участь в антитерористичній операції, отримують статус учасника бойових дій. Держава надає таким людям понад двадцять різних видів пільг, зокрема:

– безкоштовне одержання лікарських засобів за рецептами лікарів;

– першочергове безкоштовне зубопротезування;

– безоплатне забезпечення санітарно-курортним лікуванням;

– першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергова госпіталізація.

– виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати;

– 75-процента знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг;

– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;

– безплатний проїзд один раз на два роки (в обох напрямках) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;

– першочергове забезпечення житлом. Учасники бойових дій, які були поранені, контужені або отримали каліцтво, забезпечуються житлом протягом двох років з дня взяття на квартирний облік;

– першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва;

– одержання позики на будівництво з погашенням її протягом десяти років, починаючи з п’ятого року після завершення будівництва.

 

Ці пільги поширюються:

– на сім’ї військовослужбовців, які загинули (зникли безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання військових обов’язків;

– на дружин (чоловіків) учасників бойових дій, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге;

– на дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-V рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах.

6. Судова практика

З моменту оголошення першої мобілізації в Україні вже склалась певна судова практика по справах осіб, які ухилялись від призову за мобілізацією. Найвищу міру покарання – 3 роки позбавлення волі – з-поміж усіх винесених вироків за ухилення від мобілізації, призначив Тячівський районний суд у Закарпатській області. Було засуджено чоловіка, який особисто підписав повістку, пройшов медогляд, але не з’явився до військкомату. Зараз у Закарпатті відкрито близько двадцяти проваджень за 336-ю статтею Кримінального кодексу.

У Дніпропетровській області Томаківським районним судом за ухилення від призову за мобілізацією було призначено покарання у вигляді двох років позбавлення волі. Засуджений чоловік відмовився отримувати повістку від представників військкомату, які прибули за місцем його проживання.

В інших випадках суди призначали більш м’які покарання. Приміром, Сокальський районний суд на Львівщині призначив за ухилення від мобілізації два роки позбавлення волі з іспитовим строком – 1 рік; Роменський міськрайонний суд на Сумщині звільнив особу від відбування покарання з випробовуванням; а Роздільнянський районний суд на Одещині призначив штраф у розмірі 510 гривень.

 

Підготував Адам Стрижнюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер