images/stories/logosait_new.jpg

 

«Shmir Soundsystem»: Танцювальні ритми ямайської музики реґі у Тернополі

Танцювальні ритми ямайської музики реґі вже кілька років запрошують шанувальників свободи й музичних експериментів на виступи тернопільських ді-джеїв Тренера та Завгоспа, які разом працюють над унікальним для файного міста проектом «Shmir Soundsystem». Про Dj-дует, «шмір» та реґі розповів Павло – Dj Тренер, пише сайт Культурно.

1896747_459170284205058_1367098164_n1
- Що являє собою проект «Shmir Soundsystem»?

— Це спільна робота Dj та MC – так званий soundsystem. Хоч, власне, «Shmir» не є саунд системою як такою (коли працюють здоровенні колонки і народжуються кіловати й кіловати звуку). Наш проект лише, скажімо так, запозичив собі у назву поняття саунд системи. Ми з Ярославом Качмарським (Dj Завгосп) граємо вдвох вже давно, хоча дуетом нашу співпрацю назвати важко, та й слово «тандем» якось не дуже звучить. Нас поєднало реґі, і зараз ми намагаємось давати людям те добре і світле, що самі отримуємо від цієї музики. Адже, крім нас, в Тернополі музику Ямайки немає кому донести до людей.

- З чого розпочався «Shmir Soundsystem»? Це спонтанний проект чи результат попередніх напрацювань ді-джеїв Тренера та Завгоспа?

— Все просто. Ярослав до виникнення проекту займався експериментальною електронною музикою, трохи пізніше і я став до пульта. Одного разу ми подумали: «А давай будемо отак разом грати». Від тоді ми і працюємо в напрямку «шміру», просуваємо його, де тільки можемо.
І так вже третій рік, якщо я не помиляюся.

- Важко не звернути уваги на назву дуету – «Shmir Soundsystem». Звідки таке поєднання слів?

— Автором назви є Ярослав. Ми взагалі-то не дуже думали над назвою проекту. Завгосп запропонував «Shmir Soundsystem», і я спершу був проти, бо мені «шмір» асоціюється тільки з болотом, але Ярослав зумів обґрунтувати свою ідею, як-то кажуть, показав різні погляди на одну і ту ж ситуацію, з якими я врешті погодився. «Shmir» в англійській сленговій мові означає «відрив», як би дивно і смішно це не звучало на українській.

- «Shmir Soundsystem» – дует ді-джеїв. Чи не виникає у вас із Завгоспом непорозумінь, як часто буває у творчих людей?

— Нас єднає, я би сказав, навіть більше, ніж любов, – кохання до реґі-музики, музики в стилі даб, та хіп-хоп – Ямайка, сонце, спека і всі задоволенні. В принципі розбіжностей в поглядах у нас не має. Звичайно, можуть бути деякі спірні питання – організаційні здебільшого. Буває іноді запрошують нас грати, але оскільки обоє ми працюємо, то не завжди нам виходить їздити на виступи разом. Деколи «катаємось» окремо. Ярко – більш темна сторона нашого дуету, він надає перевагу «похмурим» напрямкам музики. А я сторона світла і легша, тому що Ярослав грає важчу музику.

887_454418181288187_1299774115_n-620x411

- Гадаєте, публіка відчуває таку різницю?

— Складно сказати. Все залежить і від діапазону нашої музики, і від самої мелодії, тому що в реґі є дуже-дуже різні мелодії, хоч і об’єднуються вони в один стиль. В будь-якому випадку, думаю, без усмішок і позитиву не залишиться ніхто.

- Дует «Shmir Soundsystem» чи не єдиний у Тернополі пропагує реґі-музику. За час існування проекту можете відмітити якісь видимі результати своєї роботи?

— Найважливіше, що нас завжди публіка приймає дуже тепло. Ще коли ми почали робити «Реґі посиденьки» – так жартома називали свої концерти, люди дивувалися і починали цікавилися цим музичним стилем. Так почали з’являтися, я б не сказав фанати, але прихильники точно. Ті люди, які люблять і шанують реґі -музику, але просто не мали, де її почути раніше.

- Окрім Тернополя «Shmir Soundsystem» мав виступи й у інших містах України – це і Львів, і Чернівці, Ворохта… Не плануєте ще більше розширювати концертну географію?

— Поки що «Шмір» – це все-таки хобі, крім цього ми маємо ще й основну роботу, тому не завжди є вільний час. А за два вихідних дні далеко не заїдеш. Це треба враховувати. Ми ніяких чітких планів собі не будуємо, просто займаємось справою, яка нам дарує задоволення, і яка подобається людям навколо. Що буде далі? Не знаю. Будемо намагатися зрости у якісному плані. Зараз весна – і стане тепло, а скоро літо – і стане жарко, почнуться фестивалі, а на фестивалях ми також любимо побувати і в ролі учасників, і глядачів, і слухачів. Хотілось би і відпочити, і пограти…

487914_440025522696095_2116516322_n

- Нещодавно дует «Shmir Soundsystem» представив у мережі новий мікс. Розкажіть, як проводилась робота над записом?

— Не секрет, що не так вже й складно робити подібні мікси – багато хто цим займається просто так. Ми всього-на-всього зробили селекцію певних треків, потім їх поскладали, пограли, позводили і спробували записати.

- Реґі-музику пов’язують з ім’ям Боба Марлі. Для «Shmir Soundsystem» Марлі – ідейний натхненник чи асоціативний символ?

— Боб Марлі в нашій роботі відіграє велику, якщо не найбільшу роль – дід, батько і син водночас реґі-музики. Взагалі дуже хороша людина, громадянин Всесвіту. Я вважаю його одним з найкращих миротворців Землі. Своєю музикою він рятував і мирив людей. Для нас він є показником чогось доброго, натхненого і світлого.

- Як могли б схарактеризувати музику «Shmir Soundsystem» для тих людей, які уявлення не мають про реґі?

— Мені б хотілось, щоб більше людей цікавилось реґі. Я більш ніж впевнений, що люди люблять цю музику, хоча, можливо, навіть не знають, що воно таке. Я насправді ніколи не думав над тим, як цікавити людей словами. Вважаю, музику треба чути вухами і намагатись розуміти серцем. Не обов’язково навіть бачити нас. Головне – слухати. І, я думаю, меседж буде доставлений.


Алла Сердюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер