images/stories/logosait_new.jpg

 

Від Тернополя до Болгарії

Древні міста цієї країни старіші, ніж Рим! Тут знаходиться найвищий підземний водоспад в Європі. В її історичній частині більше сорока древніх храмів. Щороку бальнеологічні курорти відвідують тисячі туристів з усього світу. Болгарія – країна піщаних пляжів, мальовничих пейзажів та лікувальних курортів.

Ще зовсім недавно гідним конкурентом відпочинку закордоном був Крим. І хоч ціни на південному узбережжі варіювались від «смішних» до «космічних», великою перевагою був безвізовий режим. Сьогодні подорож в АРК припаде до смаку, хіба що, любителям гострих відчуттів.

Плануючи цьогорічну відпустку, усі без винятку, стикаються з проблемою зростання цін. Якщо минулого року поїздка на двох, приміром, до Туреччини вартувала, в середньому, 10-12.000 грн, то сьогодні вам доведеться витратити вдвічі більше.

Сезон літніх відпусток не за горами, тож давайте розглянемо країну з найбільш доступними пропозиціями та з найменш високими цінами. Серед оптимальних варіантів – сонячні береги Болгарії. Тут і клімат помірний і ціни привабливі. До того ж, відпочинок у Болгарії підійде молодим активним людям, а також сім’ям.

Добиратись до курорту можна власним авто чи автобусом. Консульство цієї країни досить лояльне до туристів, тож отримати візу можна без довідок про доходи чи виписки з банку.

Важливою і безперечною перевагою є відсутність мовного бар’єру, адже практично усі болгари спілкуються російською мовою. Тож, по прибутті до готелю, усі нюанси, які вас цікавлять, ви зможете уточнити на рецепції.

Болгарія досить популярна серед туристів інших країн, тому готельна інфраструктура розвинута на досить високому рівні. Номери охайні та просторі. На місці з вами поспілкується менеджер і розповість, які місця варто відвідати, де можна дешевше закупитись, запропонує різноманітні екскурсії, а також застереже від шахраїв.

Відносно інших курортів, харчування тут значно дешевше, що для сімейного відпочинку досить вагомо. Ціни можна порівняти з нашими. Хоча, порції – вдвічі, а то й втричі більші. Тож, коли замовляєте першу страву, дочекайтесь доки її принесуть.

Щодо пляжів. Тут вам точно не будуть заважати продавці кукурудзи чи морозива. Натомість по всій береговій лінії розташовані затишні лаундж-бари. Тут доглядають за пляжами. Піщані береги чисті та охайні. Засмагати можна на лежаку (платно, якщо готель тризірковий) або, по бажанню, на рушнику.

Зазвичай, усі готелі, включаючи тризіркові, мають розвинуту внутрішню інфраструктуру. На території проводять різноманітні ігри, є можливість займатись спортом, для дітей передбачені мілкі басейни та гірки. Ввечері на вас чекає розважальна програма, конкурси та дискотеки. Якщо ж програма вашого готелю вам набридла, за його територією, буквально на кожному кроці, можете відвідати місцевий ресторан та скуштувати страву традиційної кухні. Поблизу моря цілодобово працюють різноманітні атракціони, ігрові автомати, розважальні програми та конкурси. У вашого менеджера дізнайтесь, до якого нічного клубу можна сходити. Взагалі, про нічні походеньки варто перепитати, адже кожна країна відрізняється своїм колоритом. Тим паче, українських та російських туристів там достатньо.

Відомо, що Болгарія є джерелом безлічі цілющих мінеральних джерел. Для любителів тихого сімейного відпочинку туроператори радять побувати на бальнеологічних курортах. Серед відомих - це Банкя, Кюстенділ, Велінград, Санданські, Хисаря, Девін, Павло Баня, Албена та ін. У кожного з них своя спеціалізація. Особливу увагу хочеться звернути на Поморіє - це невелике курортне містечко розташоване на півострові, в 20 км від міста Бургас, і в 10 км від Несебра (Сонячний берег). Воно вважається  найбільшим лікувальним курортом Болгарії. Сюди їдуть лікувати кровоносну систему і органи дихання, шкірні та кардіологічні хвороби, а також урологію.

Взагалі, болгарське побережжя поділяють на південне та північне. Південне межує з Туреччиною і відрізняється вищою температурою морської води та миловидними гірськими пейзажами. Тут можна відвідати такі курорти як Обзор, Єленіте, Сонячний Берег, Несебр, Поморіє, Созополь, Дюні, Пріморсько, Албена, Золоті Піски, Св. Костянтин і Олена, Сонячний Берег. Північна частина межує з Руминськими курортами і простягається до Варни. Серед відомих північних курортів  - Русалка, Балчік, Албена, Кранево, Золоті Піски.

Якщо ви хочете ближче познайомитись із тутешніми традиціями – обирайте приватні сектори у Кранево, Созополі, Сарафово та Помор’ї. Тут вам точно вдасться пройнятись болгарською культурою. До речі, багато древніх міст цієї країни старіші, ніж Рим!

Окрім моря, в Болгарії можна побувати на екскурсії в горах, а також в печерах. «Леденіка» – печера із залами вражаючого білого кольору і сталактитами/сталагмітами висотою до 4.5 м. Вона поділена на 10 залів, загальною протяжністю туристичного маршруту 300 м. ( 16 км від міста Враца). Вартість екскурсії 4 лева ( близько 50 грн.).

Також печера «Диявольське горло», в якій знаходиться найвищий підземний водоспад Балканського півострова, висотою 42 м., що зникає в недрах землі (50 км від Пампорово). Вартість одноденного туру від 40 євро. Кажуть, що двійко водолазів, які досліджували підземні лабіринти цієї водойми так і не змогли повернутись назад — саме в цій печері, за легендою, Орфей спускався під землю, щоб відшукати свою кохану Еврідіку. 

Пещера Дьявольское горло,Болгария

Пещера Дьявольское горло,Болгария

Для любителів екстріму діють банджи-джампінг, аналогів яких немає у світі, адже стрибки здійснюються в печеру «Проходна» — 42м. висотою (2 км від с. Карлуково або 112 км від Софії). Вартість стрибка близько 50 євро.

06

0000

Унікально сприятливий для виноградарства клімат зумовив те, що вона є однією із провідних країн-експортерів вин у Європі. Вина прекрасні, і за прийнятною вартістю. А що стосується кухні, то ранок кожного болгарина розпочинається з баніци і айрaну (баніца — слойка з бринзою). Взагалі, болгари славляться вмінням робити різноманітні молочні продукти. До цієї країни варто поїхати навіть задля того, аби поласувати унікальними рецептами тамтешньої кухні.


В основному, туристи відпочивають в новій частині міста, але позитивного відгуку також заслуговує Несебр. В історичній частині цього містечка більше ніж 40 древніх храмів. Це справжній музей просто неба, якому понад 3000 років. До речі, весь півострів внесений ЮНЕСКО до Списку Всесвітньої спадщини. Прогулюючись його територією з’являється відчуття, ніби потрапив до Італії. Вузенькі вулички та стародавня архітектура, будиночки над морем і затишні кав’ярні – все це справляє враження присутності минулого. Недаремно цю частину Болгарії називають «старим містом». До речі, на території острова можна орендувати житло.


Для найбільш вибагливих туристів радимо обирати тур в Албену або Єленіте. Це клубні курорти із закритою територією, власними пляжами та готелями високого рівня, переважно 4* та 5*.

Загалом, щодо цінової політики, то вона досить демократична. Приміром, тур на початок червня для двох осіб на 9 днів вартуватиме від 220 євро. У вартість включена дорога, проживання та харчування. Для сімей з дітьми, вартість подорожі для однієї дитини - безкоштовна. Вартість турів сьогодні досить гнучка. Тож, на любий гаманець знайдеться приваблива пропозиція.

Як запевняють спеціалісти, планувати відпочинок у Болгарії можна заздалегідь, а можна навіть за декілька днів. Адже консульство цієї країни досить лояльне.

Виготовлення туристичної візи займає в середньому п’ять днів. Якщо путівка «гаряча», є можливість її оформлення всього лиш за день. Тобто, все що вам потрібно це - прийти в тур агенцію, заповнити анкету і - збирати речі. А про все інше – не турбуйтесь. Якщо вас лякає довга дорога, не варто перейматись. Поїздка пройде у нових, сучасних та комфортабельних автобусах. Тут вам приготують каву та чай, увімкнуть улюблений фільм, а під час мандрівки гід розповість про видатні міста, якими будете проїжджати.


Оксана Божко 

www.zima-lato.com



Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер