images/stories/logosait_new.jpg

 

Начальник податкової зустрівся з представниками бізнесу заради максимального виведення зарплати з тіні

Заборгованість по виплаті заробітної плати, як явище, все частіше стає знайомим пересічним тернополянам. Користуючись «відмовками» про не просте фінансове становище, в якому зараз перебуває наша країна, деякі роботодавці навмисно не забезпечують своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати найманим працівникам, або ж виплачують її «в конвертах», тим самим позбавляючи своїх робітників соціальних гарантій та впевненості у фінансовому майбутньому. Бюджети усіх рівнів, при цьому, теж не отримують належні платежі.

Роботодавці списують такі факти на високе навантаження на фонд оплати праці. Але ж тільки впродовж останніх пів року відбулись неодноразові зміни щодо його зменшення, шляхом запровадження права застосування понижуючого коефіцієнту по ЄСВ.

Однак, проведений ретельний аналіз діяльності суб’єктів господарювання окремих галузей показав, що легалізацією фактично зайнятих працівників та їхньою зарплатою переймаються далеко не всі. Непоодинокими є факти реєстрації лише одного працівника при наявних декількох торгових точок, чи цілодобовому режимі роботи, а також оформлення працівників на «половину ставки», тощо.

Обговоренню саме цих питань і було приурочено зустріч начальника Тернопільської об’єднаної ДПІ Петра Якимчука з представниками бізнесу, яка відбулась нещодавно.

«Ми не хочемо тиснути на бізнес і шукати причини, щоб проводити позапланові чи фактичні перевірки. Ми хочемо вашого розуміння у необхідності виконувати те, що само собою розуміється – легально працювати, легально виплачувати зарплату та працевлаштовувати працівників, у повному обсязі сплачувати платежі до бюджету», - зазначив очільник податкової інспекції.

Загалом, судячи із реакції та настроїв запрошених, діалог видався конструктивним та потрібним обом сторонам.

Також хочеться звернутись і до найманих працівників: якщо роботодавець з тих чи інших причин не виплачує зарплату, чи виплачує її в конверті, в розмірах менших за мінімальний розмір заробітної плати, чи не бажає офіційно укладати з вами трудовий договір, звертайтесь у відповідний державний орган та податкову інспекцію.

Не будьте осторонь своїх проблем нинішніх та майбутніх.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер