images/stories/logosait_new.jpg

 

Випускний за ціною відпустки: скільки платять за шкільне свято?

Вже за кілька днів, 30 травня, колишні учні тернопільських шкіл кружлятимуть у прощальному вальсі на святковому балу. Тому вже зараз завершують останні приготування – приміряють сукні, роблять пробні зачіски, складають святкове меню тощо. А батьки випускників вкотре переконуються, що прощання їхніх чад зі школою – це дороге задоволення, пише сайт Моя газета

vypusk

Випускник обійдеться «дешевше»

Випускний вечір – одне із найяскравіших свят у житті школярів. Для випускників це старт у самостійне доросле життя. Колись, через багато років, вони з теплом та щемом у душі згадуватимуть і свої шкільні роки, і свій випускний вечір… Та це прийде згодом. А поки батьки підраховують, у скільки їм обійшлося зробити із свого дитяти справжніх принцесу чи принца.

Ще декілька десятиліть тому випускні вечори проходили в стінах шкіл. У нинішніх випускників варіантів проведення випускного вечора безліч. Батьки, які вже не вперше святкують випускний, маючи старших дітей, добре знають, що гроші на свято треба збирати з січня-лютого, аби потім витрати не стали справжнім шоком. Скільки їх потрібно, порахуємо разом.

Витрати складаються з двох частин: квіти, подарунки школі, замовлення залу та святкового меню – це, так би мовити, перший транш, і другий, значно дорожчий – вбрання сина чи доньки на випускний вечір.

vyp

Почнемо з другого.

На останній шкільній гулянці випускникам хочеться виглядати якнайкраще. Тому найприскіпливіше вони ставляться до вибору одягу. Мабуть, батьки випускниць під час вирішення цієї проблеми заздрять батькам випускників. Оскільки ні для кого не таємниця, що одягнути хлопця значно простіше, та й свій святковий одяг він зможе носити і після випускного.

Костюм, сорочку, взуття купити нескладно, якщо випускник точно знає, що він хоче і у нього не завищена планка вимог. Загалом за костюм, краватку та сорочку доведеться викласти від 2500 до 4000 грн, до цієї суми додаємо ще ціну взуття (1100-1600 грн.).

Послуги перукаря батькам випускника обійдуться у 80-120 гривень. Таким чином, мінімальна «вартість» випускника – понад 3600 гривень.

vyp1

З випускницями батькам «не пощастило»

А ось із дівчатами батькам набагато більше мороки. Їм приготування до випускного обходяться значно дорожче. Ідеальним має бути все: від макіяжу і зачіски до одягу, аксесуарів та взуття. Але що поробиш, коли краса вимагає жертв, зокрема й матеріальних. Отож, крім сукні та босоніжок чи черевичок, до кошторису випускного вечора прекрасній половині треба включити витрати на зачіску, манікюр, макіяж, сумочку та прикраси.

А тепер рахуємо: сукня коштує від 2500 до 5000, хоча інколи батьки школярки готові заплати навіть до 10000 грн. Плюсуємо також ціну за взуття (1100-2500 грн.), аксесуари (600 грн.), макіяж, зачіску, манікюр (700 грн.). Таким чином виходить, що середньостатистична випускниця мінімум «коштує» 5000 грн.

 

А кіно буде?

Окремі статті витрат – ресторан, ведучий свята, транспорт, фото- та відеозйомка.

За одне місце тернопільські ресторани просять від 300 до 500 грн. Якщо разом із дитиною в ресторан йде і мама, і тато, то на це витрачається всередньому 1200 грн. із бюджету сім’ї. Останнім часом існує тенденція запрошувати ведучого на випускний, його послуги коштують 2000-4000 грн. Якщо клас замовляє ще й відеозйомку, тоді оператору доведеться заплатити ще від 3000 до 4000 грн. На згадку про шкільні роки учні купують собі віньєтки, один фотоальбом коштує близько 300 грн.

Але й на цьому витрати не закінчуються: далі у списку – подарунки рідній альма-матер та класній керівниці. Ну як же можна закінчити школу і не подякувати матеріально? Тож батьки, радо чи не дуже, а дякувати мусять. Що подарувати вчительці, вирішує батьківський комітет. Як правило, це золото чи дорогі набори посуду, а деколи – предмети одягу чи навіть сумочки. Нерідко мама з батьківського комітету у неформальній обстановці цікавиться, що дорогий (у прямому значенні слова) класний керівник хоче отримати.

Словом, ви вже переконалися, що випускний – свято не з дешевих, але коли в сім’ї закінчує школу одночасно двоє дітей, то витрати одразу ж подвоюються.

***

Для кожного школяра випускний, безперечно, – свято, яке пам’ятають усе життя. Це – єдиний і неповторний бал, після якого почнеться зовсім інше, доросле життя.

Вже через кілька днів тернополяни матимуть змогу вкотре побачити парад випускників і оцінити кожного з них. На міському стадіоні лунатимуть прощальні пісні випускників, кращих учнів нагороджуватимуть медалями, потім усі покружляють у ритмі вальсу, а після – розійдуться по кафе, щоб відсвяткувати випуск зі школи, як-то кажуть, «по повній програмі»: з танцями, жартами та зустрічанням світанку.

Проте, можливо, батьки майбутніх одинадцятикласників задумаються над тим, чи варто випускний святкувати із розмахом весілля. Адже не всі мають можливість так пишно розгулятися, отримуючи мінімальну зарплату розміром у тисячу вісімсот гривень.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

P.S. 29 травня у школах Тернополя пролунає Останній дзвоник. А вже наступного дня – 30 травня – випускний: о 16.00 колона з випускниками розпочне шикуватися біля Надставної церкви і покрокує урочистою ходою центральною вулицею міста. А о 18.00 розпочнеться урочисте відзначення випускного та вручення медалей на міському стадіоні.

Як святкують випускний в різних країнах світу

«Погода була хорошою. Святкували з батьками в ресторані. Сукенка в мене була кольору слонової кістки, тому всі говорили, що я була схожа на грецьку богиню. А вранці йшли зустрічати сонце. Як же холодно було! Але воно того вартувало. Це був єдиний раз, коли разом зібралися батьки, учні та вчителі у неформальній обстановці. Загалом, є що згадати…».

Приблизно такими є спогади про випускний вечір середньостатистичної української випускниці. Традиції – це, безперечно, річ хороша, але чому б не відсвяткувати випускний вечір по-американськи чи, скажімо, по-австралійськи? Таке свято й справді стане незабутнім!

Сподіваємося, цікава інформація про традиції випускного вечора у різних країнах світу надихне майбутніх, а, можливо, ще й цьогорічних випускників і підкаже їм багато оригінальних ідей, а тим, хто вже давно закінчив школу, навіє приємні спогади про це чарівне свято.

Який там випускний?

У Франції всі рівні освіти – від дитячого садка до старшої школи – можуть знаходитися не лише в різних приміщеннях, а й у різних містах. Тому випускних вечорів тут, як правило, не проводять. Щоправда, у деяких французьких школах учні все ж влаштовують собі свято. Випускники переодягаються в карнавальні костюми і часто поводяться жартома агресивно: обливають інших школярів водою і закидають їх яйцями.

Корейська система освіти викликала б у кожного учня співчуття. У школі там вчаться 13 років, тому сидять за шкільними партами аж до дев’ятнадцятиріччя. Щодо випускного, то в них його не святкують. Є просто церемонія вручення атестатів, після якої всі розходяться по домівках, бо там, як правило, чекають гості. Тут, мабуть, варто розповісти про випускний альбом. Він виходить дуже товстим, бо в ньому є фото учнів всіх дев’яти випускних класів, у яких вчаться по 35-40 учнів. Якщо взяти калькулятор до рук і порахувати, то тільки самих портретів вийде 360, що вже й казати про інші фото.

Також цікаво спостерігати за життям корейських міст в останні дні перед екзаменами: на вулицях порівняно пусто і тихо, а застукати випускника за просиджуванням в Інтернеті – просто нереально! Усі посилено гризуть граніт науки – читають підручники та додаткову літературу. Якщо брати до уваги інші традиції та свята, то першого квітня корейські хлопці та дівчата обмінюються формами. Вони також жартують між собою і над вчителями.

Свята багато не буває

У деяких школах Австралії прийнято прибувати на випускний вечір на незвичних транспортних засобах. Це може бути старовинний автомобіль, взятий напрокат «Роллс-Ройс», «Харлей-Девідсон» з водієм-рокером, трактор, пожежна машина чи будь-який інший цікавий транспортний засіб.

Шведські випускники святкують завершення навчання весь день. Починається все зі сніданку з шампанським, полуницями й солодощами. Дівчата вбираються у білі сукні, хлопці – святкові костюми. На голову юні шведи одягають білі шапочки, на підкладці яких усі охочі можуть залиши свій підпис на згадку. Після урочистої частини випускники вибігають зі школи і підкидають шапочки догори під аплодисменти публіки. Потім старшокласники сідають у машини, схожі на вантажівки з відкритим кузовом, прикрашені березовими гілками, і катаються вулицями міста під гучну музику. Вечірки влаштовують переважно вдома у школярів. Гості пригощаються, підносять подарунки і йдуть вітати наступного випускника.

Завершення шкільного навчання у Норвегії святкують аж… сімнадцять днів! Тут існує цілий ритуал, який триває з першого травня до святкового параду в День Конституції – сімнадцятого травня. Найцікавіше дійство відбувається в ніч на перше травня. Випускники влаштовують конкурс на кращий напій, приготовлений власноруч (наприклад, сире яйце з соком та горілкою). Переможець обирає собі «жертву», яка разом з ним повинна скуштувати напій. Весь вечір лунають жарти, анекдоти, які школярі складають заздалегідь. Упродовж наступних днів випускники влаштовують веселі костюмовані вечірки, нерідко танцюють просто на вулицях. На параді сімнадцятого травня юні норвежці показують смішні сценки і фокуси.


Випускний – у джинсах

У Польщі випускний вечір влаштовують за сто днів до закінчення школи, і це свято називається stodniowka. Святкують його у січні. Випускний бал, за традицією, починається з полонезу (обов’язковий перший танець у Польщі), причому перша пара у полонезі – це директор школи з кимось із випускниць (чи випускників). Далі виголошують промови, тости, пізніше – танці й веселі ігри. Для прощального балу польські випускники винаймають ресторан, приходять на свято у костюмах-трійках чи навіть у смокінгах, дівчата – у вечірніх сукнях, як правило, темних кольорів. Існує також цікавий звичай – дівчата повинні одягти червону підв’язку або стрічку. Завершується святкування у пабі чи нічному клубі.

Німці підходять до організації випускного вечора дуже демократично. Вечірнє вбрання не обов’язкове – німецькі школярі часто на святкуванні просто у джинсах. Свято починається з відвідування церкви, де священик благословляє випускників і виголошує коротку промову. Для вручення атестатів часто орендують який-небудь театр. Після вручення директор відзначає одного з випускників, який закінчив навчання з найкращим результатом. Потім дійство переміщається у зал, де накриті святкові столи. З напоїв на випускний вечір прийнято вживати пиво і сухі вина.

Костюмам і сукням – ні

В Англії випускні, як і більшість свят, проводять у суботу. Усе починається приблизно о восьмій вечора. На випускному гуляє вся школа і, зрештою, усі, кому не ліньки. Випускники запрошують своїх батьків, деякі з яких приїжджають з околиць, віддалених міст та сіл.

Невід’ємною частиною випускного є також благословення священика. Саме дійство розпочинається з промови директора, після чого кращим спортсменам та учням вручають нагороди.

Після дев’ятої години починається неофіційна частина – відкриваються двері в парадний хол і усі сідають за стіл. А якщо буде хороша погода, то на шкільних полях для гольфу чи крокету монтують альтанки.

І яке ж свято без музики? В Англії на випускний обов’язково запрошують якийсь популярний гурт. Так прийнято, що має грати лише жива музика. Уся забава триває приблизно до другої години ночі. Крім того, в школах є гуртки фотографії, і кілька учнів-фотографів ходять і знимкують свято на пам’ять.

Найважливішим святом для учнів та студентів Сербії є день святого Сави – він був першим тамтешнім архієпископом, а також відкрив багато шкіл, лікарень, монастирів, та й просто допомагав людям. Після смерті його було оголошено святим, і сьогодні сербська молодь відзначає 27 січня як день святого Сави – захисника усіх студентів та учнів. Це, мабуть, щось на зразок нашого дня студента. У цей день у навчальних закладах вихідний, а родини печуть корж, який потім освячується священиком.

Випускні вечори у них проходять без святкувань та урочистостей, а радше нагадують хорошу вечірку. Учні одягаються, як хочуть. Єдине, що хоча б якось нагадує про закінчення школи – це церемонія вручення атестатів.

Своєрідною традицією є відзначати день заснування школи. В цей день уроків немає, замість них влаштовуються театральні виступи та спортивні змагання. Наприклад, проводиться товариський футбольний матч між командою вчителів та командою старшокласників. Такі святкування тривають три дні поспіль.

За традиціями Голлівуду

Найбільш багатий традиціями американський випускний бал. Він називається «promenade», чи просто «prom», і святкується у травні, відразу ж після випускних іспитів. На початку останнього навчального року випускний клас обирає членів спеціального комітету, якому доручається організація свята. Організаційний комітет визначає тематику балу (наприклад, «Голлівуд», «Сімдесяті роки», «Місячна ніч»), запрошує діджея, підбирає декорації і прикраси. Кожен випускник може запросити на бал когось із друзів, кохану дівчину чи хлопця. Хлопець дарує дівчині маленький букетик квітів зі стрічкою, який чіпляється на руку. Якщо коханого чи коханої немає, можна вирушити на свято і самому. Але такому «самотньому» випускнику, мабуть, страшенно нудно – танцювати з чужими супутницею чи супутником на американському випускному балу не прийнято. Дівчина чи хлопець увесь вечір танцюють лише зі своєю «парою», з якою вони прийшли на бал.

Святкування починається з вечері в ресторані і триває, як правило, з восьмої до одинадцятої години вечора. Потім вечірка може продовжитися в кого-небудь удома чи в кафе. Приходять випускники на свято у смокінгах і вечірніх платтях, дівчата часто роблять вишукані й складні зачіски. В кінці вечора обирають короля і королеву балу. Стати королем чи королевою балу – це дуже велика честь, нерідко цим пишаються все життя.

***

Як бачимо, школярі у багатьох країнах вважають, що випускний необов’язково повинен бути розкішним і пафосним тор­жеством. Щоб свято запам’яталося назав­жди, потрібні не стільки гігантські кош­ти, скільки веселий настрій, натхнення і безмежна фантазія.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер