images/stories/logosait_new.jpg

 

Чи потрібні нотаріусам касові апарати?

Роз’яснює головний державний інспектор відділу комунікацій Галина Оленин.

Про те, кого законодавець зобов’язав використовувати у своїй діяльності РРО, йдеться в Законі України № 265/95-ВР від 06.07.1995р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Так, застосовувати касові апарати зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій (із застосуванням платіжних карток, жетонів та ін.) формі при продажі товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Вищезазначений Закон не визначає порядок здійснення розрахунків особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність та відповідно не поширюється на цих осіб.

Відповідно до чинного законодавства України, а саме Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів» виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги). Однак, стаття 23 цього Закону, що визначає відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, не передбачає будь-якої відповідальності за ненадання розрахункового документу.

Крім того, стаття 31 Закону України від 2 вересня 1990 року №3425-ХІІ «Про нотаріат» із змінами та доповненнями визначено, що приватні нотаріуси, за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою.

Отже, законодавство не встановлює вимог щодо надання нотаріусом розрахункового документа при наданні клієнту послуги, а також не встановлює форму такого документу.

Враховуючи наведене, особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ, який підтверджує факт наданої послуги або виконаної роботи.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер