images/stories/logosait_new.jpg

 

У молодій картоплі з тернопільського ринку “зашкалювали” нітрати

Свіжі ягоди і молода картопля на наших столах з’являються все частіше. На ринку та в магазинах  пропонують полуницю, черешні, різні овочі-фрукти, які дехто вже давно включив до свого раціону.

полуниця, ринок, молода картопляЛікарі-ветсанексперти попереджають: навіть якщо це вже не перший врожай ранніх плодів вони все-рівно можуть бути небезпечними. В лабораторії перевірку здійснюють за допомогою спеціальних апаратів, і кажуть, часу це займає небагато.

“Зважується відповідна продукція, додається розчин алюмокалієвих квасців і за допомогою апарата аналізатора іонів АІ-123 ми визначаєм вміст нітратів. Гранично допустима концентрація для людей середнього віку – 5 міліграм на кілограм ваги”, – розповідає лікар ветсанмедицини І-ї категорії Наталя Остапів.

Підприємці, кажуть експерти, часом ігнорують допустимі норми. Цьогоріч випадки порушення вже були.

“Перевищення вмісту нітратів по полуниці, черешні і картоплі вже зараз немає. Раніше в нас були деякі партії продукції з перевищеним вмістом нітратів по картоплі. Якщо знаходимо перевищення вмісту нітратів, то про це попереджається і дирекція ринку, і сам продавець, складається відповідні акти і ця людина позбавляється торгового місця, тобто ми не надаємо права продавати цю продукцію”, – запевняє Наталя Остапів.

В лабораторії міського ринку зазначають: перевіряють та контролюють тут кожну партію товару. А от за стихійну торгівлю відповідальності не несуть.

Джерело: ІНТБ
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер