images/stories/logosait_new.jpg

 

Четверо делегатів з Тернопільщини прийняли участь в IV з'їзді сімейних лікарів України

IV з'їзд сімейних лікарів України з міжнародною участю відбувся відповідно до Реєстру з'їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які проводяться у 2015 році 11-12 червня 2015 року в м. Полтаві. Про це повідомив прес-службу департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Президент “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області”, член Громадської Ради при департаменті охорони здоров'я, головний позаштатний спеціаліст з питань сімейної медицини департаменту охорони здоров'я ТОДА Олексій Ткач.

У роботі з'їзду прийняли участь сімейні лікарі, заступники керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров'я, відповідальні за організацію надання первинної медичної допомоги, головні позаштатні спеціалісти зі спеціальності “Загальна практика-сімейна медицина”, представники управлінь охорони здоров'я міських рад міст, обласних центрів, завідувачі кафедрами сімейної медицини, голови регіональних Асоціацій сімейних лікарів, провідні науковці.

У роботі з'їзді у Полтаві прийняли участь понад тисячу делегатів, серед яких представники МОЗ України, Державного експертного центру, а також - четверо делегатів від ГО “Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області”. Вони представляли 531 сімейного лікаря Тернопілля, а також 322 членів ГО “Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області”: член Громадської Ради при департаменті охорони здоров'я, головний позаштатний спеціаліст з питань сімейної медицини департаменту охорони здоров'я ТОДА, Президент громадської “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області” Олексій Ткач; завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України” професор Лілія Бабинець; секретар Асоціації, доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини Ірина Боровик; член правління Асоціації, сімейний лікар амбулаторії с. Шляхтинці, що на Тернопільщині, Володимир Мащак.

Урочисте відкриття з'їзду відбулось, власне, 11 червня в Палаці Дозвілля “Листопад”.

З вітальними словами до делегатів та учасників з’їзду від Міністерства охорони здоров'я України і особисто від Міністра Олександра Квіташвілі звернувся заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський.

Основним лейтмотивом виступу було підтвердження вірності курсу на реформу медицини з пріоритетом на первинній ланці медичної допомоги саме на засадах розвитку сімейної медицини. Важливим посланням стали його слова про важливість широкого впровадження лікарського самоврядування, особливо в галузі сімейної медицини, максимально наближеної до медичних проблем населення нашої країни.

Він зазначив, що з'їзд проходить в той час, коли йде реформування галузі охорони здоров'я, тому ця подія важлива не лише для сімейних лікарів, а й для усієї медичної спільноти. Саме в цьому контексті дуже важливим є організація надання медичної допомоги на первинному рівні. Адже на догоспітальному рівні розпочинають та закінчують лікування понад 80% пацієнтів, саме тут має бути зосереджена значна частина кваліфікованих медичних кадрів.

Також виступив ректор ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія” доктор медичних наук, професор В'ячеслав Ждан, який також очолює кафедру сімейної медицини

Прозвучали вітання від керівництва Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради та міського голови.

З програмною доповіддю від МОЗ України “Сучасні питання кадрового забезпечення галузі та медичної освіти” виступив заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, професор Олександр Волосовець.

Цікавими були доповіді “Роль і місце Української Асоціації сімейної медицини в реформуванні охорони здоров'я” доктора медичних наук, професора кафедри сімейної медицини ФПО ДЗ “Дніпропетровська медична академія МОЗ України”, в.о. Президента Української Асоціації сімейної медицини, голови Дніпропетровської Асоціації сімейних лікарів Дніпропетровської області Неоніли Чухрієнко, а також “Роль первинної медичної допомоги в профілактиці неінфекційних захворювань” завкафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО імені П.Л. Шупика, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності “загальна практика - сімейна медицина”, професора Лариси Матюхи.

У ході роботи з'їзду відбулись жваві обговорення даних проблем на багаточисленних засіданнях і секціях, виступи представників делегацій усіх областей України, регіональних професійних асоціацій.

Також в рамках заходу відбулась нарада делегатів з'їзду, представників регіональних Асоціацій УАСМ з питань змін до Статуту УАСМ, а також вибори Президента УАСМ. Результатом її стало демократичне обрання Президентом УАСМ Лариси Матюхи, яка є професорем, завкафедрею сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО імені П.Л. Шупика, а також головним позаштатним спеціалістом МОЗ України зі спеціальності “Загальна практика-сімейна медицина”.

- Це викликало щире задоволення більшості представників професійних асоціацій сімейних лікарів з регіонів, - зазначив Олексій Ткач - оскільки вона – справжній патріот галузі сімейної медицини, натхненний провідник європейського цивілізаційного вектора у первинній медичній допомозі, автор багатьох установчих документів, наказів у цій галузі і просто щира й добра людина, як це й має бути у сімейній медицині.

Також було обрано новий склад Правління УАСМ, куди увійшли два представники від тернопільської регіональної організації – президент “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області” Олексій Ткач та віце-президент асоціації, професор Ліля Бабінець.

До слова, тематика даного з'їзду спрямована на висвітлення актуальних питань в роботі лікаря загальної практики-сімейної медицини, і буде сприяти подальшому розвитку цієї спеціальності і збагатить кожного з присутніх мультидисциплінарним підходом до проблем пацієнта.

Неоціненним буде також досвід особистого спілкування з колегами – лікарями, які вже працюють в умовах реформування галузі. З'їзд працює в режимі пленарних і секційних засідань, круглих столів з обговоренням проблемних питань, майстер-класів.

Основними напрямками науково-практичного з’їзду є: розвиток системи охорони здоров’я в аспектах організації і фінансування первинної медичної допомоги; роль Української Асоціації сімейної медицини і регіональних асоціацій сімейних лікарів у впровадженні реформування галузі та розвитку сімейної медицини в Україні; результати впровадження сімейної медицини в регіонах України з урахуванням передового досвіду та ефективних моделей надання первинної медичної допомоги населенню; нормативно-правове забезпечення впровадження сімейної медицини та діяльності лікарів загальної практики-сімейних лікарів в Україні; особливості стандартизації первинної медичної допомоги: європейський досвід і українські реалії; актуальні проблеми профілактики, лікування та реабілітації в діяльності лікаря загальної практики – сімейного лікаря; проблеми мультидисциплінарного підходу до ведення пацієнтів. Взаємодія між лікарями загальної практики та лікарями інших спеціальностей.

Додипломна та післядипломна підготовка сімейних лікарів в Україні включає в себе: впровадження нових навчальних програм; безперервне навчання із застосуванням сучасних дистанційних технологій; профілактичні програми в загальнолікарській практиці; проблеми мотивації праці лікаря ЗПСЛ.

- Робота з'їзду показала, що проблеми сімейної медицини спільні для всіх регіонів України, - продовжив далі Олексій Ткач - робота по широкому впровадженню кращих світових стандартів надання первинної медичної допомоги актуальна, як ніколи раніше, впровадження засад самоврядування лікарів-сімейників є нагальною вимогою часу. Все це єднає лікарів загальної практики-сімейних лікарів України, робить їх спільно відповідальними за долі своїх пацієнтів, за вирішення своїх професійних і соціальних проблем, та й у цілому – за долю України. Хочеться вірити – демократичної, єдиної, спрямованої до утвердження європейських цінностей. Попереду – велика праця!


Світлана Гуменна, прес-служба ДОЗ ТОДА,

фоторепортаж з місця події – Олексія Ткача




Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер