images/stories/logosait_new.jpg

 

Ветеранам АТО вперше надали право самостійно обрати собі країну протезування

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції (далі - Служба) та Мінсоцполітики  погодили суми в 1 032 907,50 грн. та 1 057 706,00 грн. на протезування  двох воїнів АТО в Італії. Це вперше, коли такі суми було погоджено для протезування українських воїнів за кордоном.

«Воїни захищають нашу Вітчизну на Сході країни, а ми їх права – у владних кабінетах, - зазначає Ірина Сисоєнко,  заступник голови Комітету ВР України з питань охорони здоров’я. На сьогодні з Державного бюджету України виділено 150 млн гривень на протезування воїнів АТО за кордоном. Розпорядником бюджетних коштів є Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції (далі - Служба).  Однак з початку року зі 150 млн бюджетних гривень Службою було використано лише 609 тисяч. Зважаючи на те, що збір необхідних документів для протезування та їх розгляд Службою за процедурою складає майже півроку, є побоювання в тому, що ці кошти повернуться до Державного бюджету України, а багато воїнів втратить можливість отримати протезування за кордоном. Цього ми допустити не можемо, тому відстоюємо право кожного, хто звернувся за протезуванням до Служби».

На сьогодні  протезування потребує значна кількість учасників АТО. Однак чи отримають вони протези до кінця року залежить від волі чиновників Мінсоцполітики та Служби. Однак,  те що, вищевказані суми вже виділені, вселяє надію багатьом бійцям, як і їх право на вибір фірми виробника протезу.

«До цього часу українським бійцям пропонувались протези німецького підприємства ОТТОВОСК. Однак я вважаю, що бійці, які захищаючи Україну втратили органи руху мають право вибору. Два бійця, яким необхідне протезування обрали собі протези італійського виробництва і держава має їм ці протези сплатити, навіть якщо вони коштують на 200 тис більше ніж протези Німецького виробника. Вважаю, що бійці самі повинні обирати протези, які вони хочуть, а не отримувати ті, які їм нав’язують.» - зауважив Анатолій Свирид(кіборг з позивним Спартанець), член Наглядової ради ГО «Координаційний центр допомоги воїнам АТО».

Тож, сьогодні, завдяки спільним зусиллям депутатського корпусу та громадськості, 10 серпня 2015 року 2 бійця вже відлітають на протезування до Італії.

Нагадаємо, фінансування протезування воїнів АТО було збільшено постановою КМУ  № 465 від 8 липня 2015 року.  Постановою передбачено збільшення розміру грошової допомоги учаснику антитерористичної операції на протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном з 500 до 900 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних оcіб.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер