images/stories/logosait_new.jpg

 

Чи шкодить неприємний запах, що панує в повітрі Тернополя, здоров’ю людини

Різкий та неприємний запах, що панує у повітрі нашого міста, змушує тернополян не лише прикривати ніс, але й зачиняти вікна або й зовсім не виходити з дому. Подейкують, що запах поширюється від озер, смітників, каналізаційних систем чи свиноферм. Звідки ж насправді з’явився сморід та чи шкодить він здоров’ю людини, дізнавались журналісти щотижневика Моя газета».

Цікаво, що проблема неприємного запаху у повітрі виникає у нашому місті не вперше. Нагадаємо, 2009 року у Тернополі певний період не вивозили сміття. Тоді сморід панував майже протягом року. У 2012-му  побутували неймовірні припущення з підтекстом політичних провокацій, мовляв, у місті розпилювали спецільний порошок, який у суміші з водою виділяє запах фекалій. Сьогодні у державні станції мешканці міста звертаються із версією забитих каналізаційних систем чи поширенню запаху від свиноферм.

1373491270_11

Ситуацію коментує заступник начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Едуард Миколайович:

– Справді, проблема неприємного запаху у нашому місті з’являється не вперше. Сморід зумовлений тим, що аграрії удобрюють поля поблизу Тернополя. Через спеку запах добрив, яким фермери підживлюють землю, піднімається у повітря та доноситься вітром до міста.Буквально минулого тижня ми виїжджали на одне з фермерських підприємств, де проводили дослідження. Щорічно, в цей період, фермери удобрюють поле речовинами на основі курячого посліду (у народі – «курячки»). Сьогодні цей період співпав зі спекою, тож під ранок запах сягає навколишніх сіл та міста. Усі добрива є на органічній основі, порушеннь вимог природоохоронного законодавства немає.
kurica5

Особливо на запах скаржаться старші люди, чи батьки у яких є маленькі діти. За словами тернополян, від різкого смороду з’являється головний біль та нудота. Чи впливає запах добрив на основі курячого метаболізму на стан здоров’я людини розповідає заступник начальника Управління Держсанепідемслужби у Тернопільській області Безрукий Євген Степанович:

Згідно лабораторних досліджень, які проводились 13 серпня 2015 року, виявилось, що дані добрива на здоров’я людини не впливають, оскільки відносяться до четвертого класу небезпечності, та не перевищують гранично допустимих концентрацій у атмосферному повітрі. Виявлені аміак та сірчистий ангідрид – сполука, яка утворюється після розпадання сірководню – відноситься до летких речовин і не може негативно вплинути на здоров’я людини. Їх запах викликає лише дискомфорт. Моніторинг стану атмосферного повітря в місцях проживання людей продовжується.
V09072011-002

Як повідомив директор одного з фермерських господарств, роботи по внесенню органічних добрив під посів на сьогоднішній день закінчились. Наступні плануються в вересні-жовтні.

– Хотілось би зазначити, що у нашому районі працює декілька фермерських господарств, які щороку удобрюють поля в той самий період. Зазначу, що наше підприємство не використовує міндобрив. У нас вирощується екологічно чистий продукт, тому, добрива, які вносимо на поля , а саме – курячий послід – є абсолютно органічними. Неприємний запах від нього – абсолютно природне явище. Так співпало, що час удобрювальних робіт співпав зі спекотними днями. Досить висока тепература повітря підносить запах у повітря , а далі розноситься вітром. За результатами досліджень, стан атмосферного повітря в нормі, тому не може шкодити здоров’ю людини.

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер