images/stories/logosait_new.jpg

 

Між Еквадором і Малі: скільки тернополяни витрачають на їжу

Американський фотограф Пітер Мензель протягом півтора року об’їздив 46 країн світу і попросив у місцевих родин описати їхній тижневий раціон і його вартість.

Менцель вибирав середньостатистичні родини – за доходом, кількістю дітей і способом життя.

Дивимося на його проект «Голодна планета»:

1. Німецька сім’я Меландер з містечка Бертіхайд. Вартість продуктів харчування на тиждень для 4 осіб склала 375,39 євро. Улюблена їжа цієї сім’ї: смажена картопля з цибулею, беконом і оселедцем, смажена локшина з яйцями і сиром, піца, ванільний пудинг. На фотографії видно, що в раціоні переважають м’ясо, хліб, овочі, величезна кількість алкогольних і безалкогольних напоїв.

2. Сім’я Кутті-Кассес з містечка Ерпельданг, Люксембург. Вартість продуктів на тиждень для 4-х чоловік склала 347,64 євро. Улюблена їжа сім’ї: піца з креветками, курка в винному соусі і турецький кебаб. На фотографії видно, що переважають хліб, піца, алкоголь, фрукти.

3. Сім’я Лемон з містечка Монтре, Франція. Вартість продуктів на тиждень для 4-х чоловік склала 315,17 євро. Улюблена їжа цієї сім’ї: макарони карбонара, абрикосові пироги, тайська кухня. На фотографії видно, що переважають фабричні продукти і трохи фруктів 

4. Сім’я Браун з містечка Рів’єр-В’ю, Австралія. Вартість продуктів харчування на тиждень для 7 осіб склала 376 американських доларів і 45 центів. Улюблена їжа цієї сім’ї: австралійські персики, пиріг, йогурт. На фотографії переважають величезна кількість м’яса, магазинні напої і рафіновані продукти, фрукти.

5. Сім’я Мелансон з містечка Ікалуїт, Канада (арктична територія). Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 345 доларів. Улюблена їжа сім’ї: м’ясо нарвала і білого ведмедя, піца з сиром, кавуни. На фотографії видно, що переважають м’ясо, риба, овочі, фабричні продукти.

6. Сім’я Ревіс з Північної Кароліни, США. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 341 долар і 98 центів. Улюблена їжа сім’ї: спагеті, картопля, курка в кунжуті. На фотографії переважають чіпси, піци і величезна кількість рафінованих продуктів, м’яса і м’ясних напівфабрикатів, магазинних напоїв.

7. Сім’я Укіта з містечка Кодаіра, Японія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 37,699 єн (317 доларів і 25 центів). Улюблена їжа сім’ї: страва з риби сашимі, фрукти, тістечка і чіпси. На фотографії переважають рибні продукти, соуси і специфічна японська їжа.

 

8. Сім’я Медсен з поселення Сан-Норі, Гренландія (автономна територія Данії). Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 1928.80 данських крон (277 доларів і 12 центів). Улюблена їжа сім’ї: м’ясо білого ведмедя і нарвала. На фотографії переважають м’ясо і фабричні продукти.

9. Сім’я Бейтон з містечка Клінбурн, Англія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 155,54 британських фунтів (253 долара і 15 центів). Улюблена їжа сім’ї: авокадо, бутерброди з майонезом, суп з креветок, шоколадний торт з вершками. На фотографії переважають шоколадні батончики, рафіновані продукти і трохи овочів.

10. Сім’я Аль-Хаган з Кувейту. Вартість продуктів на тиждень для 8-х чоловік склала 63,63 динара (221 долар і 45 центів). Улюблена їжа сім’ї: курка з рисом басматі. На фотографії переважають фрукти, овочі, лаваш, яйця і якісь незрозумілі коробки.

11. Сім’я Касалес з містечка Гуерноваца, Мексика. Вартість продуктів на тиждень для 5-ти осіб склала 1862,78 мексиканських песо (189 доларів і 9 центів). Улюблена їжа сім’ї: піца, краби, паста (макарони) і курка. На фотографії видно, що переважають фрукти, хліб, величезна кількість кока-коли і пива.

12. Сім’я Донг з Пекіна, Китай. Ціна продуктів харчування в Китаї на тиждень для 4-х чоловік склала 1233,76 юанів або 155 доларів і 6 центів. Що їдять китайці? Улюблена їжа китайської сім’ї: смажена свинина з кисло-солодким соусом. На фотографії переважають фрукти, овочі, м’ясо, рафіновані продукти.

13. Сім’я Собжінш з містечка Констнцін-Жезорна, Польща. Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 582,48 злотих (151 долар і 27 центів). Улюблена їжа сім’ї: свинячі ноги з морквою, селерою і пастернаком. На фотографії видно, що в наборі переважають овочі, фрукти, шоколадні батончики і корм для тварин.

14. Сім’я Селік зі Стамбула, Туреччина. Вартість продуктів на тиждень для 6 осіб склала 198,48 турецьких лір (145 доларів і 18 центів). Улюблена їжа сім’ї: повітряне печиво Melahat. На фотографії переважають хліб, овочі, фрукти.

15. Сім’я Ахмед з Каїра, Єгипет. Вартість продуктів на тиждень для 12 осіб склала 387,85 єгипетських фунтів (68 доларів і 53 центи). Улюблена їжа сім’ї: окра з бараниною. На фотографії переважають овочі, фрукти, зелень і м’ясо.

16. Сім’я Батсуурі з Улан-Батора, Монголія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 41985,85 тугриків (40 доларів і 2 центи). Улюблена їжа сім’ї: пельмені з баранини. На фотографії переважають м’ясо, яйця, хліб, овочі.

17. Сім’я Паткар з Ужжан, Індія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 1 636,25 рупій (39 доларів і 27 центів). Улюблена їжа сім’ї: рисові пластівці. На фотографії переважають овочі та фрукти.

18. Сім’я Айме з Тінго, Еквадор. Вартість продуктів на тиждень для 9 осіб склала 31 долар і 55 центів. Улюблена їжа сім’ї: картопляний суп з капустою. На фотографії переважають овочі, фрукти, крупи, картопля, банани.

19. Сім’я Натома з Куакуру, Малі. Вартість продуктів на тиждень для 15 осіб склала 17670 франків (26 доларів і 39 центів). Улюблена їжа сім’ї: страви з рису. На фотографії переважають крупи і овочі.

20. Сім’я Намгай з Шімхей Віллідж, Бутан. Вартість продуктів на тиждень для 13 осіб склала 224,93 нгултрум (5 доларів і 3 центи). Улюблена їжа сім’ї: гриби, сир і свинина. На фотографії переважають овочі, зелень і трохи фруктів.

21. Сім’я Абубакар з табору біженців Брейджінг, Чад. Вартість продуктів на тиждень для 6 осіб склала 685 африканських франків (1 долар і 23 центи). Улюблена їжа сім’ї: суп з баранини. На фотографії переважають мішки з крупою.

І на завершення візьмемо статистичну тернопільську родину з 4 осіб, двоє з яких – неповнолітні. Припустимо, що і батько, і мати в цій сім’ї отримують за свою роботу 3 тисячі 193 гривні – саме така зараз середня зарплата по області. Значить, разом у місяць вони отримують 6386 грн. Розділимо цю суму на чотири і виявиться, що на тиждень припадає 1596 гривень 50 копійок (або 67 доларів і 20 центів). Складно уявити, щоб вся ця сума йшла виключно на харчування, адже в родині є ще чимало інших витрат, тобто мало б виходити, що середньостатистична тернопільська родина витрачає в тиждень на їжу приблизно 40-50 доларів (а це в районі сімей з Індії та Монголії). Але… Знайдіть на Тернопільщині сім’ї, які заробляють оцю середню зарплату 3 тисячі 193 гривні. Можливо, в самому Тернополі такі і знайдуться, але в районах, а тим паче в селах… Отже, виходить, що навіть 40 чи 50 доларів у тиждень на їжу – це занадто велика розкіш для тернополян. А якщо так, тоді можемо сміливо припускати, що за рівнем доходів наші земляки перебувають на рівні сімей з Еквадору чи Малі. Що ж, дякуємо владі, що не на рівні Чаду.


Адам Стрижнюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер