images/stories/logosait_new.jpg

 

Відтепер представники громадських організацій і журналісти видаватимуть закладам торгівлі чи громадського харчування спеціальні наліпки

Акцію «Виданий чек – гроші громаді» презентували на засіданні тернопільського прес-клубу громадські активісти спільно із представниками фіскальних органів та місцевої влади. Ідея проведення такої акції виникла в її організаторів задля того, щоб донести до громадян, які є споживачами підакцизної групи товарів, що цього року завдяки законодавчим нововведенням в рамках децентралізації при купівлі підакцизних товарів (а це алкогольні напої, в тому числі пиво, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) 5% їх вартості потрапляє до місцевих бюджетів.

Стартувала безстрокова акція з обласного центру. Тож відтепер представники громадських організацій і журналісти після проведених рейдів у Тернополі видаватимуть закладам торгівлі чи громадського харчування, де торгують підакцизними товарами легально, спеціальні наліпки «Місцевій громаді 5% від акцизу. Тут продають легально!».

«Фахівці фіскальних органів та міліції не можуть контролювати усі місця торгівлі одночасно, – зазначив начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук. – Тому, перш за все, ми хочемо спонукати мешканців бути свідомими і купувати товари в сумлінних підприємців. На сьогодні ліцензія коштує 8 тис грн в рік на кожен касовий апарат і 2 тис грн для тютюнових виробів. Якщо для когось з підприємців це непосильна сума, вони спокійно можуть відмовитись від продажу цигарок або пива».

Фактичним підтвердженням того, що кошти від акцизного збору підуть на потреби місцевих громад, є видача покупцю чеку. Організатори наголошують, що цей документ також може захистити права споживачів у випадку придбання ними неякісного товару.

«Зараз кожен мешканець міста повинен розуміти, що купуючи пиво, алкоголь, тютюн та паливо - 5% з покупки автоматично підуть на благоустрій Тернополя. Якщо би кожен покупець забирав свій чек від купленого товару, то згодом ми могли б легалізувати акцизний збір та збільшити його. Тоді надходження у бюджет становитимуть приблизно 75 мільйонів», – підкреслила заступник міського голови Вікторія Остапчук.

«На жаль, деякі підприємці не показують реального виторгу, – додав Петро Миколайович. – Тобто вони свідомо не видають розрахункові документи споживачам, які купують товар, в тому числі і підакцизний. У цій ситуації податок з реалізації підакцизних товарів не надходить до місцевої казни, а це недофінансування соціальних програм».

Водночас організатори акції наголошують, що місця, де проводиться нелегальна торгівля, відпрацьовуватимуть органи ДФС та правоохоронці, а в разі відмови продавця у видачі чеку просять писати заяву про подібні випадки в органи ДФС області, зокрема звернувшись у Центр обслуговування платників податків при Тернопільській об’єднаній ДПІ за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер