images/stories/logosait_new.jpg

 

Стипендія та зарплата студента - бюджетника, що оподатковується?

Навчаюсь в університеті на державній формі навчання та отримую стипендію. Хочу офіційно працевлаштуватися на приватне підприємство. Чи втрачу я право на стипендію та чи вплине працевлаштування на її оподаткування?

У випадках, коли студент бажає поєднати навчання з роботою, право на стипендію не втрачається. Якщо сума стипендії (враховуючи індексацію, нараховану відповідно до закону) не буде перевищувати розмір встановлений підпунктом 169 пункту 1 статті 169 Податкового кодексу (у 2015 році – 1710 гривень) – в такому випадку вона не буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб. Однак, для зарплати – уже не працюватимуть звичні правила оподаткування.

А саме: працевлаштований студент не зможе скористатись правом на податкову соціальну пільгу. Адже, відповідно до вимог Податкового кодексу, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, що виплачується з бюджету.

Таким чином, уся сума зарплати, в такому випадку, буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 15% (20%).

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер