images/stories/logosait_new.jpg

 

Праця дітей

28 жовтня 2015 року у приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар для безробітних з питань запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці. До участі у семінарі запросили Зоряну Барчук - представника громадської організації ТМЖК "Відродження нації", консультанта національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів.

"Відповідно до загальноприйнятого визначення, яке використовує Міжнародна організація праці, дитяча праця – це робота дітей, що має таку природу чи інтенсивність, які заважають навчанню дітей або шкодять їхньому здоров’ю та розвитку. Така праця може завдати дітям непоправної шкоди; вона суперечить нормам міжнародного права і українському національному законодавству. В Україні праця неповнолітніх суворо регламентується законодавством. За його дотриманням слідкують правохоронні органи та громадські організації..."- відзначила Зоряна Барчук.

2015-10-28-1

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці. Зокрема:

* усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов'язкова праця, включаючи примусове чи обов'язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

* використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

* використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;

* робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини.

Учасники заходу жваво обговорювали питання щодо дитячої праці, наводили життєві приклади, дискутували на тему ”Чи має працювати дитина?” .

У багатьох країнах застосування праці малолітніх (осіб, які не досягли 14 років) заборонено. В українському Кодексі законів про працю чітко прописано вік, з якого дозволяється прийняти людину на роботу, — 16 років. Як виняток, законодавство допускає працевлаштування 14—15-річним юнакам і дівчатам, але лише за згодою одного з батьків чи осіб, які їх заміняють.

2015-10-28-2

"У жодному разі робота не має завдавати шкоди здоров'ю дитини, - відзначила фахівець з профорієнтації Інна Лісовська- а також, порушувати навчальний процес. Крім того, неповнолітніх не можуть використовувати на важких роботах (із переміщенням тяжких речей) і на роботах з шкідливими, небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Підлітки не мають працювати у нічні та понаднормові години, їх не можна залучати до робіт у вихідні. Заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалостіщоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як і "дорослим" працівникам при повній тривалості щоденної роботи. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повинні надавати у зручний для них час".

Задля кращої поінформованості Зоряна Барчук роздала учасникам буклети з корисною інформацією стосовно запобігання торгівлі людьми ( в тому числі дітьми) та звернула увагу на номер національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігранті-за яким будь-яка особа, при необхідності, може отримати кваліфіковану консультацію:

* 0 800 505 501 -зі стаціонарних телефонів

* 527 - для абонентів мобільних операторів.

На завершення, Інна Лісовська звернулася до учасників семінару: "Якщо ваша дитина бажає працювати, а вік дозволяє, допоможіть їй знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості, нарешті. Головне, щоб не було шкоди здоров'ю та навчанню дитини. Потреба працювати й заробляти в дітей є, і в цьому немає нічого поганого. Можливо саме це дитяче уподобання згодом стане професійним покликом уже дорослої людини!.."

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер