images/stories/logosait_new.jpg

 

Оподаткування аліментів

Як оподатковуються аліменти, в тому числі отримані від батька-нерезидента?

Відповідно до норм Податкового кодексу, до місячного або річного оподаткованого доходу платника не включається такі доходи, як аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених відповідно із Сімейним кодексом України (за винятком виплати аліментів нерезидентом, незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Згідно із пунктом 170,11 статті 170 розділу IV Податкового кодексу в разі, якщо джерело виплат будь яких оподаткованих доходів є іноземним – сума такого доходу включається до загального річного оподаткування доходу платника податків (отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію), та оподатковується за ставками, зазначеними у Податковому кодексі України.

Таким чином, платник податку, який отримує аліменти від нерезидента – зобов’язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподаткування доходу та сплатити податок до бюджету за ставкою 15% (20%), в залежності від суми отриманих у звітному місяці доходів.

Для отримання детальних консультацій стосовно відповідного питання можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер