images/stories/logosait_new.jpg

 

Нотаріальні таємниці відкриті для податкової

Подавати інформацію до податкових інспекцій про вчинення окремих нотаріальних дій нотаріусів зобов’язує як Закон України «Про нотаріат», так і Податковий кодекс України.

Зокрема, відповідно до п. 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ нотаріуси подають до органів ДФС інформацію про вчинення таких нотаріальних дій:

– посвідчення договорів з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами;

– видача свідоцтв про право на спадщину;

– посвідчення договорів дарування нерухомості й дарування валютних цінностей на суму, що перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, де обдарованим виступає фізична особа.

Інформація подається щокварталу за ф. № 1ДФ до податкової інспекції за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса.

Така інформація повинна включати наступні елементи:

– індивідуальний податковий номер фізичної особи – сторони договору, що отримує дохід чи набуває певне благо та відповідно до законодавства зобов’язана сплачувати ПДФО (графа 2);

– сума нотаріально посвідченого договору (графа 3а);

– сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (графа 4а);

– сума фактично перерахованого податку (графа 4);

- код ознаки доходу, що визначається приватним нотаріусом за Довідником ознак доходів (гр. 5).

Водночас, варто зазначити, що у разі, якщо сторонами договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна є фізична особа та юридична особа або фізична особа – підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку – фізособи та зобов'язана виконати функції податкового агента. Тобто, нотаріальне посвідчення такого виду договорів не потребує повідомлення про них органів ДФС, оскільки ця функція покладається на відповідного податкового агента, що виступає однією із сторін договору.

Слід наголосити також, що постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1242 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості» чітко встановлено, що приватні нотаріуси повинні повідомляти органи ДФС про посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості за податковою адресою платників податків (орендодавців) за затвердженим зразком в день посвідчення таких договорів.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер