images/stories/logosait_new.jpg

 

Майно в податковій заставі – ваше, та не зовсім...

Платник податків, який має податковий борг, ризикує позбутись майна, яке може бути використане, як джерело погашення такого боргу. Про це зазначили в управлінні погашення заборгованостей Тернопільської ОДПІ. Адже, з метою забезпечення виконання платником податків своїх зобов’язань, визначених Податковим кодексом, належне майно боржника передається у податкову заставу. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису, до якого включається все ліквідне майно, яке може бути продане в рахунок погашення такого боргу.

Опис здійснюється на підставі рішення керівника податкової інспекції, яке пред’являється боржнику. Податкова застава в обов’язковому порядку реєструється у відповідному державному реєстрі. Слід зазначити, що платник зберігає право користування описаним майном, однак його відчуження може відбуватись тільки за згодою податкової інспекції. У разі, якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари чи товарні запаси, боржник може відчужувати таке майно без згоди податкової за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати зарплати, єдиного внеску та/або погашення податкового боргу. Продаж майна боржника здійснюється на публічних торгах чи через торгівельні організації на підставі раніше наданого судом дозволу. У разі, якщо сума коштів, отримана в результаті продажу майна є недостатньою для погашення податкового боргу, здійснюється додатковий опис майна.

Коли податковий орган отримує підтвердження повного погашення суми податкового боргу, майно платника звільняється з податкової застави.

Впродовж 10 місяців 2015 року сума описаного майна у податкових боржників міста та Тернопільського району становить 4,3 млн грн, з яких на майно, вартістю 1,2 млн грн, отримано дозоли судових органів на погашення боргу за рахунок його реалізації – інформували фахівці управління погашення заборгованостей.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер