images/stories/logosait_new.jpg

 

Якщо позика не повернута

Чи обкладається податком на доходи фізичних осіб та військовим збором сума позики, яка не повернута у зв’язку із смертю працівника?

Грошову позику (поворотну фінансову допомогу) надають фізичній особі на поворотній основі.

Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується особою, не включається до загально місячного або річного оподаткованого доходу платника податку.

Згідно із статтею 1046 Цивільного кодексу, встановлено, що за договором позики одна сторона передає у власність іншій стороні грошові кошти або інші речі, а позичальник зобов’язаний повернути таку ж суму грошових коштів або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

У свою чергу позичальник, зобов’язаний повернути у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо ж таким договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред’явлення вимоги, позика має бути повернена позичальник протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Якщо позика надається підприємством своєму працівнику за договором, за яким вона підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору об’єкта оподаткування відповідно до положень Податкового кодексу в такого працівника – не виникає.

У разі смерті фізичної особи її права та обов’язки як позичальника за договором позики –припиняється, також припиняються обов’язки як платника податків, відповідно до Цивільного та Податкового кодексів. Тому не повернута таким померлим працівником позика – не є об’єктом обкладання податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер