images/stories/logosait_new.jpg

 

Поліомієліт: експеримент над дітьми чи вимушений захід?

Наприкінці 2009 року в Україні була напівофіційно оголошена епідемія свинячого грипу. Тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко витратила не один мільйон гривень на боротьбу з недугою. Пропаганда страху перед хворобою була настільки масштабною, що люди навіть на вулицях ходили у масках. Спецрежими були оголошені для дитячих садків і шкіл, по телеканалах день у день показували роз’яснення, що робити у разі появи симптомів свинячого грипу, а фармкомпанії заробляли мільярди на продажі ліків, зокрема «Таміфлю» і «Терафлю».

Через півроку Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) сказала, що галас довкола свинячого грипу був безпідставним, а «уряди деяких країн» заробляли на паніці.

Свинячий грип тоді не допоміг прем’єр-міністру Юлії Тимошенко стати президентом України. Але її технологію із залякування людей успішно запозичила нинішня влада.

 

Експеримент на дітях: противники МОЗ

30 квітня 2015 р. в аеропорт «Бориспіль» прибула партія «живої» вакцини від поліомієліту ОПВ (ОПВ – оральна поліовакцина). Це гуманітарна допомога від ЮНІСЕФ, профінансована урядом Канади – він купив її за 3000000 канадських доларів безпосередньо у виробника – Sanofi Pasteur («Санофі Пастер», Франція), найбільшої компанії в світі, що займається виключно вакцинами для людини.

Такий тип вакцини вже практично ніде в світі не використовується, а з квітня 2016 р. всі європейські країни від нього відмовляться, оскільки використання ОПВ може призвести до спалахів поліомієліту вакцинного походження. Однак, що не підходить великим, може використовуватися країнами третього світу. Але в день прибуття партію вакцини ніхто не забрав. Крім того, вакцина, відповідно до інструкції, повинна була зберігатися при температурі -20 градусів Цельсія, але коли вона потрапила на територію України, ніхто за температурним режимом багажу не стежив. 22 доби вакцина пролежала на складі аеропорту. І лише 21 травня Державне підприємство «Укрвакцина» її забрало. У цей же день заступник голови МОЗ Ігор Перегінець прийняв одноосібне рішення вакцину заморозити повторно.

Через два місяці в Закарпатті було зафіксовано два випадки млявоплинного паралічу дітей, що МОЗ поспішило назвати епідемією поліомієліту в Україні і почало пропаганду позапланової вакцинації від поліомієліту.

Реагуючи на галас навколо підвідомчого йому регіону, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що в регіоні не зафіксовано ніяких випадків поліомієліту, зазначив, що на закарпатських лікарів тисне МОЗ, вимагаючи безпідставно ставити дітям діагноз «поліомієліт». І навіть звернувся до Генпрокуратури з вимогою розслідувати прагнення МОЗ збути розморожено-заморожену вакцину.

Але маховик пропаганди вже не можна було зупинити.

Наприкінці жовтня у країні була оголошена турова, тобто поголовна вакцинація дітей від поліомієліту. У рамках попередження неіснуючої епідемії. Кажуть, з метою збуту вакцини, що лежить на складі з порушеним режимом зберігання, причому такого типу, від якого відмовляється весь цивілізований світ.

Необхідність вакцинації від поліомієліту ніхто не ставить під сумнів. У Національному календарі щеплень визначений вік дітей, коли слід проводити вакцинацію. Це 3 місяці, 6 місяців, 18 місяців і 6 років. Причому вакцинація, як і в цивілізованих країнах світу, проводиться не живою вакциною, а інактивованою ІПВ (ІПВ – інактивована полівакцина).

Однак МОЗ ухвалює рішення негайно прищепити дітей від 18 місяців до 6 років ОПВ, не дивлячись на те, отримували вони щеплення від поліомієліту раніше чи ні.

Причому ніхто у світі навіть не знає, до яких наслідків це може призвести. Як зазначає «Кореспондент», це експеримент над дітьми, на який ідуть чиновники МОЗ заради збереження добрих відносин з міжнародними організаціями.

Епідеміолог та інфекціоніст Борис Панфілов пише у себе на сторінці в Facebook: «Читаю в стрічці, що вже планують від поліомієліту прищеплювати в дитячих садках без розбору всіх дітей (незалежно від попередньої вакцинації). Вже роздають інформовані згоди. Мовляв, епідемія. НІЯКОЇ ЕПІДЕМІЇ ПОЛІОМІЄЛІТУ В УКРАЇНІ НЕМАЄ, НЕ БУЛО І НЕ БУДЕ. Є ЕПІДЕМІЯ ПАНІКИ В ГОЛОВАХ чиновників МОЗ та їх істеричних підспівувачів. Я вам як епідеміолог та інфекціоніст хочу порадити: ніяких «турів» і «акційних» щеплень. Дитячий садок – це не лікувальний заклад. Будь-які щеплення поза стінами лікувальної установи, яка має ліцензію (!!!) на цей вид діяльності – НЕЗАКОННІ», – каже лікар.

А всіма улюблений народний педіатр Євген Комаровський, закликаючи батьків планово вакцинувати дітей, взагалі вважає, що в Україні є небезпека поширення більш серйозної хвороби – дифтерії.

Однак, як зауважують експерти, влада продовжує залякувати країну неіснуючою епідемією поліомієліту. На боротьбу з хворобою кинуті всі сили. І тепер навіть не настільки важливі війна на Донбасі, місцеві вибори, фальсифікації на них, перетворення України на тоталітарну державу. Суспільство згуртував… поліомієліт.

 

З чого все почалося: позиція МОЗ

30 червня і 7 липня у двох дітей із Закарпаття виявили гострий млявий параліч (їх виявляють щороку в кожній області за наявності навіть незначних розладів рухової функції кінцівок).

Зразки калу, сироватки і спиномозкову рідину від таких хворих скеровують у вірусологічну лабораторію у Києві для дослідження на наявність вірусів поліомієліту, якщо є підозра, то у «Референс» – лабораторію ВООЗ. 28 серпня Україна дізналася, що в нас оголошено спалах поліомієліту.

У дітей із Закарпаття виявили циркулюючий дериват вакцинального штаму поліовірусу першого типу. Це означає, що вірус живої вакцини пройшов через багато організмів нещеплених дітей, здійснив безліч мутацій (до 26) і набув патогенних властивостей, тобто здатний викликати захворювання. Оскільки ці два випадки не пов’язані між собою, то, згідно з класифікацією ВООЗ, спалах є не на Закарпатті, а в усій Україні.

Згідно з рекомендацією ВООЗ, для локалізації спалаху слід зробити щеплення дітям до 5 років тричі з інтервалом не менше 28 днів живою оральною поліомієлітною вакциною, і дітям від 6 до 10 років – один раз турову імунізацію. Жива вакцина не лише виробляє загальний імунітет, а й створює місцевий захист в кишківнику дитини, що дуже важливо під час спалаху, бо вірус спершу потрапляє в кишківник.


Хто підлягає вакцинації?

Відповідно до наказу МОЗ України від 09.10.2015 №671 «Про затвердження плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік», в Україні розпочали турову імунізацію дітей проти поліомієліту.

 

Контингенти на 1-й тур:

1. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які не вакциновані проти поліомієліту, підлягають щепленню ІПВ (поліо 1).Через два тижні – ОПВ (дві краплі поліо 2).

2. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які отримали ІПВ (поліо 1 понад два тижні від початку турової імунізації) та незалежно від кількості одержаних доз ОПВ.

Перший тур триватиме три тижні. Другий тур розпочнеться через 30 днів, третій – через 60 днів.

Усі діти під час турової імунізації одержать три дози вакцини проти поліомієліту, що забезпечить локалізацію спалаху в Україні.


Що з «розмороженою» вакциною

Згадана вакцина в Україну транспортувалася безпосередньо від виробника, і на території Франції за неї відповідав він. Відповідно, всі умови транспортування за збереження холодового ланцюга були витримані, оскільки гарантує транспортування і дотримання умов транспортування і виробник, і ЮНІСЕФ.

При доставці в Україну вакцину отримало державне підприємство МОЗ України «Укрвакцина», яке відповідає за такого роду транспортування. Там кажуть, що вакцина була відповідним чином прийнята, документально оформлена і спеціальним транспортом також зі збереженням холодового ланцюга була доставлена на склади «Укрвакцини».

Що тепер робити з цією партією ОПВ, поки не вирішено. Українська інструкція дозволяє розморожувати препарат лише один раз. За словами заступника міністра МОЗ Ігоря Перегінця, виробник Sanofi Pasteur заявляє про те, що дана ОПВ вакцина термостабільна – тобто, вона може заморожуватися і розморожуватися кілька разів.

«Дослідження, проведене Всесвітньою організацією охорони здоров’я, було проведено з використанням декількох вакцин ОПВ, включаючи ОПВ виробництва Sanofi Pasteur. За результатами дослідження визначено, що кілька кроків заморожування і відтавання не впливають ні на безпеку, ні на ефективність ОПВ. Крім того, важливо пам’ятати, що процес виробництва ОПВ складається з декількох етапів заморожування і відтавання», – говорить в інтерв’ю «Сегодня» Ігор Перегінець.

Щоб прояснити ситуацію, в МОЗ звернулися до Sanofi Pasteur з тим, щоб вони провели додаткове незалежне лабораторне дослідження цієї вакцини, яка зараз зберігається на українських складах. Також своє дослідження проведе українська лабораторія.


Чим зараз вакцинують дітей

Поки перша партія ОПВ залишається на складах, дітей прищеплюють вакциною з другої партії, що надійшла 24 вересня і не піддавалася повторному заморожуванню. Всього в рамках другої партії Україна отримала 2200000 доз ОПВ.

«Ця перша партія і далі зберігається на складі при температурі -20°C. Зараз для вакцинації використовується нова партія вакцини, яка надійшла вкінці вересня, вона не поміщалася в температуру -20°C. Вона була доставлена, відразу розвезена по регіонах і зараз використовується», – повідомив Ігор Перегінець.

Визначити, чи був дотриманий температурний режим зберігання вакцини, можна за її упаковкою. На кожному флакончику, який містить 10 доз, є термоіндикатор, який показує, чи в правильних умовах зберігалася вакцина. Залежно від кольору квадрата всередині можна сказати, придатна вакцина до використання чи не придатна. Якщо квадратик світлий, вакцина зберігалася в правильних умовах, вона придатна до використання. Якщо квадратик чорний – вакцина зберігалася з порушенням температурного режиму, застосовувати вакцину не можна. Кожен окремий флакон не може зберігатися відкритим більше 6-ти годин. Якщо він не буде використаний протягом 6-ти годин, ця вакцина більше не використовується.


МОЗ анонсував ще два етапи щеплення проти поліомієліту

30 листопада в Україні розпочнеться другий етап імунізації проти поліомієліту, за ним – третій. Протягом першого етапу, який тривав з 19 жовтня по 6 листопада, вакцинували 53,7% дітей. Протягом другого продовжуватимуть вакцинувати дітей віком від 2-х місяців до 6-ти років, під час третього – дітей до 10-ти років. Для того, щоб Україна перестала бути загрозою розповсюдження вірусу цього захворювання, процент вакцинації має становити не менше 95%.

– Ми повинні були провакцинувати 2,3 млн дітей. На п’ятницю 6-го листопада ревакциновано понад 1,2 млн. У 17-ти областях рівень вакцинації сягнув більше 50%, у 10-ти - понад 60%. Лідерами є Кіровоградська (понад 88%), а також Харківська, Миколаївська та Хмельницька, де щеплено від поліомієліту 70-80% дітей. Також є області з недостатньою кількістю про вакцинованих: Київська (36%), Одеська (31%). Сподіваємося, незабаром це виправимо, – сказав у коментарі «Дню» міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

 

Кому повинні довіряти батьки?

Поки вітчизняне МОЗ активно пропагує черговий етап вакцинування, деякі ЗМІ поцікавилися долею дітей з Закарпаття, з яких і почалася вся ця «поліомієлітна істерія». З’ясувалося, що чотирирічна дитина, у якої нібито виявили поліомієліт, вилікувалася і благополучно поїхала додому (про іншу дитину наразі не повідомляють). Зі слів «губернатора» Закарпаття Геннадія Москаля, хлопчик здоровий, ходить у дитсадок. Однак представник ВООЗ не звернула на цей факт жодної уваги і безапеляційно заявила: не в компетенції українських лікарів ставити чи знімати такий діагноз.

Представник ЮНІСЕФ, який стверджував, що ОПВ вакцина абсолютно безпечна, сказав, що відмова від позапланової вакцинації матиме плачевні наслідки для України в контексті отримання безвізового режиму з ЄС.

Словом, як бачимо, політика втрутилася і в галузь охорони здоров’я. На Заході страшенно переживають, щоб у випадку зняття візових обмежень на їхню територію не хлинув «поліомієліт» з України. Тож там вирішили перестрахуватися і закупили для України необхідні вакцини, от тільки з першою партією наші чиновники, як то кажуть, «облажалися», тому довелося у вересні закуповувати нову вакцину. Судячи з усього, саме нею і вакцинують наших дітей. Бо навряд чи комусь із міністерства захотілося б відповідати за непередбачувані наслідки використання першої вакцини.


Довідка:

Поліомієліт – це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Передається фекально-оральним шляхом (через заражену воду, харчові продукти, предмети побуту), можливий повітряно-крапельний шлях зараження (як при грипі). Є кілька форм перебігу захворювання: 80% – неспецифічний (ознаки застуди, пронос, нудота, блювота), 15% – асептичний менінгіт і від 1 до 5% – паралітичні форми (неврит лицевого нерва, парези і паралічі). Після перенесеної паралітичної форми поліомієліту інвалідизація становить 60%.


До теми:

У 1940-ві роки в Україні щороку хворіли на поліомієліт 2-3 тисячі осіб. З 1959 року почали робити щеплення живою оральною вакциною (в драже) і це звело випадки захворювання до поодиноких. Останній випадок захворювання на поліомієліт в Україні зареєстрований 1993 року.


Підготував Адам Стрижнюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер