images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі малювали “особливі” картини

Діти, студенти і дорослі з особливими потребами творили власні картини під час акції «Такі різні – такі рівні». Учасниками дійства стали ті, хто хотів спробувати себе у ролі художника: учні школи для дітей зі зниженим слухом, діти з навчально-реабілітаційного центру для хворих на ДЦП, студентка університету «Україна» та двоє дорослих. Малювати учасникам акції допомагав представник львівської громадської організації «Розвиток громади» Андрій Федуняк.

– Наш проект називається «Такі різні – такі рівні», тобто він об’єднує різних людей, але рівних у своїх можливостях, бажаннях, – розповів Андрій Федуняк. – Подібна ідея виникла після того, як люди з особливими потребами виявили бажання навчитись малювати. Зрозуміло, що не кожен з учасників акції стане художником, але для когось це може виявитися стежинкою, надією в житті, у якій можна себе проявити, реалізувати і стати менш залежним від нашого суспільства. Окрім того, ми хочемо привернути увагу владних структур і небайдужих громадян до проблем неповносправних. Пізніше створені художні роботи виставимо на благодійний аукціон, а виручені кошти підуть на облаштування пандуса. Ціна картин залежатиме від теплоти сердець бізнесменів і людей, які прийдуть на аукціон.

Спробувати себе у художній творчості вирішили і двоє дорослих: музикант обласної філармонії Наталія Чухарська та громадський активіст Олександр Башта. Обоє вони користуються інвалідними візками, і тема пандусів для них особливо болюча і актуальна.

– Вважаю, що Тернопіль не облаштований пандусами, може тільки на 3-5%, це болюче питання, – говорить Наталія Чухарська. – Державні будівельні норми щодо облаштування будинків і споруд пандусами були прийняті ще у 2007 році. Але вони не враховуються і не виконуються, а якщо і виконуються, то для галочки. Різні споруди не відповідають потребам інвалідів. У філармонії є, як я їх називаю «рейки», але я на роботу заїжджаю з іншого входу, то для мене там облаштували спеціальний заїзд. До роботи я добираюся на таксі, оскільки наші маршрутки теж не розраховані на людей у візку, а тролейбусного сполучення з «Новим світом» немає. Нашій владі треба серйозніше ставитися до законів, все написано, але їх не виконують.

Створені під час заходу малюнки 27 листопада можна буде придбати під час благодійного аукціону. Відбудеться він в арт-барі «Коза». Тож організатори акції запрошують відвідати його політиків, бізнесменів, меценатів, небайдужих тернополян. Від зібраної суми, залежатиме, який саме і де облаштують пандус.

Ольга Трач

Фото автора

За Збручем

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер