images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі відбувся ювілейний «JazzBez»

У Тернополі відбувся X міжнародний фестиваль «JazzBez». Цьогоріч він охопив 14 культурних центрів України та Польщі. Загалом на фестивалі виступило близько сотні майстрів джазу США, Індії, Греції, Ірану, Туреччини, Вірменії, Казахстану, Німеччини, Австрії, Португалії, Польщі та України.

З нагоди десятиріччя, відкриття фестивалю розпочалось з сюрпризу — організатори підготували короткий фільм, в якому зібрали найкращі моменти історії «JazzBez». У залі були присутні слухачі, які відвідують фестиваль десятий рік поспіль, тож мали чудову нагоду пригадати найкращі моменти минулорічних концертів.

Музичну програму «JazzBez» відкрив український проект, заснований джазовим музикантом Ігорем Закус. «Jazz Kolo» об’єднує кращих виконавців імпровізаційної музики. Вісім учасників колективу представили програму «У колі друзів». Українські інструменталісти зібрали навколо себе велику аудиторію прихильників та любителів інтелектуальної музики.

Ігор Закус про український джаз:11140083_575252515961407_527799851447378242_n – Україна могла б успішно представляти власне джазове мистецтво, якби наші музиканти глибше занурювалися у свою етніку. Джазове мистецтво сьогодні – це сплав усіх музичних культур: і класичної, і народної, і рок-культури, і клубної музики. Етніка – це те, що нас відрізняє одне від одного. Її вплив може народити таке поняття, як український джаз. Дехто стверджує, що він уже є.

12308334_575252395961419_3117291470308799095_n

По завершенню першого дня фестивалю, хлопці разом із місцевими музикантами мали взяти участь у джем-сейшені, що планувався в арт-клубі «Коза», але на сцену музиканти з «Jazz Kolo» так і не вийшли.

Найвибагливіших прихильників джазової музики за десять років програми здавалось би нічим не здивуєш, проте організаторам все ж вдалось приємно вразити глядачів. Проект «Saagara» – це п’ять знаних віртуозів та два музичних світи, що зустрілись на одній сцені. Учасники гурту грали на таких східних інструментах як гатам, коннакол, морсінг, мрідангам, канджира, тавіл, а також кларнеті, скрипці та перкусії. Партія кларнету поляка Вацлава Зімпеля гармонійно накладалась на індійські ритми, а завдяки майстерному акомпонуванню перкусійних інструментів, відчувалось поєднання західних мелодій та індійської рага-системи, що формувала основу композиції.

12316655_575267425959916_7991580509824894595_n

Вацлав Зімпель захоплюється індійською музикою давно. У 2012 році поїхав у Бангалор вивчати карнатакську музику, де познайомився з відомим місцевим музикантом. З того часу він декілька раз їздив до Індії, щоб писати музику. Так виникла ідея створити гурт «Saagara».

Найдавніший музичний вияв карнатакської музики, що має незвичну ритміку та напрочуд мелодійну структуру у поєднанні з європейськими музичними традиціями звучали на сцені за участі … тернополянок. Художниці Альона Макух та Меліса впродовж виступу індійського гурту підігрували учасникам на гармоніці.

  • Індійською культурою захоплююсь давно, — розповідає Альона — Коли дізналась, що в програмі фестивалю участь візьме ця команда, вирішила з ними познайомитись. По приїзду гурту в Тернопіль, вдалось поспілкуватись з деякими учасниками, а в процесі розмови мені запропонували взяти участь у їх виступі. Моїй радості не було меж, і я вирішила не прогавити шанс. Дізнавшись, що буду грати на гармоніці, зауважила, що таких інструментів у них два. Вирішила запропонувати взяти участь у виступі своїй колезі Мелісі, вона погодилась. Ось так, спонтанно, вдалось відіграти на одній сцені з чудовими індійськими музикантами. Зізнаюсь, ми з Мелісою імпровізували, оскільки досвіду гри на такому музичному інструменті не мали.
    12310487_575267665959892_1450842130211200239_n

Що стосується участі гурту «Saagara» в джем-сейшені, то вони хоч не надовго, та все ж вийшли на сцену, де імпровізовано виконали дві композиції разом з тернопільськими музикантами. Впевнена, що такий досвід наші хлопці точно не забудуть.

«Atomic Simao» – український гурт, якого з нетерпінням очікували молоді поціновувачі джазу. У 2014 році хлопці здобули титул «Відкриття року» на фестивалі Jazz Koktebel  та «Кращий андеграундний гурт року» від порталу Cultprostir. За плечима колективу два повноформатні альбоми ( в тому числі на вінілі) та виступ на розігріві у легендарних «Red Snapper». Подейкують, що стиль їх музики досить схожий саме з цією командою. На українській сцені їх творчість називають феноменом у джазовій музиці. В суміші зі стандартами, музика відзначається балансом на межі психоделіки та ейсід джазу. По гучних оплесках залу, очевидно, що участь «Atomic Simao» у наступному фестивалі буде бажаною.

234

Зародження творчої співпраці донецького гітариста Ігора Осипова та американського саксофоніста Логана Річардсона відбулась у 2014 році, коли музиканти записали спільний альбом. З тих пір квінтет «LoganRichardson & Igor Osypov Quartet» встиг виступити на знаних джазових фестивалях Європи. У Тернополі учасники відіграли програму, музика якої базувалась на основі ладової імпровізації, а також використовуючи зміщення такту. Джазову хвилю сейшену «Atomic Simao» підтримав міжнародний проект «Logan Richardson & Igor Osypov Quartet».  Після концерту хлопці зібрались на сцені арт-клубу «Коза» та потішили своїх шанувальників незвичним музичним симбіозом. Для місцевих музикантів з гуртів «Paradise», «Brio», «D. Край» та інших це був доволі цікавий досвід.

456

Третього дня на сцені арт-бару «Коза» виступили володарі 51-го Міжнародного фестивалю «Jazz nad Odra» в 2015 році. Виняткове й монолітне звучання фронтменів квартету «Vehemence Quartet» в поєднанні з напрочуд енергійною роботою ритм-секції надало гурту своєрідного звучання. Якщо простими словами, то це був найбільш «джазовий» виступ фестивалю. Під гучні оплески, хлопці відіграли на біс дві композиції і лиш після цього залишили сцену.

678

Ювілейний «JazzBez» підійшов до свого завершення, та лише в рамках цьогорічної програми. В серцях тернополян він звучатиме до наступного року.

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер