images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі «чудо-восьминіжки» сприяють розвитку передчасно народжених дітей

Пологові будинки Тернополя щодня та щомиті сповнюються новими емоціями. Де ще, як не тут, ви побачите щиру жіночу радість, сльози, сміх, біль і навіть страх.  Цілодобово тут працюють лікарі, які приносять гарні звістки, підтримують психологічно, дають настанови та розповідають про новий етап життя. Проте, іноді медикам доводиться сповіщати не зовсім втішні новини. Буває, що дітки народжуються на світ передчасно. Тоді в очах батьків можна побачити страх та переживання, але найскладніше в таких ситуаціях доводиться новонародженим.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Впродовж 2015 року у відділенні інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного перинатального центру матері і дитини проліковано 240 дітей, з них 75-80 % – недоношені, 15 % з яких – глибоко недоношені (народжені в терміні до 28 неділь). Зазвичай,  лікування таких дітей триває місяцями. Основною проблемою передчасно народжених малюків є проблема з диханням. Дітки не засвоюють належний об’єм їжі і погано набирають вагу. Тому, для них необхідне тривале, комплексне лікування та виходжування.

  • Після того, як глибоко недоношена дитина з’являється на світ, вона поступає до нашого відділення, де їй забезпечуються усі вітальні функції – діти знаходяться в кувезах, у яких підтримуються умови, максимально наближенні до материнської утроби: тепло – 33-37 градусів, волого – 50 -70 % і темно – усі кувези накриті накидками, які не пропускають яскраве сонячне світло. Якщо малюк не може самостійно дихати, за нього це робить спеціальний апарат. Як і в утробі матері, де щохвилини через пуповину до малюка находили всі поживні речовини, так і ми, щодня і щогодини проводимо введення спеціальних розчинів. Годуємо малюків сумішами, - розповідає завідувачка відділенням інтенсивної терапії новонароджених Скубенко Неля Володимирівна.
    06d6c8f62cf32a520d3ec0bae8d8fc35_bigPosted_09_May_2014

 Догляд за дитиною проводиться завдяки спеціальним отворам, а прозорі стінки апарату забезпечують постійне спостереження за малюком. Та найголовніше, чого їм тут бракує – це звичного середовища, що оточувало впродовж перших місяців. Неадаптовані до зовнішнього світу, освітлення, крихітні новонароджені, прикривають личко ручками, шукають мамину пуповину, але замість неї знаходять лише катетери. Дуже часто вони звільняються від життєво необхідних зондів, ці рухи у них рефлекторні, несвідомі.

Спостерігати як дитина знаходиться у закритому інкубаторі, зовсім незахищена та позбавлена материнського тепла під силу не кожній жінці. Тому, крім стандартної медицини, сучасні матері вдаються до нетрадиційних методів.чудо-восьминіжки1

У січні 2013 р. одна данійка зробила цікаве відкриття – коли її дитина народилася передчасно, коротаючи довгі лікарняні будні, вона зв’язала маленького блакитного восьминога і поклала іграшку біля малюка. Ефект був більшим, ніж матуся могла передбачити – малюк перестав виривати зонди і катетери, став набагато спокійнішим! Цей випадок зацікавив лікарів і подібна практика набула популярності в багатьох клініках Данії, Швеції, а потім Голландії та Бельгії.

Сьогодні ідея іграшок-восьминіжок має більше ніж 2000 послідовників у багатьох країнах світу. У тій же Голландії волонтери створили окрему благодійну програму, за якою всі бажаючі можуть долучитися до в’язання восьминіжок для недоношених дітей.

12348007_1697203810565785_7807697926877890363_n

В Україні проект “Чудо-восьминіжки” стартував офіційно з листопада 2014 р., коли голландські колеги безкоштовно передали для наших діток 139 восьминіжок та матеріали для їх виготовлення. Сьогодні майстрині з Києва, Чернівців, Івано-Франківська, Хмельницького, Черкас, Львова, а віднедавна і Тернополя активно просувають проект у своїх містах.  «Чудо-восьминіжками» в  Тернопільському обласному перинатальному центрі матері і дитини користуються близько року.

  • Щупальця восьминіжок – це імітація пуповини, за яку дитина хапається перебуваючи в утробі матері, каже Неля Володимирівна. - Це її захист, вона відчуває щось наближене до звичного середовища. Насамперед, така «іграшка» допомагає психологічному комфорту дитини. Ми бачимо, що це їх дійсно заспокоює, і жартома називаємо «коліжанками». Перед тим, як потрапити до кувезу, восьминіжки проходять санітарну обробку.

3hlZGYeqb60
В Україні головним координатором проекту "Чудо-восьминіжки" є Олександра Балясна - мама недоношеної дитини. Жінка на власному досвіді пройшла усі труднощі, що виникали в процесі виходжування. Вона запровадила проект «Раненько», в рамках якого випускає продукцію для передчасно народжених діток. Окрім восьминогів там можна придбати спеціальні матраси, форми для закріплення дитинки в правильному положенні, матраси з імітацією материнських рук. Деякі вироби є у відділенні інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного перинатального центру матері і дитини.

До проекту “Чудо-восьминіжки” залучено чимало майстринь, які бажають допомогти передчасно народженим діткам у різних містах України. У Тернополі ініціативу перейняла молода мама Катерина Счастна.
чудо-восьмминіжки

  • Про цей проект я дізналася із соціальної мережі. Прочитала статтю, вивчила схему в’язання і вирішила приєднатись до волонтерської діяльності. Сьогодні в Тернополі виготовленням восьминіжок займаюсь сама. Хотілось би запросити усіх бажаючих долучитись до корисної справи та допомогти діткам. У нас є покрокова інструкція, відео майстер-клас. Координатори проекту допомагають новачкам порадами і навіть матеріалами. Звертаюсь також до тих, хто міг би допомогти фінансово. Можливо, у нас є хенд-мейд майстерні, магазини рукоділля, які б могли надати матеріали, зокрема бавовняні нитки.
    12373333_1693359937616839_9200568606047205146_n12311232_1691707211115445_3642925859611142838_n

В'язати восьминіжок для своєї дитини зможе кожна мама. Доволі проста схема буде зрозумілою для усіх. Важливо використовувати якісний матеріал та дотримуватись рекомендованих розмірів.12431363_852922174826120_1340543081_n

Основні вимоги до в’язання восьминіжок вдома:

  • голівка восьминіжки має бути не меншою за 4,5 см, щоб дитина не могла її проковтнути ( не має проходити крізь рулон туалетного паперу);
  • недоношені дітки дуже маленькі, тому іграшка має бути не більше ніж 10 см;
  • щупальця мають бути не довші 20 см у витягнутому стані;
  • іграшка має бути сплетена з якісного натурального (не акрил!) матеріалу і синтетичного наповнювача, які витримують прання при 60 градусах і швидко сохнуть (для запобігання розмноження бактерій). Найкраще підходить холофайбер. Наповнення шерстю не дозволяється через ризик алергії;
  • іграшка має бути зв’язана щільно, наповнювач не повинен вилазити, щоб не потрапити в легені, наповнювач краще спочатку покласти у панчоху;
  • восьминіжки можуть бути кольоровими, але без прикрас, які можуть зашкодити малюкові (наприклад, ґудзики). Всі частини восьминіжки мають бути добре пришиті, щоб не відірватися.
    12316333_1691376491148517_8080766336996947259_n

Якщо ви бажаєте долучитись до програми «Чудо-восьминіжки» чи отримати додаткову інформацію, звертайтесь до Катерини Счастної за тел. 067-153-19-51, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або на сторінку у Facebook "Чудо-восьминіжки". Будемо раді будь-якій допомозі.



Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер