images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі відбудеться допрем’єрний показ історичного детективу про Чорнобильську катастрофу

23 січня о 16:00 до тернопільського Бункермузу завітає неординарний київський художник та сценограф Федір Александрович. У Тернополі Федір представить документальний фільм, натхненннком та протагоністом якого він є, “Російський дятел” — детективну історію про причини Чорнобильської катастрофи. Але перед тим — радо розкаже усім охочим про таємниці художнього світу театральних постановок, побут художника та театральне закулісся. Якщо ви чекали на потужний інтелектуальний та енергетичний поштовх після свят — будемо раді бачити у Бункермузі.

12572970_1744177909146509_3857576979854482179_n

Документальний детектив “Російський дятел”, головним героєм якого є Федір, у 2015 році отримав гран-прі кінофестивалю Санденс за найкращий документальний фільм. Міжнародна асоціація документалістів визнала оператора “Російського дятла” Артема Рижикова найкращим оператором 2015 року. Фільм здобув широке визнання і потрапив до конкурсної програм багатьох міжнародних кінофестивалів, серед яких Шефілд (Англія), Док-Авів (Ізраїль) та Артдокфест (Росія). Європейська прем’єра фільму відбулася у травні 2015 року на фестивалі 86 у місті Славутич.

Федір Александрович — відомий український художник та сценограф, поет та перформансист. Здійснив майже 40 постановок як сценограф для Національного академічного театру ім. Івана Франка (Київ), Київського театру на Подолі, Чернігівського молодого театру та ін; автор концептуальних поставонок для Гоголь-фесту. Виріс у родині художників, з 16 років бере участь в художніх проектах. Автор понад 30-ти художніх виставок в Україні та закордоном. Поет, режисер та актор.

Синопсис

Федору було 4 роки, коли в його тіло потрапив радіоактивний пил Чорнобиля. Сьогодні 33-річний художник живе зі стронцієм в кістках і прагне будь що з’ясувати причини катастрофи. Що приховала від громадськості Радянська влада? Невже Чорнобильська трагедія сталася за чиїмось задумом? Яке призначення гігантської антени, що іржавіє неподалік ЧАЕС і видає дивний радіосигнал? Федір вирушає в радіоактивне місто-привид шукати відповіді на свої питання. Та чи варто йому ризикувати життям і ворушити таємниці, коли в країні вирує революція і починається війна?

Назва «Російський дятел» пов’язана з відомим радіосигналом, який транслювався Радянським Союзом на Захід у 1970-ті роки.

Фільм зосереджується на відкритті Федора Александровича справжніх причин Чорнобильської ядерної катастрофи в Україні.

За словами режисера фільму Чеда Грасіа, оператор Артем Рижиков був поранений пострілами снайперів під час зйомок на Євромайдані, а його обладнання було знищене. Після цього Грасіа на краудфандинговій платформі Indiegogo зібрав кошти на його лікування та закупівлю нового обладнання.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер