images/stories/logosait_new.jpg

 

Збільшилася ставка податку на нерухоме майно

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі резиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, збільшилася до 3% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 м² бази оподаткування. Пільги з податку, що надаються фізичним особам, не змінилися і становлять:

для квартир (незалежно від їх кількості) – 60 м²;

для житлових будинків (незалежно від їх кількості) – 120 м²;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості (за умови одночасного перебування у власності платника квартири/квартир та житлового будинку/житлових будинків, в тому числі їх часток) – 180 м².

Водночас змінами до п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України скасовано право сільських, селищних, міських рад збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування.

Також встановлено додаткову суму податку. Відтак за наявності у власності платника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, загальна площа яких перевищує 300 м² для квартир та/або 500 м² для будинків за кожен такий об’єкт житлової нерухомості доведеться сплачувати 25 тис. грн податку на рік.


До 1 січня 2016 року З 1 січня 2016 року

60 м² – для квартири/квартир;

120 м² – для житлового

будинку/будинків;

180 м² – для різних типів об’єктів

житлової нерухомості.

Місцеві органи влади можуть

збільшувати граничну межу

житлової нерухомості, на яку

зменшується база оподаткування. ПІЛЬГА ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ 60 м² – для квартири/квартир; 120 м² – для житлового будинку/будинків; 180 м² – для різних типів об’єктів житлової нерухомості. Виключено.

До 2% мін. з/п за 1 м² загальної

площі. СТАВКА ПОДАТКУ До 3% мін. з/п за 1 м² загальної площі; 25000 грн на рік – додатково за кожну квартиру загальною площею понад 300 м² та/або будинок понад 500 м² .

 

*мін. з/п – мінімальна заробітна плата

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер