images/stories/logosait_new.jpg

 

Уми громадян зайняті грипом

В Україні, схоже, повторюється ситуація 2009 року – уми громадян зайняті грипом. Лікарі називають страшні цифри смертей від небезпечного штаму вірусу, а на телеканалах і в газетах набирає обертів серйозна інформаційна кампанія.Епідемія?

Дивна річ: якщо порівнювати заяви лікарів у регіонах і заяви чиновників МОЗ, можна остаточно заплутатися, скільки ж людей померло від грипу в Україні з початку епідеміологічного сезону. МОЗ станом на 21 січня заявляє про 60 летальних випадків. У той же час з різних областей лине інформація, згідно з якою кількість смертей ледь не удвічі більша.

За повідомленнями каналу 112, в Україні пік захворювання прогнозують саме на цей тиждень, коли після канікул діти повернуться до школи, а дорослі вийдуть на роботу.

Грип_8

«Епідемія» 2009 року

Підвищену смертність медики пов’язують з тим, що по країні циркулює вкрай небезпечний штам каліфорнійського або, як його ще називають – свинячого грипу. Про нього широка публіка в Україні вперше почула в 2009 році.

Тоді, 30 жовтня, в інформаційних агентствах з’явилися перші повідомлення про те, що від грипу та ГРВІ в західних областях України за останні 11 днів померли 30 або 34 людини (за різними версіями). Тодішній міністр охорони здоров’я Василь Князевич заявив, що «в Україні фактично розпочалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1». Тут же новину підхопили і розвинули президент Віктор Ющенко, прем’єр Юлія Тимошенко та РНБО.

До того часу про біду щосили кричала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Ще влітку епідемії грипу H1N1 була присвоєна 6 (пандемічна) ступінь загрози за класифікацією ВООЗ. Проте варто пам’ятати, що ступінь загрози не характеризує небезпеку захворювання для життя людей, а вказує на його здатність до поширення. Тобто, будь-який грип, що передається від людини до людини, здатний досягати шостого ступеня загрози. Тим не менш, побоювання ВООЗ були пов’язані з генетичною новизною штаму Каліфорнія і його потенційною здатністю до подальшої реасортації, внаслідок чого було можливе виникнення більш агресивних варіантів інфекції. Тоді, за аналогією з найбільш руйнівними пандеміями минулого століття, цей вірус повинен був привести до серйозних людських втрат.

В Україні влада нагнітала ситуацію. Як тільки стало відомо про хвороби, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський і прем’єр Юлія Тимошенко сказали, що готові дати гроші на боротьбу з хворобою. Вже в той же день вони знали, скільки потрібно витратити, щоб ліквідувати епідемію. У результаті було виділено 500 мільйонів гривень. Звичайно, це не могло не викликати паніку серед населення. Продажі лікарських препаратів і масок зросли в десятки разів.

Кабмін витратив кошти на закупівлю препарату «Таміфлю». Було імпортовано близько 800 тисяч упаковок. З урахуванням того, що одному пацієнту для повного одужання досить упаковки ліків, закупленого «Таміфлю» вистачило б для лікування 700 тис. осіб. На той час у країні, нагадаємо, було офіційно підтверджено захворювання каліфорнійським грипом трохи більше 30 осіб. «Таміфлю» – препарат швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche LTD. Для профілактики його використовувати не можна. Навіщо міністерство здійснювало такі масштабні закупівлі препарату, керівництво МОЗ не змогло пояснити. Пізніше Юлія Тимошенко заявить, що була налякана, що «Україна буде втрачати тисячі людей від епідемії», тому масово закуповувала препарат.

Не менш цікаво і те, що низка дослідників вважає, що інформація про пандемію свинячого грипу була фальшивкою, покликаною викликати ажіотаж навколо лікарських препаратів. Приводом для подібних припущень стала ангажованість Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нагнітала ситуацію і закликала купувати продукцію певних виробників. Особливо рекламувався вже згадуваний препарат «Таміфлю».

5 червня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи поширила заяву, що епідемії свинячого грипу в 2009 році не було. Була паніка, спровокована заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я та «підхоплена владою низки держав». Це призвело до «розбазарювання коштів з державних бюджетів». За допомогою даної паніки найбільші фармацевтичні компанії реалізували різним державам, зокрема Україні, і населенню великі запаси дорогих лікарських препаратів, зокрема «Терафлю» та «Таміфлю», у яких закінчився термін придатності.

Грип_7

Що спільного у свиней і Каліфорнії?

Що ж таке свинячий грип, який, як запевняють медики, турбує українців?

Штами, асоційовані зі спалахами так званого «свинячого грипу», виявлені серед вірусів грипу серотипу C і підтипів серотипу А (А/H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 і А/H2N3). Ці штами відомі під загальною назвою «вірус свинячого грипу». Найбільшу генетичну схожість з вірусом свинячого грипу має вірус підтипу H1N1. Походження цього штаму точно не відоме. H1N1 – підтип вірусу грипу А (найбільш поширений тип грипу, який викликає найбільш масштабні епідемії), може викликати як захворювання у людей, так і у багатьох тварин. Вперше він був відкритий у 1931 році американським вченим Річардом Шоупом. Його ще називають «Каліфорнія». Штам А у 2009 році став відомий під назвою «свинячий грип».

Свинячий грип поширений серед домашніх свиней у США, Мексиці, Канаді, Південній Америці, Європі, Кенії, материковому Китаї, Тайвані, Японії та інших країнах Азії. При цьому вірус може циркулювати в середовищі людей, птахів та інших видів; цей процес супроводжується його мутаціями.

Назву «свинячий» цей штам вірусу отримав тому, що більше всього схожий за генетичними ознаками на грип у свиней. Однак доведено, що мутація відбулася саме після зараження людиною свині і передається цей вірус від людини до людини.

Випадки, коли передача вірусу від тварини до людини призводить до захворювання, називають зоонозним свинячим грипом. Люди, які працюють зі свинями, піддаються ризику зараження цим захворюванням, проте з середини двадцятих років XX століття (коли вперше стала можливою ідентифікація підтипів вірусу грипу) було зареєстровано всього лише близько 50 таких випадків. Деякі з штамів, що викликають захворювання у людей, набули здатності передаватися від людини до людини. Вірус свинячого грипу передається як через безпосередній контакт із зараженими організмами, так і повітряно-крапельним шляхом.

image description
image description

Ознаки хвороби майже такі ж, як і при звичайних ГРВІ, під час звичайного грипу, тому і розпізнати її відразу важко. Найперші симптоми, які можуть проявитися: біль у горлі, голові, закладеність носа, тяжкість у тілі. Інкубаційний період свинячого грипу може тривати від двох до чотирьох днів з даними симптомами, а може взагалі проходити безсимптомно. Однак потім у хворого різко підвищується температура, може навіть до 40 градусів, людину морозить, болять м’язи, з’являються сильні головні болі, нудота. Пізніше до цього додається нежить і кашель. Є ще нехарактерні для грипу симптоми, за якими можна розпізнати свинячий грип, – це блювота, біль у грудях, плутаність свідомості, задишка, запалення очей.

Як уберегтися і лікуватися

На жаль, навіть щеплення від грипу не захистить від цього вірусу, адже свинячий грип дуже швидко мутує. Тим не менш, лікарі закликають робити щеплення. Кращою профілактикою є уникнення місць великого скупчення людей, зміцнення імунітету і профілактичний прийом противірусних препаратів.

Вчені достатньо вивчили цей збудник і встановили, що дане захворювання викликає ускладнення в групі ризику, у яку входять люди з надмірною вагою, цукровим діабетом, вагітні і люди з хронічним захворюванням легенів.

Якщо людина захворіла, і температура тіла піднялася вище 38 градусів – слід терміново звертатися до лікаря вже в перший день хвороби. Фахівці застерігають, що всі пацієнти, які померли від грипу, звернулися за допомогою надто пізно.

Зазвичай свинячий грип лікується протягом тижня удома, як і звичайний. Головною запорукою успішного лікування є своєчасне при перших же симптомах звернення до лікаря. Він, як правило, призначає лікування противірусними препаратами, які краще всього починати вживати не більше ніж через 40 годин після перших симптомів. Саме тоді вони будуть мати найбільший ефект.

При свинячому грипі не варто зловживати жарознижувальними препаратами, крім як тоді, коли ви важко переносите високу температуру, або хворіють діти, адже при температурі понад 38 градусів вірус гине. Не рекомендується також приймати ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Крім того, для полегшення стану, лікарі призначають відхаркувальні засоби для відходження мокротиння і судинозвужувальні препарати для полегшення дихання носом.

Однак, якщо навіть при такому лікуванні протягом трьох діб вам не стає краще, треба терміново повторно звернутися до лікаря.

З препаратів, що діють на сам вірус і на його розмноження ВООЗ нібито доведена ефективність «Осельтамівіру» («Таміфлю»). При його відсутності експертами ВООЗ рекомендується препарат «Занамівір» («Реленза»), при відносно легкому перебігу захворювання лікарі країн пострадянського простору рекомендують «Арбідол», незважаючи на те, що він відноситься до лікарських засобів з недоведеною ефективністю, а ВООЗ зовсім не розглядає його як противірусний препарат. Однак лікуватися самостійно категорично протипоказано.

Найголовніше: вірус свинячого грипу при своєчасному зверненні до лікаря і своєчасному початку лікування лікується добре та без ускладнень. Майже всі летальні випадки траплялися тоді, коли хворі не лікувалися. При перших симптомах варто викликати лікаря і залишатися вдома. Перенесення хвороби на ногах загрожує серйозними ускладненнями, включаючи летальні. Так само не варто навіть працювати вдома, адже постільний режим і режим прийому ліків, рясне пиття та спокій – гарантія того, що свинячий грип пройде для вас через два тижні.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер