images/stories/logosait_new.jpg

 

Нацбанк: іноді краще мовчати…

Поки тернополяни святкували новорічні та різдвяні свята, найпопулярніші іноземні валюти – долар і євро – наче влаштували змагання, хто першим добереться до 30-гривневої позначки. І першим у цьому спринті виявився євро.

Станом на 22 січня в окремих обмінниках Тернополя, щоб купити євро потрібно було уже понад 30 гривень.

«Курс як такий відображає фундаментальні показники, такі як платіжний баланс тощо, – прокоментував ситуацію заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. – Але якщо ви хочете, щоб курс був 30 гривень за долар, і всі цього хочуть, то він справді буде це коштувати».

Нацбанк

Звучить загадково… Можливо, пан Сологуб хотів цим сказати, що курс розгойдують, зокрема, представники ЗМІ, які про нього пишуть? Саме на пресу «наїхала» нещодавно начальниця Сологуба, голова НБУ Валерія Гонтарева. Мовляв, ЗМІ в Україні належать олігархам, і «вільна продажна преса» поширює неправдиву інформацію, яка породжує панічні настрої… А може, паніку на валютному ринку часто сіє якраз посадова особа, відповідальна за стабільність українських грошей?

Можливо, це просто збіг, але нинішній стрибок гривні розпочався акурат після того, як пані Гонтарева прокоментувала середньорічний курс (24,1 грн. за долар), закладений у Держбюджет-2016. Мовляв, у цілому курс реалістичний, але є чимало ризиків…

Навіть якщо це так – чи не краще було голові НБУ промовчати? Не виключено, слово «ризики» стало «спусковим гачком», – і понеслося.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер