images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернополянам пояснюють як подавати документи для оформлення субсидії на газ

З 1 травня 2015 року для споживачів комунальних послуг була значно спрощена процедура отримання субсидій: для цього споживачам потрібно заповнити лише два документи – відповідну заяву та декларацію про доходи і витрати, форми яких також були спрощені.

Як повідомила начальник відділу розрахунків населення за природний газ ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Людмила Полотнянко, можливістю отримати субсидії на природній газ  скористалася третина абонентів підприємства.


- ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» обслуговує місто Тернопіль та Тернопільський район, а саме 107 тисяч абонентів. Станом на 1 січня 2015 року можливістю отримувати субсидії скористалося майже 33 тисячі абонентів, - розповідає Людмила Полотнянко. – Наголошую, що якщо хтось з певних причин не подав документи для отримання субсидії, це не пізно зробити навіть зараз і в перспективі отримати компенсацію за спожитий газ від держави на літній період. Я вважаю, що спробувати скористатися цією можливістю мають усі споживачі. Для отримання субсидій тернополянам варто звертатися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради або ж до обслуговуючих підприємствах, де надають консультацію фахівці управління соцполітики, у населених пунктах Тернопільського району – до представників сільських рад. До відділу розрахунків  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз», що знаходиться на вулиці Митрополита Шептицького, 20, тернополяни можуть звертатися, щоб узгодити дані щодо площі житла, кількості зареєстрованих осіб тощо.

  • На період від 1 жовтня до 31 березня за ціною 3,6 гривні за кубометр газу споживачі зможуть використати 1200 кубометрів палива. Ціна газу, який буде спожитий понад цю норму, становитиме вже 7,188 гривні за кубометр. Кабінет Міністрів вніс зміни до урядової постанови №758 від 1 жовтня цього року. Новий урядовий документ №872 від 30 жовтня визначає принцип регулювання ціни газу для населення та встановлює період дії пільгової ціни - із 1 жовтня по 31 березня. Отож, якщо раніше пільгова ціна на газ для опалення застосовувалася на обсяг палива, який не перевищував 200 кубометрів упродовж місяця, то тепер споживач може на свій розсуд використати до 1200 кубометрів впродовж усього періоду дії пільгової ціни, тобто впродовж шести місяців. Раніше обсяг газу, який не був повністю використаний за пільговою ціною в одному місяці, не переходив у наступний. Тепер споживач може самостійно коригувати своє споживання та економити в період дії пільгової ціни. Наприклад, у теплі місяці споживати газу менше, а з настанням холодів використовувати його., - пояснює фахівець.
  • Якщо споживач використовує менше, ніж встановлено соціальним нормативом, гроші не повертатимуться до органу соцзахисту, а залишаться на його рахунку. За надлишки площі і використаних комунальних послуг необхідно сплачувати повну вартість послуг, - наголошує Людмила Полотнянко. – Відтак, одержувачам субсидій в Тернополі не потрібно "випалювати" всю норму газу. Сума субсидії, яку переказують на рахунки виконавців комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах.

Нагадуємо, що згідно з програмою житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот. Крім цього, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, передбачено надання субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Для отримання детальнішої інформації щодо нарахування субсидій споживачам необхідно звернутися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8 за телефоном: (0352) 23-56-52.

 

Також Людмила Полотнянко нагадує, що у цьому опалювальному сезоні для споживачів, які мають встановлені газові опалювальні прилади, діє новий порядок використання палива за пільговою ціною.

Аби використаний споживачем газ упродовж періоду дії пільгової ціни правильно обліковувався, необхідно з першого до п’ятого числа кожного місяця передавати показники газового лічильника за попередній місяць до ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз».

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер