images/stories/logosait_new.jpg

 

Скільки коштує полежати в палаті поруч з депутатом?

Усім нам неодноразово доводилося чути словосполучення «зіркова хвороба». Психологи дають йому наступне визначення – особливий погляд на світ, оточуючих людей і на самого себе, коли людиною керує стійке упередження, начебто в неї впізнаване обличчя і що їй досить клацнути пальцями, щоб усе стало так, як їй хочеться. Це прагнення всіляко підкреслювати свій особливий привілейований статус, вимагати до себе особливого ставлення, схильність порушувати встановлені правила і прийняті норми поведінки, пише Моя газета.

Якщо ви думаєте, що такі симптоми притаманні лише представникам шоу-бізнесу, то мушу вас розчарувати. Бо хоча наші (і не наші) співочі чи кіношні «зірочки» часто й ведуть себе так, начебто «Бога за бороду схопили», їм ще ой як далеко до політиків. Останні часто дозволяють собі речі, які нам, простим смертним, навіть не снилися.

Приміром, уявіть собі, що ви захворіли. Що робите в такому випадку? Зазвичай викликаєте лікаря, вам виписують дорожезні медикаменти, ви їх приймаєте впродовж певного періоду і, якщо звернення до лікаря було вчасним, а сам лікар дійсно компетентний при встановленні діагнозу, то ви одужуєте. У випадку ускладнення хвороби вам пропонують стаціонарне лікування в дешевенькій державній лікарні.

Все зовсім по-іншому відбувається у політиків. Їхня «зіркова хвороба» не дозволяє їм викликати додому звичайного сімейного лікаря. Та й лежати у звичайнісінькій лікарні разом із такими «простаками», як ми, їм «зіркова» совість не дозволяє. Який тоді вихід? Або мати особистого лікаря (бажано іноземного), або лікуватися в престижній здравниці, яка щороку годується з державного бюджету, тобто із наших з вами кишень. Благо, що така здравниця є в Україні – це медичний комплекс «Феофанія», до якого входять дві поліклініки, стаціонар та санаторна база. Де ж іще, якщо не там, оздоровлюватися нашим VIP-персонам?

Щоправда, в останні роки, особливо після Революції Гідності, двері «Феофанії» відчинили і для простих смертних. Виявилося, що «не такий страшний чорт, як нам його малювали». Бо хоч ціни там і не найнижчі, але вже точно не захмарні. А значить і простим смертним можна туди потикатися. Особливо, якщо дорожимо власним здоров’ям і якість обслуговування міської поліклініки чи лікарні нас не влаштовує.Скільки коштує полежати в палаті поруч з депутатом_2

Пломба за 90 грн

В’їзд в елітну лікарню охороняє тільки один літній чоловік. «Вам куди? Обстежитися? Ідіть в другий корпус, вам там все розкажуть».

Другий корпус – це шестиповерхова нова будівлю. На першому поверсі реєстратура та довідка.

«До якого лікаря вам? Направлення є? Ні, а що вас турбує? Стоматолог? Пройдіть по коридору», – пояснює ввічлива медсестра.

Саме приміщення мало схоже на наші районні і міські поліклініки. На підлозі чиста плитка, мармурові сходи, біля стін стоять затишні домашні диванчики, крісла, квіти. Черг біля кабінетів немає.

Консультації, всілякі аналізи та обстеження тут платні. Ціни в клініці – не захмарні. Наприклад, за прийом у стоматолога в «Феофанії» доведеться віддати 105 грн (у приватників – 200-250 грн, а в районних поліклініках зазвичай безкоштовно).

Прийом у гінеколога – від 195 до 240 грн (в приватній клініці – 200-500 грн, в райполіклініці – близько 85 грн). За УЗД щитовидної залози просять 90 грн (у приватників – 150-270 грн, в звичайній поліклініці – 150 грн). Аналіз крові в залежності від потрібних показників – від 130 до 1500 грн (ціни у приватників – від 100 до 2000 грн, у звичайній поліклініці – 100-200 грн).

Безкоштовно тільки депутати

У реєстратурі ми поцікавилися, чому поліклініка державна, а беруть плату. Співробітники тільки знизують плечима.

«Медицина-то безкоштовна, але ви знаєте, яке зараз фінансування? Виживати і підтримувати клініку хоча б у нинішньому стані якось треба», – розповіла «Вістям» одна зі співробітниць«Феофанії».

До слова, елітна лікарня щороку витрачає на ремонти більше, ніж вся Україна на боротьбу з туберкульозом. І при цьому керівництво установи постійно скаржиться, що грошей не вистачає навіть на ліки.

У Державному управлінні справами, яке курирує «Феофанію», нам повідомили, що безкоштовне лікування тут можуть отримати лише приписані до клініки депутати і чиновники, а також військовослужбовці, і то тільки ті, кому не можуть допомогти в Центральному військовому госпіталі.

Але за гроші будь-який українець зможе полежати в палаті поруч з депутатом. Щоправда, таке задоволення не з найдешевших. Наприклад, перебування в двомісній палаті відділення хірургії з харчуванням, лікуванням та доглядом за добу коштує 1350 грн. Для депутатів така сума, звісно, сміхотворна, а для нас…

Скільки коштує полежати в палаті поруч з депутатом_1

Спадок СРСР

«Феофанія» дісталася нам у спадок від комуністичних вождів. Це була їхня здравниця, в якій лишень вони мали змогу оздоровлюватися. Тривалий час українці не могли навіть мріяти про те, щоб отримати туди доступ. Наші політики, оскільки страждають на «зіркову хворобу», і у страшному сні не могли собі такого уявити, щоб хтось із «нижчої касти» лежав поряд із ними в одній палаті. Тому за президентства Ющенка було прийняте рішення звести для простих смертних «Лікарню майбутнього». Будівництвом цієї установи опікувалася дружина екс-президента Катерина. Заклад планувався для дітей тих, хто не може собі дозволити дорогого лікування. Однак гроші на новітню лікарню зібрали, а самої лікарні не збудували. Отож і лишається нам на вибір: або дешевенька державна лікарня, звідки, у випадку важкої недуги, нам зазвичай уже не вибратися, або не дуже дешева «Феофанія», котра лишилася як символ минулої епохи.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер