images/stories/logosait_new.jpg

 

Як тернополяни ставляться до нового методу нарахування оплати за централізоване теплопостачання?

Нещодавно були прийняті зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 
2005 р. №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», згідно яких плата за централізоване опалення повинна враховувати зміни температурного режиму. Споживачі отримали платіжки з більшими сумами та перерахунками і масово звертаються в КП «Тернопільміськтеплокомуненерго”. Як ви гадаєте, чому виникла необхідність по-іншому проводити розрахунки?

За словами держслужбовців, це все робиться для добробуту населення. Щоб споживачам було комфортно, і вони платили лише за надані послуги. А коли будуть теплі місяці, то економія, кажуть, буде відчутною. Сьогодні вийшло велике навантаження на найхолодніший місяць, і тому відбулася паніка у споживачів, звідки взялися такі суми. Ближче до весни ми зможемо відчути ефективність такого нарахування, запевняють у держслужбах.


Люди, які мають субсидії, отримують обов’язкову плату, яку їм визначили структурні підрозділи з питань соціального захисту населення. Ми подаємо інформацію щодо перерахунків. А решта мусить звикнути до нової методики нарахування.

Це питання зараз є досить актуальним для кожного. Чи дійсно тернополянам стало краще жити, дізнавались журналісти «Моя газета».

Ярослав, 80 років, пенсіонер
Звісно, я ставлюся до цього закону негативно, адже ми платимо досить дорого, а пенсії дуже маленькі.

Ярослав, 80 років пенсіонер

Галина, 79 років, пенсіонер
Я негативно ставлюся до закону, тому що, в січні, коли було тепло, ми платили точно таку ж ціну, як і в лютому, коли було холодно.

Галина, 79 років пенсіонер

Олена, 27 років, не працює
В мене індивідуальне опалення, тому я не задумуюсь над цим законом.

Олена, 27 років не працює

Ігор, 49 років, не працює
Я проти. Адже, зараз досить і так дорого оплачувати комунальні послуги з нашими тарифами.

Ігор, 49 років не працює

Діма, 25 років, служить
До тих пір, поки не стабілізується гривня, це все пусті розмови. Якщо ціна на газ умовно 300 доларів, а курс 25 грн, то за один куб потрібно заплатити 7,5 грн.... Хто сьогодні зможе платити і де взяти гроші?

Діма, 25 років служить

Іван, 65 років, пенсіонер
У нас індивідуальне опалення, є ще допомога - субсидія, тому я не цікавився цим законом.

Іван, 65 років пенсіонер

Богдан, 45 років, не працює
Я негативно ставлюся до цього закону, і навіть не знаю чого чекати ще!

Богдан, 45 років не працює

Олег, 27 років, не працює
Ринкові ціни за газ для населення занадто високі. Люди не мають змоги їх сплатити. Тому без допомоги держави нам не обійтися. Будь-яка допомога для людей має суттєвезначення.

Олег, 27 років не працює

Петро, 55 років, пенсіонер
Важко про це говорити. Тут тільки обіцяють, а все одно виходить дорого платити. Як вони рахують ті лічильники? Ціни космічні, зарплати маленькі, пенсії теж.

Петро, 55 років пенсіонер

Віта, 23 роки, офіціант
Може уряд спочатку має підвищити зарплати та пенсії, а тільки потім ціни можуть бути такі, як у Європі? Це дуже хибне розуміння цієї послідовності. Спочатку потрібно зробити такий ринок як в Європі, а тільки потім можна розраховувати, що зарплати і пенсії зростуть до європейського рівня.

Віта, 23 роки офіціант

Підготувала Вероніка Купчик

Коментар спеціаліста:
Ситуацію роз’яснює Наталія Красіцька, начальник служби збуту міських тепломереж

– Як тепер здійснюється розрахунок? І чи дійсно громадяни будуть платити лише за спожите тепло?
– Для розрахунку тарифу використовується середня температура в опалювальному сезоні, яка притаманна в нашому регіоні. Це -0,5 0С. А для розрахунку в січні ми брали +4,3 0С (середньомісячна температура). Ця різниця і викликала дорахунок, що обурило наших споживачів. Хоча перший перерахунок відбувся з 19 грудня, де ми отримали тариф 13,69 грн, бо середня температура була +2-5 0С.
В січні температура впала, про що нас повідомили, і ми маємо відповідні документи, тому тариф вийшов 17,93 грн. Що буде в лютому – можемо сказати лише в березні, коли отримаємо середній показник температури. Якщо температура буде вища ніж 0,5 0С – нарахування буде здійснюватися за меншим тарифом. Таким чином споживачі сплачуватимуть за фактично спожиті послуги протягом місяця залежно від температури повітря.


Орієнтовна плата за 1 кв. м опалювальної площі залежності від середньомісячної температури зовнішнього повітря.

– Як ви визначаєте середньомісячну температуру?
– Дані про температуру зовнішнього повітря надходять до теплопостачальних організацій від Українського гідрометеорологічного центру. Визначаємо середньозважений показник щодо температури повітря кожної доби розрахункового періоду і в кінці виводимо середньомісячну температуру.

– Чи можуть споживачі самі провести нарахування?
– Так, звичайно. Якщо споживач має правильно виміряну температуру, то може звернутися до нас, ми детально роз’яснимо, як за формулою можна провести нарахування, і дамо відповіді на усі запитання.

– Як ви гадаєте, чому виникла необхідність по-іншому проводити розрахунки?
– На скільки ми розуміємо, це все робиться для добробуту населення. Щоб споживачам було комфортно, і вони платили лише за надані послуги. Адже, коли будуть теплі місяці, то економія буде відчутною. У нас вийшло велике навантаження на найхолодніший місяць, і тому відбулася паніка у споживачів, звідки взялися такі суми. Ближче до весни ми зможемо відчути ефективність такого нарахування.
Люди, які мають субсидії, отримують обов’язкову плату, яку їм визначили структурні підрозділи з питань соціального захисту населення. Ми подаємо інформацію щодо перерахунків. А решта мусить звикнути до нової методики нарахування.

– Хто несе відповідальність за правильність нарахування і як можна цей процес проконтро-лювати?
– За те, чи правильно ми нарахували і чи підтверджені дані, несу відповідальність я, як керівник відділу. Можна звернутися до нас і ми разом все прорахуємо. Що ми й робимо вже два тижні.
Адже ми повинні заспокоїти нашого споживача і показати, що нарахування виконані правильно.

регіональний прес-секретар
житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Наталія Радковська

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер