images/stories/logosait_new.jpg

 

Актуальні питання тернополян до податкової

У 2015 році відмінена обов'язкова експертна оцінка майна при оформленні договору купівлі-продажу нерухомого майна. Яким чином визначається сума, з якої сплачується податок?

Під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус, зокрема, посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету сторонами договору.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи, зокрема, особою, яка продає нерухомість, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Отримано спадщину від рідної сестри. Чи буду платити податок, та в якому розмірі?

Якщо отримано спадщину від сестри, то такі доходи підлягають декларуванню, з яких необхідно сплатити податок в розмірі 5 %, так як сестра – це член сім`ї другого ступеня споріднення. Окрім цього, такі доходи оподатковуються півтора відсотковим військовим збором.

Жінка офіційно працює в Італії, отримує зарплату та сплачує податки. Чи потрібно їй декларувати такі іноземні доходи та сплачувати податки в Україні?

Якщо громадянин України отримує іноземні доходи, то він повинен їх задекларувати, незалежно від того оподатковані вони чи ні, тому що такі доходи включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. Щодо сплати податків, то фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування таких податків – повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні та відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Чи сплачується податок на доходи фізичних осіб при відчуженні будинку, який у власності більше ніж 5 років, якщо одночасно було оформлено продаж іншої земельної ділянки?

Якщо у звітному році продано один будинок, який перебував у власності більш як 5 років, то податок сплачувати не потрібно, але якщо протягом року було ще продано земельну ділянку (відбувся другий продаж протягом року), то потрібно буде сплатити податок у розмірі 5 % від вартості земельної ділянки, та 1,5 % військового збору.

У який термін відшкодовуються кошти у зв'язку з використанням права на податкову знижку?

Сплачений податок, який підлягає поверненню, у зв’язку з використанням права на податкову знижку – повертається протягом 60 календарних днів після подання декларації.

Якщо приватний підприємець перебуває на загальній системі оподаткування і отримав спадщину від сестри, потрібно подавати одну декларацію чи дві? Які терміни подання такої декларації?

Якщо підприємець перебуває на загальній системі оподаткування та отримав спадщину, то йому потрібно подати одну річну декларацію про майновий стан і доходи, в якій потрібно відобразити всі доходи, в тому числі, спадщину, термін подання такої декларації до 09 лютого 2016 року.

 Чи передбачено штрафні санкції за несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи?

За несвоєчасне подання декларації передбачено штрафну санкцію в розмірі 170 грн.

Батьки в селі продали житловий будинок, який перебуває у їхній власності менше як 3 роки. Проте, земельна ділянка, на якій зведено будівлю, у їхній власності понад 7 років. Чи повинні вони сплачувати податок та подавати декларацію?

Враховуючи те, що земельна ділянка, яка знаходиться під житловим будинком, перебувала у власності понад три роки, та під час продажу здійснюється переоформлення права власності на підставі окремого договору, то дана земельна ділянка буде вважатися окремим об’єктом й дохід, отриманий від продажу, не підлягає оподаткуванню.

При цьому, дохід, отриманий від продажу житлового будинку, який знаходиться у власності платника податку менш як три роки, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%, та півтора відсотка військового збору.

Якщо непосильно суму податку сплатити одним платежем. Чи можна сплатити його частинами, та чи є встановлені терміни?

Нараховану суму зобов’язань по річній декларації потрібно сплатити до 31.07.2016 року. Можна сплачувати по частинах, але до 31 липня має бути погашена вся нарахована сума.

У минулому році продано легковий автомобіль. Чи потрібно сплачувати податок на доходи?

Ні, не потрібно. У випадку, якщо б Ви продали, протягом цього ж року, ще один легковий автомобіль, то доходи від такого продажу підлягають оподаткуванню. За результатами року, Вам необхідно буде задекларувати такі доходи і сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб та військовий збір (1,5 %).

Чи іноземні доходи оподатковуються, якщо отримані від члена сім`ї першого ступеня споріднення?

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. У Вашому випадку, Ви повинні задекларувати такі доходи за результатами року та сплатити податок у розмірі 15 % або 20%, у разі перевищення розміру доходу десяти мінімальних зарплат.

У минулому році я переобладнав машину на газове паливо. Чи можна, в такому випадку, скористатись правом на податкову знижку? Які документи потрібно надати з фірми, яка це робила?

Так, Ви будете мати право на податкову знижку, якщо у минулому році отримували зарплату та сплачували податки на доходи. Податковий кодекс дає таке право власникам транспортних засобів, якщо вони переобладнали їх з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. До декларації необхідно додати документи, що підтверджують оплату таких послуг та акт виконаних робіт.

Чи потрібно подавати декларацію при отриманні спадщини від члена сім`ї першого ступеня споріднення?

Ні, не потрібно. Якщо спадщина від члена сім`ї першого ступеня споріднення, то немає обов’язку подання декларації.

Чи матиму я право на отримання податкової знижки в частині суми сплачених процентів у 2015 році за користування іпотечним кредитом, якщо об'єкт іпотеки відчужений в цьому ж 2015 році?

Фізична особа може включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом лише при дотриманні умов: житловий будинок чи квартира, котрі будуються чи придбаваються, мають бути визначені як основне місце проживання. Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений, то фізична особа не має права включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер