images/stories/logosait_new.jpg

 

В Україні хочуть запровадити новий економічний показник - "індекс борщу"

Новий індекс буде фіксувати коливання цін на продукти.

Регіонал Владислав Лук'янов пропонує запровадити в Україні "індекс борщу", який буде показником цінової стабільності на ринку продуктів.

"Він може розраховуватись за аналогією зі створеним американським журналом The Economist "індексом Біг-Мака", - сказав він, пише "Gazeta.ua".

Із заяви депутата випливає, що "індекс борщу" повинен фіксувати підвищення або зниження цін на продукти, з яких складається ця страва. У такому контексті українські експерти неофіційно розраховують даний індекс протягом останніх двох років. Вони визначають вартість однієї тарілки борщу виходячи з цін на картоплю, буряк, моркву, цибулю, капусту, помідори, зелень і м'ясо.

Деякі дослідники порівнюють вартість національної страви в різних українських містах. Є також дослідження, присвячене вартості борщу в різних країнах. Чи слід після офіційного введення "індексу борщу" доручити його розрахунки одному відомству чи групі експертів, Лук'янов не уточнив.

"Індекс Біг-Мака", про який згадав "регіонал", розраховується з 1986 року на основі ціни одного гамбургера в ресторанах McDonald's по всьому світу. Цей індекс визначає реальні обмінні курси різних держав.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер