images/stories/logosait_new.jpg

 

8 березня: свято чи звичайний день?

СРСР довго залишався єдиною європейською країною, де 8 Березня було державним святом. Міжнародний жіночий день (або Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир ООН) відзначається 8 березня з 1977 року.

Історія Міжнародного жіночого дня починається з «маршу порожніх каструль», який влаштували 8 березня 1857 нью-йоркські текстильниці. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці та рівноправності жінок. Цю подію стали називати Жіночим днем. У 1908 році в останню неділю лютого тисячі жінок вийшли на вулиці Нью-Йорка з вимогою поліпшення умов праці і виборчого права для жінок. Поліція розігнала демонстрацію за допомогою шлангів з крижаною водою. 

У 1909 році жіночий день знов був відзначений жіночими маршами і страйками в Ньй-Йорку, в 1910 році вони відбулися вже по всій країні. Тоді ж делегатки американських соціалістичних і феміністичних організацій вирушили до Копенгагена на II Міжнародну конференцію жінок-соціалісток, учасницею якої була активістка міжнародного соціал-демократичного руху Клара Цеткін. Вивчивши досвід американських колег у боротьбі за жіноче рівноправ’я, Цеткін запропонувала жінкам всього світу обрати день, коли вони привертатимуть увагу планети до своїх вимог. 

Конференція проголосувала за встановлення Міжнародного дня солідарності жінок між «старим» і «новим» стилями. У квітні 1965 року Президія ЦК КПРС постановила внести до доповіді Брежнева про 20-річчя Перемоги тезу про те, що 8 Березня оголошується неробочим днем. СРСР довго залишався єдиною європейською країною, де 8 Березня було державним святом. Після розпаду СРСР деякі республіки колишнього Союзу продовжують святкувати 8 Березня. В Україні, Росії, Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Казахстані, Киргизії, Латвії, Молдові, Туркменії 8 березня відзначають як Міжнародний жіночий день. У 1977 році ООН спеціальною резолюцією закликала усі країни світу проголосити 8 Березня днем боротьби за жіночі права - Міжнародним жіночим днем.

А що з цього приводу думають наші тернополяни?

Ліля, 21 рік 
8 березня — міжнародне свято, яке відзначається ООН з 1975 року. Але ви можете радувати жінок незалежно від свят, адже отримувати подарунки приємно будь-коли.
Ліля, 21 рік
Вікторія, 21 рік 
Я відзначаю цей день. Завжди святкую з коханою людиною. Ми йдемо в затишне місце і весело проводимо час.

Вікторія, 21 рік

Вероніка, 19 років 
Я, як і кожна дівчина, завжди рада весні, а особливо святу 8 березня. Чудова пора року, яка надихає після зими, тому з радістю його чекаю, ну і, звісно, подарунків від хлопця.

Вероніка, 19 років
Тетяна, 28 років 
Жінки завжди святкують і будуть святкувати! Крім Дня Матері повинен бути ще один день для свята.

Тетяна, 28 років
Олена, 43 роки
Це особливий день для кожної матері, дівчини. Я з дитинства його святкую нічого поганого не бачу в тому, щоб чоловік привітав свою кохану, і потішив квітами та подарунками.

Олена, 43 роки
Богдан, 33 роки
Ще один привід зробити жінці свято і подарувати квіти.

Богдан, 33 роки
Оля, 30 років
Як на мене, це звичайний день як і всі, але радує те, що він є державним вихідним.

Оля, 30 років
Володимир, 30 років
Як і завжди, святкуємо 8 березня. Дружині купую квіти і подарунки.

Оля, 30 років

Наталія, 20 років
Я в це свято дарую своїй мамі квіти, вітаю її з днем весни, а також я дуже радію коли мені хтось робить приємне.

Наталія, 20 років

Марія, 18 років
Чудовий день весни, коли навкруги все зеленіє, тому свято 8 березня для кожної жінки є приємним і незабутнім.

Марія, 18 років

Підготувала Купчик Вероніка

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер