images/stories/logosait_new.jpg

 

Як вважають тернополяни, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини?

Кожна людина―це істота, яка потребує розвитку та самовдосконалення. Ідеальних людей в природі не існує. Але, якщо постійно працювати та докладати зусиль, щоб стати кращим, то ви не деградуєте, а йдете на шляху до саморозвитку. Для кожного існує своє визначення саморозвитку, для когось― це шкільні знання, для когось університетські навички, для когось знання здобуті в ході практики. Є й ті люди, для кого саморозвиток ― це боротьба із самим собою. Словник пише, що саморозвиток ― це процес всебічного розвитку особистості за допомогою самостійного вивчення і застосування отриманої інформації, індивідуального творчого підходу до завдань, без постійного зовнішнього впливу, пише Моя газета.

Як вважають тернополяни, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини?

Микола Николин, 52 р. ― координатор науково-дослідницької лабораторії якості навчання обдарованої дитини говорить: ―Стосовно питання, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини, то слід його, на мій погляд, поєднати з іншим, яка ця вища освіта. Якщо вона зорієнтована суто на знання, що, на жаль, ще дуже поширене явище, то вона лише забиває креативний мозок, перетворюючи голову студента на лантух з невідсортованим сміттям.

Николин
Якщо вона зорієнтована на уміння, що буває доволі рідко, тоді справа інша. На жаль, в освіті дуже часто розвивають хіба що асоціальні уміння: як обманути, як досягти бажаного незаконним, нечесним, неморальним шляхом. Натомість простий приклад: випускник педагогічного ВНЗ приходить до школи, не тільки не вміючи спілкуватися з учнями, а й елементарно не вміючи заповнити класний журнал і грамотно перевірити зошит. Про який саморозвиток тут говорити? Саморозвиток учня, студента у нас іде все ще всупереч навчальному закладу, а не завдяки. Згідно з сучасними дослідженнями, формальне навчання дає лише 20 відсотків знань, умінь і навичок.  Натомість близько 70 % людина здобуває інформально― через життєвий досвід, спілкування, Інтернет тощо. Ми не раз чуємо: наші випускники знають набагато більше, ніж їх західні колеги. Але відповідь на запитання, чому ж після такого чудового навчання ми так погано живемо, як правило, зависає в повітрі безнадійно.

― Людина, здобуваючи вищу освіту, вчиться новому, формує нові уміння та навички, це і є саморозвиток. Людина розвивається і росте, коли вона не стоїть на місці і вчиться чомусь новому. Для цього і потрібна освіта взагалі, а особливо вища,― зазначила Наталія Дячук ,викладач англійської мови, 29 р.

Дячук

Роман Шеремета, 24 р. вважає, що освіта ― це і є розвиток.― Будь―яка освіта впливає на саморозвиток,― зазначив хлопець.― Скажу так, вища освіта важлива для людини. Але якщо в людини є голова на плечах! Можна мати вищу освіту і по завершенню працювати на ринку, продавати речі з Китаю, і говорити, що все погано. А можна здобути спеціальність і пройшовши кастинг, влаштуватися на роботу і отримувати пристойні кошти!

Шеремета

Мені моя спеціальність дала багато чого! Спершу для саморозвитку, так як я здобув спеціальність практичного психолога, я працював у школі, коли звільнявся, діти плакали, колектив сумував,― сказав шоумен, Сергій Фелендиш, 33 р. і додав: ― Якщо робота, яку ти робиш― приносить тобі як фінансове так і моральне задоволення, це мабуть краща робота в житті. Тому здобувайте спеціальність по душі!

Фелендиш

 

Вусата Яна, якій 17 р., студентка ТНЕУ спеціальності «Менеджмент» говорить:
―Вища освіта, як і будь―який інший фактор, впливає на саморозвиток лише тоді, коли ти сам цього хочеш і ставиш перед собою мету, пізнати якомога більше про світ довкола себе.  Деякі дисципліни, особливо ті, що вивчаю «з нуля», дійсно дають загальне поняття про процеси, які оточують нас щодня і є корисними, наприклад політологія чи економічна теорія.  З лекцій та навчальних посібників можна почерпнути багато цікавої та корисної інформації, якщо ти прагнеш саморозвитку, це робить тебе обізнаним в різних сферах , що є важливо у 21 столітті. Тому я підтримую факт, що вища освіта впливає на саморозвиток

Вусата

Лілія Проць, чемпіонка світу з пауерліфтингу розповідає:
― Звичайно, що впливає. Людина, яка здобуває вищу освіту , повинна постійно самоудосконалюватись, розвиватись, пізнавати нове. Але на жаль, сьогодні більшість студентів отримують диплом, а не освіту. Купують диплом, сесії. Взагалі вища освіта ― поштовх до самовдосконалення особистості.

ПроцьI

Сергій Корольчук, 23 р., прес―секретар тернопільського Пласту каже:
― На мою думку, на це більше впливає середовище, яке стимулюватиме до цього саморозвитку. Це середовище може виникнути не тільки підчас отримання академічних знань. Таке середовище, наприклад, намагаються створити в Пласті ― організації, котра виховує дітей з самого малечку. І особливо стимулюється саме самостійний розвиток. Тому я вважаю, що вища освіта не впливає на саморозвиток людини.

Корольчук

Артем Соловей― радіоведучий, 26 р. говорить: ― Гадаю, ні. Може вплинути на вибір напрямку для саморозвитку, але загалом — це те, що дає розуміння: «Без цього можна обійтися». 
Вже саме слово «саморозвиток» має в собі відповідь з приводу того, хто і на що впливає.

Соловей

Ніно―керівник Школи вуличного танцю «NINO», педагог, хореограф― постановник конкурсів краси говорить: 
― Кожна людина в суспільстві повинна прагнути розвиватись та не стояти на місці, адже без розвитку ―ми деградуємо. Здобуваючи вищу освіту, людина збільшує свій багаж знань, який немає меж!
Проте, нажаль, не всі вважають за потрібне навчатись у вищих навчальних закладах. 
На мою думку, освіта ―це двигун саморозвитку, адже сам навчальний процес спонукає нас до певних міркувань та роботи над собою. Спілкування з викладачами, виконання навчальної програми та щоденні обов’язки ― мимоволі привчають до певної дисципліни, виховують силу волі та допомагають зрозуміти багато цінностей життя, яке таке швидкоплинне.

Ніно

Тарас Стоян― студент НУ «Львівська Політехніка», 19 р. каже:

― Звісно, що навчання дає багато. Все таки є багато розумних людей, з якими можна поспілкуватися на різні теми, тут і відбилася роль освіти.

Стоян

― Вища освіта не впливає на саморозвиток людини ніяк. Якщо, ти знаєш високі матерії науки, це не означає, що ти розвинута людина. Морально―духовні цінності― це головне джерело саморозвитку людини,― зазначила всесвітньовідома модель―тернополянка ― Анастасія Нетрибюк, 23 р.

Нетребюк

Підготувала Тетяна Шило

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер