images/stories/logosait_new.jpg

 

12-тирічна система освіти скоро чекає тернопільських школярів

Значного резонансу серед батьків школярів набула тема тривалості навчання. Колись вже була спроба ввести нову програму, за якою учні повинні були вчитися 12 років. Однак впродовж довгих обговорень та критичності ситуації це рішення було відмінене і навчання повернено до звичної одинадцятирічної середньої освіти.

На днях Міністр освіти Лілія Гриневич на своїй сторінці у соцмережі повідомила, що скоро цей експеримент буде повернено і учні навчатимуться 12 років. Це викликало обурення серед людей і досі не розуміють, у звʼязку з чим відбуваються такі зміни. Депутат пояснила: «Діти мають здобути навички та компетентності 21 сторіччя, які узгоджені країнами Європейського Союзу і які потрібні сьогодні сучасному українцю.

Окрім знання рідної державної і двох іноземних мов, інформаційних технологій, вміння критично мислити, аналізувати, працювати в команді, мати навички фінансової грамотності й підприємництва, нашим дітям потрібна освіта для життя».

Через це зміни планують вводити у найближчі роки, щоб молодь країни була розвинена за європейськими стандартами, оскільки за словами Міністра до цього часу Україна буде в ЄС: «Наша програма мінімум - це запровадження 12-річної школи з 1-го класу з 2018 року. У цьому випадку ви виходимо на 12-й клас у 2029 році. Це орієнтовані терміни вступу України в Європейський Союз, якщо план зближення з ЄС буде виконуватися. Такий план також буде обговорено на національному рівні і узгоджено з парламентом. А поки - ми запускаємо розвантаження існуючих програм і запровадження компетентнісного підходу». Володимир Бєлий, заступник директора з НВР підтримав цю ідею: «Такий 12-й рік продовження навчання апріорі не може бути гіршим ні за нинішній 11-й у школі, ні за теперішній 1-й рік у закладі дорослої освіти. Це є очевидним, бо так буде ПРИНЦИПОВО кращим відносно як перезрілого «сидіння» у тому ж самому «колективі», що з 1-го класу школи, так і недозрілого до дорослої програми «навчання» на 1-му курсі чужого для недавнього школяра світу діяльності».

Тому, батькам і школярам залишається лише здогадуватись, що їх чекає зовсім скоро і як це вплине на їхнє майбутнє.

Олена Сабатюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер