images/stories/logosait_new.jpg

 

Права членів сімей військовослужбовців: що робити у випадку їх порушення

Адвокат допоміг матері померлого військовослужбовця оскаржити у суді відмову обласного військового комісаріату у наданні статусу члена сім’ї померлого військовослужбовця.
До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мати померлого військовослужбовця. Право на пільги встановлені законодавством для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни жінка підтвердила посвідченням, виданим управлінням соціального захисту населення Чортківської міської ради. Те, що захворювання сина жительки Чорткова і причина його смерті пов'язана із проходженням військової служби – підтверджується медичними документами. Жінка подала заяву до Тернопільського обласного військового комісаріату про надання статусу члена сім'ї військовослужбовця, який загинув чи пропав безвісти під час проходження військової служби. Проте комісія прийняла рішення про відмову у наданні вказаного статусу. З відмовою жінка не погодилася та звернулась до місцевого центру для того, аби її оскаржити. Згідно доручення Чортківського місцевого центру громадянці призначили адвоката, який надає безоплатну правову допомогу – Сергія Волинця. Адвокат підготував адміністративний позов та здійснив представництво інтересів клієнтки у суді. Важливо знати! Відповідно до п.1 ст.10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993 року до осіб на яких поширюється чинність цього закону належать: сім'ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісті) або померли внаслідок поранення або внаслідок виконання інших обов'язків військової служби. Стаття 2 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” гарантує, що ніхто не в праві обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах та свободах, визначених законодавством України”.
Оскільки, згідно з витягу протоколу військово-лікарської комісії, захворювання військовослужбовця послужило причиною його смерті, а також комісією військового клінічного госпіталю встановлено причинний зв'язок захворювання із проходженням військової служби, Тернопільський адміністративний суд позов задовольнив частково: визнав протиправними дії обласного військового комісаріату щодо відмови у наданні статусу члена сім'ї померлого військовослужбовця та зобов'язав розглянути повторно у відповідності вимог чинного законодавства заяву матері померлого військовослужбовця. У Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.

Громадяни, які потребують правової допомоги можуть звертатися за такими адресами: м. Тернопіль - вул. Шпитальна, 7, м. Кременець - вул. Шевченка, 59А, м. Чортків - вул. Шевченка, 54.
Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів). Заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльнсоті та інформації Докиль Тетяна Юріївна Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області  46003, Україна, м. Терннопіль, вул. За Рудкою, 33 Телефон/факс: (0352) 52-83-65 Телефон: (089) 120-00-79 e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер