images/stories/logosait_new.jpg

 

Іноземні інвестиції – на розвиток Тернопільщини

Протягом двох днів у Тернополі тривав Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016». Участь у ньому взяли близько 25 іноземних делегацій із 18 країн світу, 10 міжнародних донорських організацій, представники іноземних дипломатичних установ тощо.

У пленарному засіданні, яке пройшло під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер», взяли участь також начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат та в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Після завершення пленарного засідання робота форуму продовжилася у Збаразькому замку, де Ігор Комендат і Оксана Антонович були серед учасників панельної дискусії на тему «Шляхи створення успішного бізнес-середовища Тернопільщини».

Як зазначив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, протягом останніх років податкова система України перебуває в постійній реформації. Метою реформування є покращення інвестиційного клімату в країні, зниження податкового тиску на легальний сектор економіки, забезпечення простої та прозорої системи для сплати платниками податків, створення комфортних умов для надання їм послуг з фіскального обслуговування, максимальна автоматизація процесів адміністрування з метою мінімізації впливу людського фактору та ручного регулювання.

Законодавчими змінами значно скорочено терміни реєстрації бізнесу, спрощено процедури зміни місця обліку, знижено ставки окремих податків, податковий облік максимально наближено до бухгалтерського. Повністю автоматизовано процеси реєстрації податкових накладних, що дозволяє моніторити діяльність бізнесу і зайвий раз не втручатись в його діяльність. На сьогодні майже 90% податкової звітності надається платниками в електронній формі.

Загалом реформування фіскальної служби щодо покращення рівня сервісного обслуговування, підвищення ефективності адміністрування податків, впровадження електронних сервісів, які дозволяють більш якісно та оперативно платникам сплачувати податки, а працівникам ДФС здійснювати контрольні функції з мінімальним втручанням в господарську діяльність бізнесу, позитивно вплинули на наповнення дохідної частини бюджетів області.

За останні п’ять років доходи місцевих бюджетів області збільшились на 593 млн грн або в 1,7 р. Зрозуміло, що на це значно вплинула й інфляційна складова. З іншого боку, переконаний Ігор Комендат, цьому сприяли і законодавчі зміни, особливо протягом останніх двох років, які направлені на децентралізацію доходів і зміцнення фінансової самостійності регіонів, і які призвели до суттєвих змін в структурі бюджетів місцевих рад.

На сьогодні в області діє 137 підприємств з іноземними інвестиціями, на яких працює майже 7 тисяч найманих працівників. Підприємства забезпечують орієнтовно 7,5-10% надходжень до бюджетів.

За 2015 рік підприємства з іноземними інвестиціями задекларували 8 млрд грн поставок або 17% від загального обсягу по області, з них 52 підприємства задекларували обсяги поставок більше 10 млн грн. Більшість підприємств з іноземними інвестиціями працюють в аграрному секторі.

Водночас потужним чинником підвищення інвестиційного клімату в області можуть стати внутрішні інвестиції від малого та середнього бізнесу, який забезпечує більше третини надходжень до місцевих бюджетів.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер