images/stories/logosait_new.jpg

 

«Християнська етика» - це законно?

24 травня 2016 року тернополяни висунули на суспільний розгляд питання про доцільність вивчення християнської етики у міських школах. Була створена спеціальна петиція «Про відокремлення освіти від релігії, про скасування вивчення цієї навчальної дисципліни школярами. Ініціатори проекту покликалися на закон, а саме дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 (свобода світогляду та віросповідання) Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».

У петиції написано про те, що у Тернопільських навчальних закладах порушують закони, а саме «добровільним» навʾязуванням віри, яка починається ще з садочка, тобто ранішні молитви, вивчення церковних традицій тощо. У всіх школах чи дитсадках є релігійна символіка чи спеціально відведені релігійні місця. Щодо головної проблеми написано так: «…найбільшою проблемою є травмування психіки дітей, які ще не здатні самостійно робити вибір і усвідомлювати причини такої різниці між тими моральними засадами, в яких вони виховуються в сім’ї, і тими, на які їх наражають в освітніх закладах. При цьому, зокрема, порушується один з основних принципів дошкільної освіти …єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, що є неприпустимим». Також наголошено на рівності всіх дітей: «…відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої».

Вимоги, які висловлені у тексті - підписати офіційні документи та повідомити про це навчальні заклади. Скасувати предмет «Християнська етика» і створити новий, який не буде містити релігійного підтексту.

У соціальних мережах за 1 день створення цієї петиції виникли суперечливі обговорення. Наприклад: Tetiana Semus «Ну, погнали!», Valentyna Kovalchuk : «Ви дуже правильно зробили, що підняли таке питання! Підтримую, поширюю. Насправді в нас церква не відокремлена держави та від школи зокрема, на жаль», Наталка Касим : «А тим, хто не в Тернополі живе можна підписати?», Yurko Radykh: «Нарешті виникла причина для реєстрації «в Раю». Також висловилися ті, хто категорично проти цього: Бурбеза Григорій: «В Тернополі активісти запустили збір підписів за петицію з вимогою заборонити в школах предмет «Християнська етика». Тернопіль має шанс стати містом переможного атеізму. Обкому КПУ таке і не снилося, все бідаки безрезультатно боролися з «релігійними пережитками»; « Я би запровадив уроки християнської етики для батьків. Примусові! smile смайлик З буками, якщо провалять іспити!».

Хоча петиція була виставлена в інтернеті нещодавно, за 1 день станом на 25 травня вона зібрала 100 голосів з 250, які зростають з неймовірною швидкістю. Загальний термін для утвердження рішення - 90 днів.

Тому протягом цих днів тернополяни мають нагоду подумати над тим, яке майбутнє чекає на їх дітей.

Олена Сабатюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер