images/stories/logosait_new.jpg

 

Поради водіям: Як їздити автомобілем у спеку

У Тернополі встановилася спекотна погода, яка не найкращим чином впливає на водіїв. У багатьох під час спеки підвищується тиск, виникає сонливість, знижується пильність. Всі ці фактори негативно впливають здібності керувати транспортним засобом і можуть викликати не тільки аварійні ситуації, а й ДТП.

Ось  кілька порад, дотримання яких допоможе вам під час експлуатації автомобіля в жарку погоду:

- Завжди зберігайте в автомобілі необхідний мінімум ліків, якими ви користуєтеся зазвичай, а також запас води;

- Вживайте побільше рідини;

- Якщо потрібно зупинитися, то знижуйте швидкість поступово, оскільки при різкому гальмуванні на сильно розігрітому асфальті машину може повести;

- Не перевищуйте швидкість і тримайте безпечну дистанцію;

- При найменшому погіршенні самопочуття негайно знижуйте швидкість і зупиніться;

Державтоінспекція радить водіям у такі дні планувати свої поїздки, а особливо на великі відстані з урахуванням погодних умов. Намагатися одягати в дорогу вільний, нещільний одяг, уникати вживання жирної і солоної  їжі.

Перед поїздкою обов’язково перевіряти технічний стан авто. В спекотну погоду особливу увагу потрібно звертати на систему охолодження двигуна, рівень мастила, стан гальмівних колодок та тиск у шинах.

Ще один негативний фактор переважно літнього періоду, що додає клопоту  учасникам дорожнього руху – поява на дорогах водіїв, які керують автомобілем в стані втоми.

У період відпусток, коли так хочеться швидше дістатися місця призначення, водії часто проводять за кермом по 10-12 годин без перерви на відпочинок,  що нерідко призводить до негативних наслідків.

Ще кілька порад від експертів щодо того, як кермувати у спекотну погоду.

Уважно стежте за чистотою повітряного фільтра. За зиму і весну він може засмітитися пилом і пухом, отже доступ свіжого повітря буде утруднений і збільшиться витрата бензину

Більшість автомобілістів рятуються від спеки завдяки кондиціонеру. Однак є нюанси.

Якщо включити кондиціонер і інтенсивну вентиляцію, як часто роблять автомобілісти, сідаючи в розігріту машину, то охолодження буде нерівномірним: дах, торпедо, сидіння ще гарячі, а ви вдихаєте вже охолоджене повітря. Так можна застудитися, а оскільки повітря сухе, то і захворіти на пневмонію. Шкідливі бактерії, що викликають цю хворобу, поширюються саме в сухому повітрі.

Друге джерело атаки бактерій - радіатор кондиціонера. Там під час його роботи накопичується бруд і волога – гарне середовище для їх розмноження. Звідти бактерії потрапляють в систему вентиляції і в ваші органи дихання. Неприємний запах у салоні підказує, що пора провести дезінфекцію кондиціонера.

У нагрітій машині ніколи не направляйте струмінь холодного повітря на себе - тільки на скло. І періодично вимикайте пристрій - припустимо, на хвилину через кожні п'ять хвилин. За цю хвилину вологість повітря в салоні швидко підвищиться. З клімат-контролем таких проблем немає.

Частіше заглядайте під капот

Головна деталь, що відповідає за охолодження мотора, - це радіатор. Дуже важливо, щоб його стільники не були забиті пухом і іншим дрібним сміттям.

Придивіться і до рівня охолоджуючої рідини - її в жодному разі не повинно бути менше необхідного рівня. Вчасно доливайте.

Стоячи в заторах, поглядайте на показання датчика температури. Якщо стрілка добігає до червоної зони, а зупинитися можливості немає, спробуйте включити пічку на повну і відкрийте вікна.

Не перевищуйте швидкість. У спеку колодки і диски швидко перегріваються, гальмівна рідина може легко закипіти.

Не заправляйтеся «під зав'язку». При нагріванні паливо розширюється - це може привести до виливання з бака або псування паливної системи.

Порада ставити авто в тіні неоднозначна. На практиці, по-перше, не завжди там є вільне місце. По-друге, воно вже через годину може виявитися сонячним. Часто шукають вихід, ставлячи машину під деревом, але в цьому випадку є ризик отримати незмивні з кузова плями від смоли, що капає з дерев.

Якщо ж довелося залишити автомобіль на сонці, постарайтеся закрити панель приладів світловідбиваючим екраном або розкласти білий рушник або газету.

Ніколи не залишайте в салоні автомобіля дітей і тварин! Серце собаки не витримає вже через півгодини. При цьому не допоможуть і відкриті вікна - всередині автомобіля утворюється парилка.

Не забувайте в салоні запальнички, дезодоранти та інші ємності знаходяться під тиском - від нагрівання на сонці вони можуть вибухнути.

Водії, завжди будьте уважними за кермом і щасливої вам дороги!

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер