images/stories/logosait_new.jpg

 

Порятунок Малашівського сміттєзвалища: надія на американського інвестора та паперові пакети

Розпочну із вислову Річарда Хелла: «Cьогоднішнє сміття – завтрашня культура.» Проблема забруднення довкілля побутовими відходами в межах Тернопільської області була і не перестає бути дуже серйозною. Надто серйозною для того, щоб продовжувати залишатися непоміченою та проігнорованою. І навіть глобальною – настільки, наскільки можливо помістити глобальність у невеликі масштаби Тернопільщини. Мова ітиме про Малашівське сміттєзвалище – осередок постійних диспутів, чвар і невирішених щодо його долі домовленостей.

Від невтішної ситуації із сміттєзвалищем потерпають усі – починаючи від самої землі, яка на цій території вже немає змоги родити, продовжуючи людьми, які живуть неподалік від сміттєзвалища, толком і не живучи. Адже вони, окрім морального незадоволення та болю за свою забруднену малу Батьківщину, вимушені дихати токсичними газами і через це хворіти букетом різного роду неприємних захворювань.

Авжеж, в Україні переробка сміття не є поширеною. Проте й спалюванням сміття люди займаються вже менше. Загорівся вогник надії в тому, що поліетиленові пакети поступово будуть замінювати на паперові, що дасть зможу процесам розкладання сміття пришвидшитися та не розтягуватися в століття. Адже на останній сесії Тернопільської міської ради депутатський корпус підтримав звернення до Верховної Ради України і Міністерства екології та природних ресурсів України щодо прискорення прийняття проекту Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів». Благо, і «на нашій вулиці свято настане», наздоженемо ми врешті своїх європейських колег у вмінні налагоджувати відносини із Матінкою-природою та самими себе.

Отож, село Малашівці Зборівського району віднедавна удостоїлося проекту рекультивації сміттєзвалища. Начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич повідомляє, що залишилося лише завершити справу із наданням земельної ділянки, і тоді можна приступати до будівництва самих об’єктів по рекультивації та сортування сміття. Але це ще не все. Міський голова Тернополя Сергій Надал потішив нас інформацією про те, що вже знайдено американського інвестора, який готовий встановити спеціальне обладнання для дегазації сміттєзвалища. Найближчим часом, зі слів мера міста, земля все ж таки буде закріплена та узаконена за управлінням ЖКГ міської ради, перший проект землеустрою вже розроблений, скоро будуть розпочаті роботи із дегазації. Встановлять і сміттєсортувальну лінію. Важливо те, що небезпечний газ, який можна буде витягнути новозбудованим спеціальним обладнанням, зможуть перетворити в електроенергію. Натомість, самі новозбудовані об’єкти дадуть можливість для створення додаткових робочих місць, що також не може не радувати.

Софія Пасічник

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер